25 Липня 2023
Новини

На околицях ЗАЕС МАГАТЕ виявило протипіхотні міни

На околицях ЗАЕС МАГАТЕ виявило протипіхотні міни
На околицях Запорізької атомної електростанції під час огляду 23 липня експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зафіксували протипіхотні міни.

Про це йдеться в заяві агентства. 

Фахівці побачили кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС. Водночас команда не помітила такого озброєння у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу станції.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель заявив, що експерти повідомили про знахідку окупаційному «керівництву станції». Зі свого боку росіяни назвали це «військовим рішенням», оскільки міни розміщені в зоні, яку контролюють російські військові. Він зауважив, що раніше агентству було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях всередині.

Гроссі додав, що наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки, а також створює «додатковий психологічний тиск» на персонал станції. 

Агентство продовжує вимагати доступ до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, зокрема блоків №3 і №4.

Окрім того, у МАГАТЕ прокоментували переведення енергоблока № 4 у стан «гарячий зупин». У «Енергоатомі» ці дії назвали порушенням ядерного законодавства України, тоді як агентство заявило: «перехід плановий». 

За даними МАГАТЕ, до 25 липня енергоблок має повністю перейти у стан гарячого зупину. Натомість енергоблок №5, переведуть в режим «холодний зупин», щоб провести «профілактичні роботи, які можливі лише при холодній зупинці». Раніше Держатомрегулювання видало розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків до режиму «холодний зупин», додають в агентстві.

Нагадаємо, керівник української розвідки Кирило Буданов попередив, що росіяни замінували охолоджувач на захопленій Запорізькій АЕС. Також, за його словами, росія розмістила вибухівку поблизу чотирьох енергоблоків із шести.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт із боку росії на ЗАЕС із викидом радіації.

Уже 4 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що на зовнішній покрівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС окупанти розмістили сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку, нібито станцію обстріляли українські військові.

Супутникові знімки Planet Labs, зроблені вранці 5 липня, показали на даху окупованої ЗАЕС невідомі об'єкти, про які повідомляв Генштаб ЗСУ. Водночас у МАГАТЕ повідомляли, що під час останніх інспекцій на ЗАЕС не виявили мінувань, пізніше фахівці отримали більше доступу до приміщень станції для додаткових перевірок. А втім, потрапити на дахи будівель їм досі не вдалося.

За даними розвідки України, окупаційний контингент поступово залишає територію ЗАЕС. Одними з перших зі станції поїхали троє співробітників «росатому», які керували діями росіян. Це також може свідчити про продовження ними підготовки до здійснення теракту на території станції, кажуть розвідники.

Через потенційну загрозу в країні розгорнули роботу штабів, до яких увійшли енергетики, надзвичайники, поліціянти й медики. Зеленський закликав світ відреагувати на загрозу провокації, яку можуть вчинити росіяни на ЗАЕС.

Українська розвідка 19 липня повідомила, що війська рф, імовірно, найближчим часом планують організацію збройної провокації на території.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему