15 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 15 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  15 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Україна вже 538 днів поспіль героїчно відбиває широкомасштабне вторгнення з боку російської федерації.

  • Сьогодні о 4.00 годині російські окупанти завдали удару по Україні ракетами повітряного та морського базування.

Загалом зафіксовано пуски щонайменше 28 крилатих ракет різних типів

Наші сили ППО знищили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр».

  • Протягом доби російські окупанти завдали 42 ракетних, 44 авіаційних ударів та здійснили 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення, зокрема й діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 23 бойових зіткнення.
  • Українські війська продовжують стримувати наступ росіян на Куп’янському та Лиманському напрямках.
  • Водночас Сили оборони продовжують наступ, зокрема, на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Українські воїни просуваються на напрямку Урожайного на південному фронті, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Противник вів безуспішні наступальні дії в районах Мар’їнки та Красногорівки. Ворог чинить потужний опір, здійснює переміщення підрозділів та військ. Застосовує резерви.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 1 зенітно-ракетний комплекс та ще один важливий об’єкт противника.

 

Станом на ранок 15 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 254 920 (+540) осіб,
  • танків − 4 313 (+7),
  • бойових броньованих машин − 8 370 (+16),
  • артилерійських систем − 5 128 (+29),
  • РСЗВ − 714,
  • засобів ППО − 482 (+3),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 314 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 242 (+29),
  • крилатих ракет − 1 387 (+8),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 584 (+22),
  • спеціальної техніки − 769 (+3).

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Володимир Зеленський сьогодні побував із робочим візитом у Запорізькій області.

Президент зустрівся з командуванням 65-ї окремої механізованої бригади, яка виконує бойові завдання у складі ОСУВ "Таврія" на Оріхівському напрямку".

На зустрічі було обговорено перебіг бойових дій на ділянках фронту, які належать до зони відповідальності бригади, потреби підрозділів.

Також глава держави відвідав командний пункт 10-го армійського корпусу, який бере участь в обороні на Мелітопольському напрямку.

На цій ділянці фронту сьогодні Володимир Зеленський відвідав 8 бригад, де поспілкувався з командуванням та обговорив найбільш проблемні питання їхніх підрозділів.

  • Наша держава, а також ті країни, що нас підтримують, готові до бойкоту Олімпійських ігор, які пройдуть наступного року в Парижі, якщо до участі в цих міжнародних спортивних змаганнях буде допущена рф і Білорусь.

Держави, які заплямували себе кров’ю українців, не можуть брати участь в Олімпійських іграх. Україна в цьому питанні налаштована рішуче. Уже сформована потужна міжнародна коаліція за чесний спорт, куди входять 35 держав. Разом ми готові бойкотувати Олімпійські Ігри.

За час повномасштабної війни росія вбила 340 українських спортсменів і тренерів, зруйнувала або пошкодила 343 спортивні об’єкти.

  • В Україні продовжується боротьба з олігархами.

Активи підсанкційного бізнесмена Дмитра Фірташа на суму 7,4 млрд грн були арештовані, а ще три очільники облгазів підконтрольної йому групи РГК отримали повідомлення про підозру.

Керівників підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

  • Кабінет Міністрів виділив з резервного фонду держбюджету понад 1,2 млрд гривень на посилення оборонних рубежів північно-східних регіонів України.

Уряд спрямовує 911,5 млн для Харківщини та понад 363 млн грн для Чернігівщини на будівництво військових інженерних та фортифікаційних споруд.

Замовниками та виконавцями цих робіт є обласні військові адміністрації.

  • Секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що міжнародні партнери не схиляють Україну до "мирних переговорів" із державою-агресором росією.

«Повідомлення про цей нібито тиск не підтверджені нічим. Вони існують лише в інтернеті. Я не знаю, можливо, це робота російської армії тролів, але партнери не ставили якихось вимог вести переговори. Україна буде вирішувати цю проблему самостійно, і жодних переговорів із путіним не може бути. росія має бути зруйнована, як сучасний Карфаген. Не можна залишати ворога позаду себе».

  • Компанія Укргазвидобування запустила в роботу дві високодебітні свердловини. Сумарно вони дають понад 430 тис. куб. м газу на добу.

Обидві свердловини компанія ввели в експлуатацію власними силами.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії продовжуються вибухи та пожежі в різних точках країни. Учора ввечері в Дагестані у місті Махачкала внаслідок вибуху на автозаправці загинуло понад 30 людей загинули, ще мінімум 75 отримали поранення.

Очевидці публікують фото й відео з місця події й висловлюють сумніви, що вибухнути могло тільки паливо.

  • Екстрене підвищення ставки Центрального банку рф 15 серпня не призвело до зміцнення рубля, долар і євро відновили зростання.

Як пише Bloomberg, підвищення ставки в росії не змогло підняти рубль після краху.

Експерти зазначають, що підвищення ставок нічого не вирішить. Вони можуть лише тимчасово пригальмувати темпи девальвації ціною повільнішого зростання ВВП.

На думку аналітиків, ключова проблема – це війна і санкції, вказує Еш, а тут Центробанк не владний.

Експерти також вказують, що основний ефект курсового шоку ще попереду. Девальвація обіцяє економіці розгін інфляції, який росіянам ще належить відчути на своїх кишенях, причому, станеться це в найбільш невдалий для Кремля момент – перед президентськими виборами-2024.

  • Сьогодні міністр оборони рф Шойгу заявив, що однією з головних задач так званої «спеціальної воєнної операції» є звільнення з полону російських солдатів.

Путінського міністра не турбує навіть той факт, що російські солдати потрапили в полон на території іншої держави під час ведення загарбницької війни геноцидного типу.

Сам Шойгу мав зробити все для того, щоб військовослужбовці рф були виключно на території своєї держави, однак із 2014 року росія систематично порушувала всі міжнародні договори й зобов’язання, у 2022-му почала повномасштабне вторгнення в Україну, а зараз програє на лінії фронту й починає розповідати про своїх бідолашних військовополонених.

Звичайно ж, зараз світ не реагує на подібні заяви, а поступово готується судити всіх російських воєнних злочинців, включно з найвищим військово-політичним керівництвом.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німецький концерн Rheinmetall підтвердив, що планує відправити в Україну сучасні розвідувальні БПЛА Luna NG.

Цей розвідувальний безпілотний літальний апарат нового покоління з повітряною підтримкою ближнього радіуса дії незабаром почне діяти в Україні.

«Пакет безпілотників» складається з наземної станції управління з кількома дронами, пускової катапульти та військових вантажівок.

  • Швеція готує 13-й пакет військової допомоги Україні майже на $314 млн, до якого увійдуть, зокрема, боєприпаси для систем протиповітряної оборони та бойових машин.

За даними журналістів, Стокгольм також надішле запасні частини для установок Archer.

Зазначається, що це значно більша допомога, ніж попередня, сума якої сягала 250 млн шведських крон тоді і 3,4 млрд крон зараз.

Більш детальної інформації про зміст пакета допомоги від скандинавської країни поки що немає.

  • Німеччина заклала 5 мільярдів євро щорічної військової допомоги Україні до 2027 року.

Тепер рішення щодо фінансування має затвердити парламент Німеччини.

ФРН уже виділила на підтримку України 22 мільярди євро, з яких 12 мільярдів пішли на військову допомогу.

  • Латвійська залізниця бачить можливість взятися за перевезення українського зерна восени 2023 року.

Раніше до можливостей перевезення українського зерна залізницею через Латвію ставилися скептично. Однак зараз технологічні можливості логістики та перевалки настільки розвинулися, що процес перевалки може бути набагато оперативнішим.

Через Латвію за рік можна буде перевезти приблизно від 500 тисяч до одного мільйона тонн українського зерна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему