0 0000
Новини

Сьогодні закриття ХІV музичного фестивалю «Стравінський та Україна»

Сьогодні закриття ХІV музичного фестивалю «Стравінський та Україна»

12 жовтня о 18.00 у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі відбудеться закриття ХІV музичного фестивалю «Стравінський та Україна».

На любителів музики чекає ще одна зустріч із справжнім мистецтвом. Програму з творів Ігоря Стравінського, Євсевія Мандичевського, Ріхарда Вагнера та Моріса Равеля представлять Академічний симфонічний оркестр (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Йосип Созанський), Академічний камерний оркестр (художній керівник – народний артист України Павло Чеботов), Академічний камерний хор «Чернівці» (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Надія Селезньова) Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка.

Детальніша інформація за тел. Волинської обласної філармонії: 24­-02-41, (095) 206-75-88.

Довідково:

Ігор Стравінський  - композитор і диригент українського козацького походження. Син співака Федора Гнатовича Стравінського. Рід Стравінських походить з Волині. За словами директора музею в Устилузі Володимира Терещука, герб Стравінських успадкував елементи герба гетьмана Івана Сулими. У родині гордилися приналежністю до цього старовинного українського роду. Сам композитор писав: «Наше прізвище було Сулима-Стравінські, однак коли Росія анексувала частину Польщі, то «Сулима» з якоїсь причини було випущене з нашого прізвища». Цю втрату він компенсував, охрестивши свого сина Святославом-Сулимою.[3]

За своє творче життя Ігор Стравинський віддав належне захопленню неокласицизмом, авангардною музикою, але врешті-решт дійшов до духовної. Переломною для нього стала «Меса» (1948). 1956 завершені «Священні піснеспіви», 1966 — «Заупокійні піснеспіви».

У 1994 році у Луцьку вперше проведено міжнародний фестиваль «Стравінський та Україна», у програмі якого були концерти, а також наукова конференція, на якій чи не вперше в Україні розглядалося питання духовного зв'язку Ігоря Стравінського із українською культурою.

У 1990 в м. Устилуг Волинської області відкрито перший у світі музей видатного композитора.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему