21 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 21 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  21 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 513 день повномасштабної війни, яку принесла на нашу землю російська федерація.

  • Незважаючи на значні втрати, рф не відмовляється від загарбницьких планів щодо повної окупації нашої території.

Противник продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

  • Протягом доби російські окупанти завдали чергового масованого ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 3 крилаті ракети морського базування “Калібр”, 4 крилаті ракети наземного базування “Іскандер”, 6 крилатих ракет “Онікс”, 1 крилату ракету Х-59 та 1 зенітну керовану ракету із ЗРК С-300. Крім того, ворог завдав 12 авіаційних ударів та здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення, зокрема діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали пункти зберігання зерна на півдні України, промислові об’єкти, знищено та пошкоджено понад 70 цивільних житлових будинків та інша інфраструктура.
  • Президент Володимир Зеленський назвав чотириденні удари росії по інфраструктурі Одеси та вбивство українських дітей рф абсолютним злом і пообіцяв відповідь на ці дії.

«Російські ракети і дрони знову били по Одесі, по наших південних районах. Загалом від початку тижня лише на території Одеської області від російського терору постраждали більше 20 людей, серед них двоє дітей. Лише абсолютне зло може завдавати таких ударів. Буде відповідь».

Президент також запевнив, що окрім цього буде ще більше консолідації світу для захисту і для спільних дій, ще більше енергії заради перемоги, ще більше прагнення справедливості, справедливого покарання росії за всі злочини цієї війни.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 33 бойові зіткнення.
  • Українське командування повідомляє, що на напрямках Новоданилівка-Вербове, Новоданилівка-Роботине та Новодарівка-Приютне ЗСУ мали успіх. Вони закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Бахмутському напрямку наші воїни продовжують наступати північніше та південніше міста Бахмут. На напрямках Оріхово-Василівка — Парасковіївка та Кліщіївка — Андріївка тривають важкі бої без зміни положення. Окупанти чинять потужний опір, активно застосовують резерви, зазнають величезних втрат.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 2 артилерійських засоби на вогневих позиціях та станцію РЕБ ворога.

 

Станом на ранок 21 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 240 690 (+680) осіб,
  • 4 133 (+4),
  • бойових броньованих машин − 8 080 (+15),
  • артилерійських систем − 4 610 (+18),
  • РСЗВ − 692,
  • засобів ППО − 440 (+7),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 310,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 933 (+15),
  • крилатих ракет − 1 298 (+5),
  • кораблів/катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 145 (+11),
  • спеціальної техніки ? 686 (+1).

 

  • Британська розвідка вважає, що до 20 тисяч взятих на війну в Україну в′язнів з "ПВК Вагнер" було вбито, а залишки скоріш за все незабаром відпустять з лав найманців.

Аналітики відзначають, що завершення цієї схеми "Вагнера" – своєрідна "зміна епохи" в історії ПВК та у російсько-українській війні.

«Солдати, надані "Проєктом К", дали росії можливість захопити Бахмут, що було одним з її останніх заявлених успіхів. Проект допоміг "Вагнеру" вирости в організацію, яка минулого місяця прямо кинула виклик владі президента путіна. Це також позначає один з найкривавіших епізодів у сучасній історії війн: за кілька місяців загинули до 20 тисяч завербованих в’язнів».

  • Директор ЦРУ США Вільям Бернс заявив, що Україна зможе просунутися у своєму наступі проти росії.

«Це буде важке завдання, але ми зробимо все можливе, як розвідувальне агентство, щоб забезпечити таку підтримку та обмін розвідданими, які допоможуть українцям досягти прогресу».

Бернс заявив, що в основі оборони росії є низка значних структурних недоліків. До них, зокрема, належать низький моральний дух, погані генеральські якості та безлад серед політичного та військового керівництва.

Він також зазначив, що заколот лідера найманців "Вагнера" Євгенія Пригожина в червні викрив деякі значні недоліки в системі, яку побудував путін.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Кремль регулярно вдається до ескалаційної риторики щодо підтримки союзниками України, намагаючись вплинути на поведінку Заходу.

Наразі незрозуміло, як російські сили мають намір завдавати ударів по цивільних суднах у Чорному морі, хоча Кремль, ймовірно, вважає, що ця заява матиме стримуючий ефект на морську активність у Чорному морі і створить умови, що нагадуватимуть повну блокаду українських портів на початку повномасштабного вторгнення.

Водночас експерти переконані, що спроба домогтися економічних поступок від Заходу може підірвати міжнародні зусилля Кремля, поставивши під загрозу постачання продовольства до кількох країн, які є цільовою аудиторією Кремля.

«Російські удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі, а також військово-морські дії продовжують ілюструвати, що Кремль готовий використовувати військово-морські сили та засоби високоточної зброї для вирішення нагальних економічних проблем, а не для операцій в Україні».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача.

На засіданні обговорили системну роботу із захисту наших портів та інфраструктури зернової ініціативи.  

ЗСУ та Кабмін отримали завдання підготувати комплекс дій для продовження роботи «зернового коридору» та напрацювати дипломатичні кроки.

Також на Ставці заслухали доповіді щодо актуальної ситуації на полі бою і доповідь розвідки щодо задумів ворога.

«Північний кордон. Тримаємо під пильним контролем діяльність найманців у Білорусі. Доповіді ГУР МО, СЗР, ДПСУ».

  • Кабінет міністрів націоналізував Сенс Банк, що належав підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену і партнерам. Банк стає державною фінустановою під управлінням Міністерства фінансів.

Зазначається, що націоналізація банку не вплине на виконання банком своїх зобов’язань перед вкладниками та клієнтами.

Україна послідовно націоналізує майно тих людей, які допомагали й допомагають путінському режиму нищити нашу державу.

  • Україна у надскладних умовах успішно провела дві посівні, а також будує нову логістику на західному кордоні.

Наші аграрії працюють навіть на замінованих полях і збирають уже другий врожай. При цьому держава вже втричі збільшила вантажообіг на Дунаї, відкриває нові пункти пропуску та розширює спроможність уже наявних.

Україна зараз – це щит, який не пускає в Європу російських варварів, але водночас це і гарант світової продовольчої безпеки.

  • Українці вірять у ЗСУ і продовжують підтримувати наших воїнів, зокрема, перераховуючи власні кошти на потреби оборонців.

У червні на оборону United24 отримав 2,4 млрд гривень — це абсолютний рекорд. Крім того, це майже половина від усіх донатів на оборону в першому півріччі поточного року.

Попередній максимум – 2,24 млрд гривень – було зібрано цією платформою в липні 2022 року.

При цьому, результати зборів на ЗСУ за червень у 4,8 раза перевищили показники періоду січня-травня поточного року

  • У НАК "Нафтогаз України" заявили, що підготовка запасів газу до наступної зими йде за планом.

Станом на 19 липня 2023 року в українських підземних сховищах вже зберігалося 11,7 млрд куб. м газу, цей обсяг відповідає плану підготовки запасів блакитного палива до наступної зими.

У липні закачали навіть більше газу, ніж передбачалося.

  • Міністерство оборони заявило, що з 22 лютого 2022 року прийняло на озброєння чи в експлуатацію 28 моделей БпЛА різних типів українського виробництва, зокрема 9 моделей дронів-камікадзе, серед яких 3 – літакового типу, а 6 – FPV-дрони (First Person View).

Міністерство додало, що в рамках його закупівель ЗСУ поставлено тисячі БпЛА і дронів.

У відомстві назвали своїм пріоритетом розвиток українського виробництва озброєння та військової техніки, зокрема, розвідувальних, ударних дронів, дронів-камікадзе та баражуючих боєприпасів.

  • Збройні сили України офіційно взяли на озброєння самохідну артилерійську установку вітчизняного виробництва 2С22 "Богдана".

Інформацію, щодо кількості машин та вартості виробництва в умовах воєнного стану Міноборони не оприлюднює.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Потоки брехні та псевдоісторичних маніпуляцій у виконанні путіна буквально з кожним місяцем зростають, і вже навіть ті, хто досі сумнівався в адекватності російського диктатора, мають чітке підтвердження йог відриву від реальності.

Сьогодні під час наради Радбезу путін почав брехати, що проти Білорусі можуть розв′язати агресію, тому рф готова буде відповісти всіма наявними засобами. При цьому російський диктатор назвав Білорусь частиною так званої Союзної держави, не уточнивши, що це за утворення.

Крім того, путін заявив, що західні землі Польщі набито є «подарунком Сталіна» і Польща має бути вдячна СРСР за відновлення незалежності.

Також кремлівський вождь пригрозив полякам нагадати їм про те, що вони забули.

Крім того, путін чергове озвучив маячню російської пропаганди про начебто бажання поляків окупувати західні області України.

Тобто людина, яка сама окупувала українські території, звинувачує інших у нібито наявності таких планів.  

  • Кривавий режим країни-агресора пожирає своїх «дітей», які розпалювали війну в Україні. Як стало відомо, у Москві спецслужби затримали російського терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Його звинувачують в екстремізмі. Останні місяці він жорстко критикував путіна та російське командування за провали у війні й пророкував програш росії.

За інформацією російських медіа, Гіркіна затримали після заяви найманця «групи Вагнера». Показово, що власника цієї ПВК Пригожина путінський режим відпустив після військового заколоту й навіть закрив провадження.

  • Влада знову обдурила росіян: раніше обіцяли, що нижню межу призовного віку підвищать до 21 року, однак зараз виявилося, що її залишать на рівні 18 років.

За словами голови комітету Держдуми з оборони Картаполова, підвищать лише верхню межу з 27 до 30 років.

Путінському режиму потрібні солдати, щоби проливати кров за його інтереси.

  • Російська влада не лише обдирає простих громадян, паразитує на природних багатствах держави, а й відверто насміхається зі своїх рядових громадян, знижуючи податки для мультимільйонерів.

За рішенням Держдуми, «особисті фонди» російських олігархів сплачуватимуть податок на прибуток за зниженою ставкою, не сплачуватимуть ПДВ, а переміщати активи зможуть «без податкових наслідків».

  • путін боїться виїжджати не лише за межі росії, а й у самій країні все більше запроваджує режим секретності стосовно свого пересування.

Інформовані джерела кажуть, що після заколоту Євгена Пригожина у Кремлі посилилися страхи внутрішньої дестабілізації та перевороту. Зараз «усі перебувають під підозрою» ФСБ.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Нова Зеландія оголосила про новий транш із 23 санкцій щодо незаконного та невиправданого нападу росії на Україну.

Нові обмеження спрямовані проти російського військово-промислового комплексу, воєнізованих груп та осіб, причетних до незаконного транспортування та депортації українських дітей до росії. Вони також охоплюють ще кілька білоруських фінансових установ у відповідь на зростання підтримки країни нашому ворогу.

  • Китай приєднався до санкцій США проти банку «Тінькофф». Китайська платіжна система UnionPay відключила випущені «Тінькофф» карти наступного дня після внесення банку до «чорного списку» OFAC: тепер вони працюватимуть тільки в рф.
  • Уряд Канади запровадив нові обмежувальні заходи проти представників сфери культури та освіти росії, які використовують мистецтво для пропаганди війни в Україні.

Як зазначається у заяві канадського уряду, країна запроваджує санкції проти 19 осіб, які використовують своє мистецтво (музику, театр, кіно) для пропаганди вторгнення рф в Україну, а також людей, які працюють у сфері культури та освіти в росії, зокрема директорів музеїв, причетних до псування чи повного знищення культурних цінностей на території України. Серед осіб, які потрапили під обмеження, Філіп Кіркоров, Іван Охлобистін, Нікіта Міхалков, Іосіф Пригожин, Юлія Чичеріна та ін.

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що вірить у можливість продовжити зернову угоду після переговорів із путіним.

Ердоган розповів, що Анкара продовжує контакти з Москвою, зокрема на рівні міністерств закордонних справ.

Турецький лідер упевнений у тому, що завдяки зусиллям вдасться забезпечити продовження угоди щодо «зернового коридору».

  • Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги.

Серед нещодавно переданої зброї – 10 танків Leopard 1 A5 та додаткові 20 кулеметів MG3, які використовуються на Leopard 2, Marder і DACHS (загалом передали вже 138 одиниць).

Окрім того, передали ще близько 1300 снарядів до 155-мм гаубиць, 2064 димові снаряди цього ж калібру, ще одну систему наведення мостів, 12 трейлерів.

У партію увійшли також 10 наземних радіолокаційних станцій, на додачу до восьми переданих раніше; ще 16 вантажівок Zetros, чотири машини для прикордонників, ще сотня тисяч індивідуальних тактичних аптечок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему