3 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 3 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 3 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 526 день повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію нашої держави.

  • Протягом доби російська федерація завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131” по Україні. Сили ППО знищили всі 15 ворожих “шахедів”. Також ворог завдав 1 ракетного, 47 авіаційних ударів та здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось близько 30 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • Командування сил оборони Півдня повідомило, що потужна робота по складах боєпостачання змушує ворога відчувати снарядний голод. Кількість обстрілів з боку противника при цьому зменшується в рази. Так, минулого тижня, завдяки проведеній потужній роботі вдалося знищити 7 польових складів, які ворог розгорнув на лівобережжі.
  • Підрозділи однієї з бригад оперативного призначення Національної гвардії просунулися на 650 метрів в глиб оборони ворога і закріпились на зайнятому рубежі.
  • Видання The New York Times зазначає, що українське військове командування змінило тактику, зосередившись на виснаженні російських військ артилерією та ракетами великої дальності замість того, щоб штурмувати мінні поля під вогнем.

На півдні країни відбувається нарощування військ, а друга хвиля сил, навчених Заходом, починає переважно невеликі атаки, щоб пробити російські лінії оборони.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 2 – по зенітно-ракетних комплексах окупантів.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 радіолокаційну станцію, 1 пункт управління, 1 район зосередження озброєння та військової техніки, 2 засоби протиповітряної оборони, 3 склади боєприпасів ворога.

 

Станом на ранок 3 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 247850 (+620) осіб,
  • танків − 4224 (+7),
  • бойових броньованих машин ? 8234 (+21),
  • артилерійських систем – 4892 (+26),
  • РСЗВ – 704 (+4),
  • засобів ППО ? 465 (+2),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 311,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 4077 (+35),
  • крилатих ракет - 1347,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7372 (+23),
  • спеціальної техніки - 721 (+3).

 

  • Російський пропагандистський телеканал «Звезда», екстрено видалив привітання з Днем ВДВ від командувача військ Михайла Теплинського. У відео чоловік розкрив кількість поранених десантників (8,5 тисяч чоловік). Новина збереглася у веб-архіві Google, у репостах та передруках невеликих ЗМІ.

Командувач сказав, що за час війни в Україні понад 5 тисяч десантників, які отримали поранення, повернулися на фронт після лікування, понад 3,5 тисячі поранених взагалі відмовилися покинути передову. При цьому Теплинський не назвав точну кількість загиблих десантників, проте навіть, судячи з оприлюднених ним даних, втрати росіян колосальні.

Спираючись на ці дані, аналітики припускають, що кількість загиблих десантників має становити кілька тисяч людей.

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що Кремль став ще більш чутливим до суперечок, які виникають у російському інфопросторі між впливовими медіаперсонами та "воєнкорами" з приводу повідомлень про невдачі у Криму та на війні в Україні, і намагається стримати паніку.

«Вищі ешелони російського військового командування могли давати вказівки «воєнкорам» мовчати про проблеми, в яких можна прямо звинуватити російське військове командування».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Мінагрополітики повідомило, що Україна в 2022-2023 маркетинговому році (МР) зібрала 70 млн тонн зерна і змогла вивезти заплановані до експорту дві третини врожаю навіть із урахуванням рекордно високих перехідних залишків.

Зазначається, що у травні в міністерстві прогнозували врожай зернових цього року на 10% нижчий за торішній. Однак зараз очікування змінилися і в міністерстві очікують, що врожай зернових буде меншим приблизно на 6% у зв'язку зі сприятливими погодними умовами.

  • Український уряд розглядає можливість страхування суден і компаній, які йтимуть «зерновим коридором».

Наразі обговорюється можливість взяття державою на себе таких ризиків у Чорному морі за прикладом із Дунаєм.

«Ми розуміємо, що якщо росіяни затоплять або підірвуть якесь торгове судно, це колосально ускладнить нашу роботу із залучення партнерів до "зернового коридору". Тому потрібна підтримка партнерів, щоб цього не сталося», - наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У грудні 2008 року путін закликав закуповувати для чиновників лише російські авто. У квітні 2012 року путін повторив свій заклик закуповувати для чиновників лише російські авто.

Сьогодні кремлівський диктатор знову заявив, що російські чиновники мають їздити тільки на російських авто.

Незмінний маразматик та його вічні заклики. Хоча саме зараз для реального втілення таких планів склалися якнайкращі умови – російський автопром практично не працює, а всі ключові світові автовиробники вийшли з російського ринку.

  • Російська пропаганда легко малює ті цифри, які потрібні владі, щоб показувати народу, як успішно в умовах війни росія встає з колін.

Росстат оголосив про масштабний перегляд економічної статистики, за підсумками якого різко покращив оцінки рівня життя населення.

Згідно з оновленими даними, у першому кварталі 2023 року реальні наявні доходи росіян зросли на 4,4% рік до року — у 44 рази більше, ніж оцінювалося спочатку (0,1%). Оцінку зростання реальних доходів Росстат збільшив у 30 разів – з 0,1% до 3%.

У рф усе просто: якщо досягнень нема, то їх вигадують, хоча народ на собі відчуває, що все далеко не так. Однак основна маса однаково продовжує підтримувати чинний режим.

  • Російська промисловість на фоні війни та мобілізації відчуває максимальний рівень кадрового голоду з 1996 року.

У липні на дефіцит працівників поскаржилися 42% промислових підприємств. Про це свідчить опитування Інституту економічної політики ім. "Гайдара" (ІЕП). Ще у квітні на нестачу співробітників вказували 35% респондентів.

Опитування проводиться серед більш ніж 1 тис. промислових підприємств.

  • Уряд росії заніс Норвегію до списку недружніх країн, та обмежило кількість працівників, які можуть наймати норвезькі диппредставництва.

Цікаво, що в березні минулого року уряд рф уже оголошував Норвегію недружньою.

При цьому саме Норвегія у всьому світі є взірцем того, як правильно треба використовувати природні багатства на благо народу й країни.

  • В одному з карельських сіл сталося масове жахливе вбивство – загинули одразу шестеро людей. За звинуваченням у цьому вбивстві всіх шістьох заарештовано «вагнерівця» Ігоря Софонова, який нещодавно повернувся з війни.

Росіяни поки не до кінця розуміють причинно-наслідкові зв’язки й те, що такі інциденти будуть повторюватися регулярно по всій росії, адже путінський режим випустив Софонова та йому подібних із в'язниці, дав їм зброю та дозволив убивати.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що росія пропонує країнам, що розвиваються, та державам "Групи 20" дешеве зерно для створення нових залежностей, посилюючи тим самим економічну вразливість та глобальну продовольчу нестабільність.

«У той час, як світ має справу з перебоями в постачаннях та підвищенням цін, росія зараз звертається до вразливих країн з двосторонніми пропозиціями про постачання зерна за зниженими цінами, вдаючи, що розв'язує проблему, яку вона сама створила».

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав усі країни ООН виступити з об’єднаною позицією та змусити Москву припинити зловмисні дії щодо блокування експорту українського зерна.

«Кожен член ООН повинен сказати Москві: «Досить!». Досить використовувати Чорне море для шантажу, досить ставитися до найбільш вразливих народів у світі як до важеля тиску, досить виправдовувати безрозсудну війну!»

  • Українські рятувальники отримали від Естонії партію допомоги для розмінування.

Естонські рятувальники передали українським колегам з Миколаєва понад 90 металошукачів та чотири спеціалізованих автомобілі.

Миколаївські рятувальники також отримали гуманітарну допомогу від муніципалітету німецького міста Зіндельфінген.

  • Пекін не зацікавлений у затяжній війні в Україні, тому поступово змінює риторику та готовий розглядати мирний план Володимира Зеленського.

Сі Цзіньпін відправить свого спецпосланця Лі Хуея на міжнародну конференцію з мирного врегулювання в Україні до Саудівської Аравії, яка відбудеться 5-6 серпня, навіть незважаючи на те, що там не буде представлена росія.

У Джидді зберуться радники глав держав і урядів понад 30 країн для того, щоб обговорити варіанти припинення агресивної війни Росії проти України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему