19 Серпня 2023
Новини

«Україна-мати»: Укрпошта презентує нову поштову марку до Дня Незалежності

«Україна-мати»: Укрпошта презентує нову поштову марку до Дня Незалежності

До Дня Незалежності нашої держави Укрпошта випустить нову поштову марку «Україна-мати» із зображенням монументальної скульптури, що височіє на Печерських пагорбах Києва. Погашення штемпелем «Перший день» відбудеться в столиці, спецпогашення — у всіх регіонах України.

Широкомасштабна війна, яку розпочала росія, спричинила незворотні зміни не тільки у свідомості кожного громадянина нашої країни, а й у світі. Зараз українці переосмислюють те, що не так давно мало інші сенси й асоціації. Щодня кожен із нас стає є свідком і творцем історичних подій, які фіксуватимуть книги та, безсумнівно, поштові марки.

«Батьківщину-мати” називають і символом програної боротьби за київський історичний ландшафт, і одним із найкращих зразків світової монументальної скульптури. Є ті, хто вважає доречним позбутися її, як і ті, хто тяжіє до “залишити”. Встановлення українського тризуба та ймовірне перейменування на “Україна-мати” — крок до переосмислення історії. Укрпошта, як і зазвичай, не залишається осторонь та миттєво реагує на події сьогодення. Поштовий випуск “Україна-мати” візуалізує оновлений образ монументальної скульптури та демонструє, що концептуалізація триває», — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Тираж — 600 000 поштових марок. Номінал — U (12 грн), що відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа вагою до 50 г у межах України. Кількість поштових марок в аркуші — 6 (3×2). Передбачено також конверт «Перший день», немаркований художній конверт та художні листівки. Колекція мерчу Укрпошти поповниться й магнітами «Україна-мати».

Автор поштового випуску — Зінаїда Кубар. Скульптор монумента — Василь Бородай.

Встановлення українського тризуба замість радянського герба на щиті скульптури викликало жваві дискусії у суспільстві. Упродовж липня 2022 року було проведено всеукраїнське опитування, і 85% респондентів проголосували за заміну герба колишнього СРСР на український тризуб. Демонтаж завершився 1 серпня 2023-го, а остаточна декомунізація скульптури очікується вже до Дня Незалежності України.

З 18 серпня у поштовому маркеті відкривається передзамовлення на набір, що включає марковий аркуш, художній конверт та листівки. Є змога придбати не більш як 10 наборів одночасно. Для оформлення передзамовлення перейдіть за посиланням. Відправлення розпочнеться з 24 серпня, щойно буде введено нову поштову марку в обіг. Цього ж дня у поштовому маркеті будуть доступними для купівлі презентаційна папка з набором поштової продукції, сувенірна рамка та картмаксимум.

Нагадуємо, що Укрпошта дає можливість усім охочим з різних куточків країни попередньо замовляти конверт «Перший день», відправлення якого, на відміну від наборів, здійснюватиметься за фактом замовлення.

Власники філателістичних абонементів сьогодні отримають посилання на оплату цього поштового випуску на свої електронні скриньки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, укрпошта
В тему

Останні матеріали