7 Липня 2023
Новини

У Луцьку зібрали «головоломки», які вартують мільйони доларів

У Луцьку зібрали «головоломки», які вартують мільйони доларів
Віктор Корсак і Петро Антип розповідають, як твориться найбільша у світі картина

«Ой, ви знаєте, колись я думала, що ці картини – мазня мазнею. Та коли моя дочка-мистецтвознавець пояснила зміст картин, я була вражена: наскільки це все цікаво! Може б, написати про таке в газету? А то живемо в Луцьку, маємо унікальний музей, яким мали би гордитися на весь світ, але не всі навіть знають про нього», – порадила наша читачка, 83-річна Ірина Поліщук.

І жінка має рацію. Бо так: ми не раз розповідали на сторінках газети про Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, але, впевнена, далеко не всі в ньому бували, а ще менше тих, хто зрозумів побачене. Тому давайте разом спробуємо зрозуміти…

…Ми з вами звикли, що гарна картина – це та, на якій максимально точно зображені природа, людина, предмет. Однак, за тисячі років, скільки людство малює, вже стільки всього було намальовано, що здивувати чимось стало нереально. Відтак, художники почали зображати емоції. А від середини ХХ ст. мистецтво взялося спонукати думати. Картини стали своєрідною головоломкою, ребусом, зашифрованим посланням. Тож скільки б людей не подивилося на одну й ту ж картину, кожен розшифрує її зміст по-своєму. При цьому кожна з цих відповідей буде правильною.

Як приклад, наведу вам одну дуже провокативну роботу художника Олега Сусленка. В Музеї Корсаків вона входить до ТОП-10 картин за популярністю серед відвідувачів. Але емоції викликає діаметрально протилежні. Називається робота «Біг Бен» – тобто має ім’я, спільне з годинниковою вежею в Лондоні. Так-от: коли депутати (не скажу, якої ради) побачили цю картину, сказали – це не картина, а ганьба, її варто звідси прибрати! Натомість, група пенсіонерок побачила в зображені рожеву панаму і вирішила, що на картині соліст гурту «Калуш» Олег Псюк. І їхня версія також має право на життя. До речі, а що ви побачили на цьому зображенні?

Накришили хліба, бризнули вином – і вже картина

Шанувальники чогось менш провокативного можуть у музеї Корсаків знайти роботи з квітами, птахами, портретами і пейзажами. Одні картини дихають легкістю. Бо як інакше, коли створені вони в Одесі. А інші лякають химерами. Бо їх автор страждав на шизофренію та алкоголізм і звільнявся від монстрів тільки в один спосіб – витягував їх зі своєї голови і перекладав на папір.

Щоб вкласти філософський зміст у свою картину, художники постійно щось вигадують, експериментують. А вартість картини не залежить від того, скільки грошей потратив автор на створення роботи. Є серед експонатів музею картина, виконана на шматкові газети, на неї художник наніс мазки жовтої фарби, і за отриманий результат шанувальники готові викладати десятки тисяч доларів.

«Якось ми готували чергову виставку. Експонатів було дуже багато. Але щодо деяких із них навіть я сумнівалася – це картина чи пакувальний папір», – зізналася екскурсовод Катерина, яка впродовж багатьох років досліджує мистецтво.

Або вам іще одна історія. Кілька років тому митці з Франківська прямо в музеї створювали картину в незвичний спосіб: над білим полотном їли хліб, пили червоне вино, навмисно кришили і бризкали напоєм. За задумом авторів, картина мала символізувати кров і тіло Ісуса Христа, Який приніс Себе в жертву, щоб звільнити людство за його ж гріхи. На ніч картину з плямами від вина та крихтами хліба лишили, щоб підсохла. А коли зранку прийшли її забрати, то… виявили у смітнику. Бо техпрацівниця вирішила, що це просто залишки після застілля.

Думаєте, митці засмутилися? Аніскільки! Дістали картину, розрівняли. І тепер ця робота набула нового змісту. Бо скажіть, хіба не так, як мистецьким твором, люди нехтують тою жертвою, яку за них приніс Ісус Христос? Хоча, звісно, у вас може бути зовсім інша відповідь на головоломку, закладену в картину з вина та хліба.

Сюди їдуть навіть із Америки та Індії

«В сучасному мистецтві трапляються всілякі казуси. На одній із закордонних виставок я побачив гору сміття, а біля неї – охоронця. Бо, вочевидь, автор експонату заклав у гору сміття якийсь зміст. Просто не всі це зрозуміли і норовили прибрати, – розповідає фундатор музею сучасного українського мистецтва Віктор Корсак. – Тоді я подумав: якщо навіть із такого люди роблять витвір мистецтва, то треба і нам чимось здивувати. Ось тоді й з’явилася ідея написати найбільшу у світі картину про світ і людство – починаючи з Великого вибуху, що стався 140 мільярдів років тому, і завершуючи далеким майбутнім. А потім і назву придумав – «Космогонія»».

Художник Петро Антип приступив до втілення цього задуму в листопаді 2022-го. Завершити картину площею 2000 квадратних метрів планується навесні 2024-го. Але, як кажуть, хочеш розсмішити Бога – розкажи йому про свої плани. Тому скажу, що наразі ідея щоденно втілюється на полотні. Коли я спостерігала за роботою Петра Антипа, стала свідком народження людської цивілізації за версією християнства – тобто появою Адама та Єви. А коли ви прийдете до музею, застанете, вочевидь, іще новішу епоху.

«Щоб зобразити історію людства, ми черпали знання зі Старого і Нового Заповітів, із міфів та легенд, із вірувань інших релігійних течій. Тому кожен із тисяч символів, зображених у «Космогонії» має свій глибокий зміст», – розповіла співзасновниця музею Леся Корсак.

Наразі Петро Антип втілив фактично половину із задуманого. Але вже зараз масштаби вражають. І не лише мене, а й тих майже 15 тисяч відвідувачів, які, щоб побачити творення найбільшої у світі картини, їхали з Німеччини, Британії, Америки, Індії. Причому кожен знаходив на цьому полотні щось своє, особливе, те, що закодоване в генах і про яке ми не завжди навіть здогадуємося.

Неможливо змінити життя, поки не зміниш свою свідомість

Коли моя знайома приїхала до Луцька і попросила провести екскурсію містом, я завела її в музей Корсаків. Ми провели там майже чотири години. Хоча, щоб розшифрувати майже тисячу робіт експозиції, не вистачило б і чотирьох днів. Так-от. моя гостя зізналася: «Ти знаєш, я в шоці! У такому маленькому Луцьку є музей такої величини!..»

Так, є. І цим треба пишатися. Про це треба розповідати. Бо кожен, хто тут побуває і зрозуміє, з музею вийде вже іншим. Бо сучасні митці вчать не просто бачити, а дивитися, щоб думати, аналізувати і робити висновки – не ті, що кимось нав’язані, а власні. І коли ми з допомогою мистецтва навчимося не просто поглинати інформацію, а переосмислювати її, то тоді в нашому житті змінитися дуже багато. Ми й далі будемо бачити політичну рекламу, але вже будемо розуміти: ролик знято яскравий, але зміст у ньому брехливий. Споглядаючи картину, як росіяни окуповують українське місто і першим ділом змінюють у ньому всі вивіски та назви вулиць на російські, ми навчимося робити висновок: мова має значення, причому – фундаментальне, а тому навіть посилати картинки російською чи переглядати російськомовні новини ­ це погано. А зображення російських артистів лепса та баскова, які платитимуть по мільйону рублів за кожен підбитий в Україні танк «Леопард» має спонукати нас до рішення ніколи більш не слухати російських артистів.

Словом, сучасне мистецтво – це не тільки і не стільки про картини, як про зміну нашої свідомості. Хочете переконатися – приходьте до музею Корсаків. Він працює щодня з 12.00 до 20.00. А в середу – вхід безкоштовний.

Відвідувачі на висоті 5 м, і Леся Корсак розшифровує символи «Космогонії»

Відвідувачі на висоті 5 м, і Леся Корсак розшифровує символи «Космогонії»

Оксана Бубенщикова

Фото пресслужби Музею Корсаків

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: мистецтво, Волинь, луцьк, музеї
В тему