12 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 12 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 12 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 504 день героїчної боротьби українського народу проти російського вторгнення.

  • Протягом доби російські окупанти атакували Україну ударними безпілотниками іранського виробництва типу Shahed. Усього в ударі було задіяно 15 дронів-камікадзе. Наші захисники знищили 11 ударних БпЛА. Також, ворог завдав 59 авіаційних ударів та здійснив 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед мирного населення, зокрема діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 22 бойові зіткнення.
  • Сили оборони України мають частковий успіх на бердянському напрямку і закріплюються на досягнутих рубежах.

Просунувшись уздовж лінії фронту, наші ударні підрозділи і військові частини закріплюються на нових позиціях, проводять аеророзвідку місцевості завдають ураження по цілях противника, здійснюють контрбатарейну боротьбу, проводять розмінування.

Ворог чинить запеклий спротив, однак Сили оборони «системно тиснуть на певні ділянки фронту» і нищать бойовий потенціал окупаційних військ.

Загалом на Таврійському напрямку Сили оборони зберігають ініціативу.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, у тимчасово захопленому Бердянську Запорізької області, внаслідок прямого влучання по готелю “Дюна”, протягом ночі зафіксовано активне вивезення вантажівками тіл російських військовослужбовців до місцевого моргу.
  • Противник посилив контррозвідувальні заходи у тимчасово захопленому Маріуполі Донецької області. Окупанти здійснюють масові рейди по будинках та квартирах місцевих мешканців, перевіряють особисті документи та мобільні пристрої. Таким чином окупанти намагаються залякати місцеве населення та виявити тих, хто допомагає Силам оборони України.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 2 - по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 16 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 4 зенітно-ракетних комплекси та 2 станції РЕБ противника.

 

Станом на ранок 12 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 235 530 (+510) осіб,
  • танків - 4090 (+1),
  • бойових броньованих машин - 7990 (+7),
  • артилерійських систем – 4402 (+17),
  • РСЗВ – 674 (+2),
  • засоби ППО - 415 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 310,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3726 (+33),
  • крилаті ракети - 1271,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6978 (+12),
  • спеціальна техніка - 647 (+7).

 

  • Британська розвідка відзначила, що начальник Генштабу ЗС рф Валерій Герасимов вперше після заколоту групи «Вагнер» з'явився в ефірі, заслухавши доповідь начальника штабу Повітряно-космічних сил Росії Віктора Афзалова, який є заступником Сергія Суровікіна.

«Підвищена публічність Афзалова в той час, як місцезнаходження Суровікіна залишається незрозумілим, додає додаткової ваги гіпотезі про те, що Суровікін був відсунутий на другий план після заколоту».

  • Як повідомляють російські незалежні ЗМІ, Суровікіна затримала ФСБ за підозрою в причетності до організації заколоту.

Суровікін ізольований і не виходить на зв’язок із близькими понад два тижні.

  • Експерти Інституту дослідження війни (ISW) наголосили, що міністр оборони рф Шойгу спробував представити український контрнаступ як невдалу операцію на тлі саміту НАТО.

Шойгу неправдоподібно заявив 11 липня, що нібито українські війська втратили 26 тис. військовослужбовців і 1 244 танки та бойові машини піхоти з моменту початку контрнаступу 4 червня.

Шойгу також заявив, що російська ППО перехопила 176 ракет HIMARS і 27 крилатих ракет Storm Shadow з моменту початку контрнаступу.

Як наголошують експерти, слова Шойгу – повна маячня. Адже до 24.02.2022 на озброєнні ЗСУ було менше тисячі танків. Згідно з верифікованими даними наші війська втратили станом на сьогодні 558 танків. Із них 352 знищено, 66 пошкоджено, 140 захоплено. При цьому 545 танків ми затрофеїли у російських окупантів, ще певну кількість отримали від союзників.

У будь-якому разі, якщо вірити словам Шойгу, то протягом липня Україна втратила практично всі свої танки. Зрештою, так звана «друга армія світу» вже кілька разів знищувала наші сили ППО, авіацію та ракетні установки HIMARS. Однак ЗСУ продовжують воювати та знищувати окупантів на воді, у повітрі й на землі.

  • Forbes із посиланням на аналіз втрат обох сторін пише, що через місяць після початку довгоочікуваного контрнаступу на півдні Сили оборони перемагають росіян у ключовій битві – контрбатарейній.

За даними, на які посилається видання, втрати армії рф в артилерії зараз у чотири рази перевищують українські втрати.

Спостерігачі нарахували 32 підбиті гаубиці та реактивні установки з російської сторони і лише вісім – з української.

  • Росіяни підтвердили загибель в Україні командувача 144-ї мотострілецької дивізії генерал-лейтенанта Олега Цокова. Це шостий російський високопосадовець такого рангу, загибель якого підтверджено.

Також підтверджено інформацію українських джерел про те, що минулого року цей генерал отримав серйозне поранення.

За даними української розвідки, Цоков був причетний до завдання ракетних ударів по українських містах.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що використання наданих союзниками касетних боєприпасів дасть змогу змінити правила гри в боротьбі з російськими військами.

При цьому міністр відкинув несхвалення деяких країн і гуманітарних груп щодо ухваленого минулого тижня урядом США рішення про постачання Україні цієї спірної зброї.

Олексій Резніков підкреслив, що застосування цієї зброї буде обмежено неміськими районами на території України. За його словами, партнери України також будуть проінформовані про застосування і дію касетних боєприпасів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міністерство економіки спільно з українськими підприємцями, асоціаціями та експертами створить понад 10 галузевих робочих груп для обговорення та розробки конкретних і комплексних заходів для розвитку в ключових галузях економіки України.

«Планується обговорення ключових галузей, які мають стати стимулом для розвитку української економіки та напрацювання конкретних високорівневих секторальних пропозицій».

Ці напрацювання ляжуть в основу Плану Украі?ни для Ukraine Facility (UF) від Європейського Союзу.

  • Державна прикордонна служба України повідомила, що від початку дії візового режиму з Росією, тобто з липня 2022 року, громадянам РФ видали понад 50 віз, але не всі ними скористалися.
  • «Укренерго» просить споживачів приділяти більше уваги заходам з економії електроенергії.

Після помірної температури на вихідних і в понеділок спека знову сприяє зростанню споживання. Загальний графік споживання по країні вказує на недостатність заходів з економії електроенергії.

  • Центр національного спротиву повідомляє, що колаборанти з так званої окупаційної "адміністрації" Луганської області вже домовляються з Кремлем про можливість "евакуації" на територію рф у випадку звільнення регіону від російських загарбників.

«У контексті наступальної операції Сил оборони України осередок колаборантів на тимчасово окупованій території Луганської області прагне отримати гарантії безпеки від вищого політичного керівництва рф у разі звільнення регіону від російсько-окупаційних військ».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін провів зустріч із главою державного банку ВТБ, який розповів кремлівському диктатору про нібито стабільність російських банків та переваги від санкцій, запроваджених Заходом.

За підсумками 2022 року ВТБ, другий за розміром активів російський держбанк, отримав рекордний чистий збиток у своїй історії - 756,8 млрд рублів.

На підтримку банку держава виділила 149,4 млрд рублів, повністю викупивши додаткову емісію його акцій наприкінці березня 2023 року.

  • У міру того, як війна з Україною затягується, нальоти дронів та обстріли російських територій стають нормою, масова свідомість громадян рф втрачає віру у світле майбутнє.

Станом на червень 2023 року 58% росіян заявили, що на країну попереду чекають «важкі часи», це засвідчило опитування громадських настроїв, проведене «Левада-Центром».

За рік частка тих, хто негативно оцінює майбутнє, підскочила на 10 процентних пунктів і досягла рекорду за весь час спостережень (з 2008 року). Попередній максимум — 56% — соціологи фіксували у 2009 році, на тлі глобальної фінансової кризи, яка принесла росії найсильніше з 1990-х падіння економіки.

  • Російська влада готується до «мобілізації» федерального бюджету, якому найближчими роками доведеться витратити рекордні суми на армію та силові структури в умовах, коли нафтогазові доходи стрімко падають, а резерви поступово тануть.

Експерти кажуть про підвищення майже всіх податків, а також про урізання фінансів на соціальну сферу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що результати саміту НАТО у Вільнюсі не ідеальні для України, але гарні.

«Тут важливий результат, що Україна не потребує Плану дій щодо членства на цьому шляху. І я дякую за ці важливі кроки. Я знаю, скільки було різних розмов і домовленостей через це… Результати саміту гарні, але якби було запрошення, вони були б ідеальні».

Володимир Зеленський додав, що Україні запропоновано гарантії безпеки на шляху до НАТО, але не замість членства в Альянсі.

Президент також підкреслив, що є «дуже позитивні новини щодо нових пакетів оборонної підтримки» від партнерів.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ухвалив найбільш сильне своє рішення щодо України на шляху до її членства з цілковитим усвідомленням, що Москва протестуватиме.

«Найбільшим ризиком для Європи буде, якщо президент Путін виграє. Бо це означатиме, що він досяг своїх цілей, порушивши міжнародне право і застосувавши силу. Це буде трагедією для України, але і небезпекою для нас».

За словами Столтенберга, члени Альянсу чітко заявляють, що Україна має право сама обирати свій шлях і те, частиною яких оборонних союзів хоче бути.

«Тому ми ніколи не дозволимо, щоб Москва вирішувала, хто може, а хто не може бути членом Альянсу».

  • Сьогодні в межах саміту Володимир Зеленський провів низку важливих зустрічей з лідерами провідних країн світу.

Зокрема українська делегація на чолі з главою держави мала плідні перемовини з президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Ріші Сунаком, прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі, прем’єр-міністра Королівства Нідерланди Марком Рютте, президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном тощо.

За результатами перемовин було досягнуто таких домовленостей:

  • Президент Володимир Зеленський назвав «сильною і хорошою» зустріч із президентом США Джо Байденом. Самі перемовини тривали щонайменше удвічі довше, ніж було передбачено протоколом.

«Усі теми: тривала підтримка, зброя, політика, НАТО. Чітко бачимо, як завершити цю війну нашою спільною перемогою».

  • Нідерланди почнуть підготовку українських пілотів уже цього серпня. Наближається і рішення про сучасну авіацію для України. Також Нідерланди допоможуть у зміцненні нашої ППО та артилерії.
  • Австралія виділяє Україні новий потужний оборонний пакет, до складу якого увійдуть 30 машин "Бушмастер".
  • Німеччина виділить Україні додаткові пускові установки ППО Patriot та ракети для них.
  • З Канадою досягнуто домовленості про посилення наших воїнів бронетехнікою. Окремо сторони обговорили важливість подальшого посилення захисту українського неба та участі Канади в коаліції винищувачів.

Також Канада оголосила про нове фінансування та проекти на суму 541 мільйон доларів, передбачені для підтримки нашої держави та зміцнення трансатлантичної безпеки.

Крім того, канадський прем'єр-міністр оголосив про додаткові 48,8 млн доларів до комплексного пакету допомоги для України.

  • Велика Британія надасть Україні допомогу у розмірі $65 млн для ремонту техніки та створення військового реабілітаційного центру.
  • Уряд Норвегії вирішив передати Україні пакет підтримки NASAMS, що включає два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки та запасні частини, щоб підвищити ефективність вже переданих Україні засобів протиповітряної оборони.

Також Україна отримає 1000 комплектів розвідувальних безпілотників, які успішно зарекомендували себе на полі бою.

  • Лідери країн «Великої сімки» спільно з Україною погодили рамку гарантій безпеки, при цьому двосторонні договори будуть підписані пізніше.

В узгодженій спільній заяві сказано, що з 12 липня починаються переговори між Україною та кожною з держав «Групи семи» з метою формалізації підтримки України через двосторонні зобов’язання з безпеки та домовленості, погоджені з цією багатосторонньою рамковою угодою.

У документі зазначено зобов’язання країн G7 продовжити надання допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, у повітрі й на морі з пріоритетом на протиповітряну оборону, далекобійну артилерію та вогневі засоби далекої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, такі як бойова авіація, а також шляхом сприяння підвищенню рівня оперативної сумісності з євроатлантичними партнерами.

Україні також обіцяють допомогти із здійсненням реформ, необхідних для майбутнього вступу до НАТО, зокрема, судової реформи та запровадження цивільного контролю за збройними силами.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Україна швидко досягне успіху у процесі вступу до Європейського Союзу, якщо збереже поточний темп реформ.

«Швидкість, з якою Україна рухається на шляху до членства в ЄС, вражає. Це процес, який заснований на заслугах, і ентузіазм та інтенсивність, з якими Україна реформується, швидко наближають її до членства в ЄС. Я впевнена, що якщо вони продовжуватимуть так і далі, якщо збережуть швидкість, успіх буде скоро. Це чудовий приклад того, як можна швидко рухатися до членства в ЄС, якщо ви виконуєте необхідні вимоги».

  • Україна та Швеція підписали угоду про обмін секретною інформацією.

Як наголосив міністр оборони України Олексій Резніков, довіра є наріжним каменем міцного партнерства. А доступ до інформації – запорука успіху.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему