4 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 4 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  4 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 496 доба від початку повномасштабного нападу російської федерації на нашу державу.

  • Протягом доби противник завдав ракетного удару по житлових будинках міста Первомайський Харківської області. Крім того, завдав 35 авіаційних ударів та здійснив близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак постраждали мирні люди, пошкоджень зазнали житлові будинки, господарські та адміністративні будівлі, а також приватний автомобільний транспорт.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень.
  • Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • На Бердянському напрямку українські захисники просунулися вглибину оборони ворога до 2 км.

Сили оборони Таврійського напрямку повідомили, що окупантів системно вибивають з позицій і продовжують просуватися вперед.

Наші захисники закріплюються на зайнятих рубежах, проводять аеророзвідку місцевості, завдають ворогу ураження артилерією по виявлених цілях, проводять розмінування.

Ворог чинить запеклий спротив, проте українські воїни продавлюють і нищать бойовий потенціал окупаційних військ.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський розповів, що Сили оборони продовжують просування на таврійському напрямку - ворог вибитий з низки позицій. Захисники протягом минулої доби виконали 1 283 вогневі завдання.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, у тимчасово окупованому населеному пункті Малоянисоль Донецької області відзначено розміщення підрозділу російських окупаційних військ. Загарбники продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї війни. Окупанти майже постійно вживають алкогольні напої та у нетверезому стані знущаються над цивільними мешканцями, завдають їм тілесних ушкоджень, займаються мародерством.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника, 3 - по зенітно-ракетних комплексах, 1 - по пункту управління ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 18 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 3 засоби протиповітряної оборони та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 4 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 231 030 (+770) осіб,
  • танків - 4 059 (+2),
  • бойових броньованих машин − 7 908 (+9),
  • артилерійських систем − 4 252 (+32),
  • РСЗВ − 647 (+6),
  • засобів ППО − 394 (+3),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 309,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 602 (+29),
  • крилатих ракет − 1 264,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 843 (+9),
  • спеціальної техніки - 590.

 

  • У Міністерстві оборони заявили, що жодну з переданих Україні США реактивних систем залпового вогню HIMARS російські окупанти досі не вполювали.

У своєму арсеналі HIMARS має чималу кількість різних боєприпасів: від звичайних некерованих, до високоточних балістичних ракет з GPS навігацією.

  • Експрезидент Польщі Александер Кваснєвський вважає, що російський диктатор путін за 500 днів загарбницької війни проти України не досяг жодної цілі.

План путіна не допустити розширення НАТО провалився – членом Альянсу вже стала Фінляндія і невдовзі стане Швеція. Окрім того, рф не змогла захопити Київ і вбити або заарештувати Президента Зеленського.

«Київ стоїть, війна триває вже майже 500 днів, українська держава функціонує, до Києва можуть доїхати не лише прості пасажири, але президенти країн».

«Найголовніше, путін був переконаний, що українського народу не існує, його національна свідомість невисока і він так завзято не боротиметься з росією. Сьогодні, якщо в нього збереглося хоч трохи раціонального мислення, він повинен розуміти, що в українців дуже сильна національна свідомість, вони рішуче налаштовані воювати за незалежність України й показують у цій боротьбі надзвичайний героїзм. Думки, що його вітатимуть в Україні з квітами, були міфами російської пропаганди. Усі розрахунки, на які спиралася російська агресія, виявилися фальшивими».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Кабінет Міністрів уже спрямував понад 4 млрд грн для подолання наслідків теракту, вчиненого росіянами на Каховській ГЕС.

Це кошти на підвезення питної води, відбудову об’єктів, виплату одноразової допомоги постраждалим.

Наразі вже подано 2300 заяв на отримання такої допомоги, з яких майже тисячу передано на виплату. Відповідні кошти перераховані на місця, і протягом найближчих двох днів місцева влада має здійснити ці виплати.

  • Також уряд ухвалив рішення виділити майже 5,3 млрд грн на відновлення в десяти областях.

Мова йде про Вінницьку, Дніпропетровську, Житомирську, Київську, Кіровоградську, Одеську, Полтавську, Сумську, Черкаську та Чернігівську області.

За ці кошти будуть реалізовані критично необхідні для громад проекти, що безпосередньо впливають на якість життя людей.

Крім того, стартували роботи з будівництва магістральних водогонів. На це уряд після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС виділив із Фонду ліквідації 1,5 млрд грн.

Ідеться про водогони Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця – Томаківка. Їх протяжність близько 150 км, і вони забезпечать питною водою жителів чотирьох регіонів. Зокрема мешканців Кривого Рогу, Нікополя та Марганця.

  • У межах проекту «Армія дронів» українським військовим передають понад 500 безпілотників та оптико-електронних комплексів, закуплених через фандрейзингову платформу United24.

Ідеться про 6 безпілотних авіаційних комплексів Flirt-cetus; 40 – STEN-2; 100 – Phoenix 03 Heavy UCAV; 45 – SkyKnight; 6 – Penguine MK-2; 2 – EOS C VTOL; 6 – R-18, 5 квадрокоптерів DJI MAVIC 3 Е; 18 – Mavic 3T, 3 – DJI M300. А також – 290 оптико-електронних комплексів артилерійської розвідки «Сова» для визначення координат ворожих цілей та корегування вогню.

Крім цього, закуплено 22 позашляховики Renault Duster, які використовуватимуть для забезпечення урядовим зв’язком військових командирів, представників сил безпеки і оборони, військово-цивільних адміністрацій.  

  • На фоні блокування росіянами зернової ініціативи змінився напрямок залізничних перевезень зернових на дунайські порти. Наразі тарифи перебувають на узгодженні з Молдовою.

Основний вантажопотік прямує до дунайських портів «Ізмаїл» та «Рені».

  • Українські захисники укріплюють північний кордон країни особовим складом і технікою через події навколо Запорізької атомної станції.

Загалом робота в цьому напрямку не зупинялася з того часу, як було вибито ворога з півночі, і продовжує тривати цілодобово.

Зокрема там будуються протитанкові загородження, облаштовуються мінні поля та укріплюється вся лінія оборони. Працює розвідка.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Рубль скочується у прірву. Сьогодні курс долара під час торгів на Мосбіржі перевищив 90 рублів уперше із 28 березня 2022 року.

Євро наближається до позначки 100 рублів. Вартість європейської валюти перевищила позначку 98 рублів уперше більш ніж за рік – попереднього разу таке було 29 березня 2022 року.

У Центробанку рф пояснюють зниження курсу рубля «зміною торговельного балансу» й намагаються заспокоїти населення.

  • Уряд рф готує фронтальний секвестр бюджету після обвалу нафтогазових доходів.

Мінфін запропонував пустити «під ніж» 10% витрат за всіма статтями, крім армії та соціальних зобов'язань після того, як потоки сировинної ренти впали вдвічі.

Експерти не можуть спрогнозувати, якими будуть кінцеві цифри, адже потреби на війну постійно зростають, а санкційний тиск на росію посилюється.

У будь-якому разі путінський режим чітко демонструє, що він налаштований продовжувати війну, оскільки це єдина реальна можливість залишатися при владі.

  • Забезпечення «другої армії світу» тріщить по швах. На фронті у російських підрозділів катастрофічно не вистачає техніки, а ситуацію не рятує навіть розконсервація найстаріших зразків 50-60-х років минулого століття.

Влада офіційно не визнає це, але намагається знайти механізми поповнення. Зокрема заступник голови Радбезу рф Дмітрій Медведєв запропонував передавати конфісковану у браконьєрів техніку російській військам, які воюють проти України.

За словами Медведєв, йдеться про швидкохідні катери, автомобілі, гусеничну та іншу техніку.

Якщо ініціатива буде схвалена, то росіянам доведеться віддавати своє майно на потреби армії, при цьому в «браконьєри» можуть різко стати абсолютно всі, особливо ті, кого не влаштовують дії влади.

  • Засновнику ПВК «Вагнер» Євгенію Пригожину повернули 10 мільярдів рублів, які силовики знайшли під час обшуків у Санкт-Петербурзі після спроби заколоту.

Саму справу про заколот закрили й мовчать про збиті вертольоти й літаки, про ліквідованих вагнерівцями пілотів.

Пригожину просто дають тихенько піти. Тут доречно нагадати, що опозиційний політик Володимир Кара-Мурза отримав 25 років позбавлення волі у колонії суворого режиму тільки за те, що критикував владу путіна.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Нідерландів оголосив про виділення другого комплексного пакета підтримки України у 2023 році в розмірі понад 118 мільйонів євро, який піде на гуманітарні потреби й економічну допомогу.

83 мільйони євро буде скеровано на відбудову й систему охорони здоров'я України, зокрема закупівлю медикаментів і підтримку мобільних лікарень. Додаткові 10 мільйонів євро призначені для ліквідації наслідків підриву росією греблі Каховської ГЕС, а решта 875 тисяч євро – для підтримки українських правозахисників.

Другу складову пакета підтримки – 25 мільйонів євро – становить фінансування грантів, аби підприємства й громадські організації сприяли відновленню України, передусім у сферах сільського господарства, водопостачання й охорони здоров'я.  

Додаткова фінансова підтримка також буде надана українській компанії для відкриття заводу з виробництва будівельних матеріалів у Західній Україні.

  • Італія заморозила активи російських олігархів на суму близько 2 мільярдів євро після вторгнення росії в Україну.

Як повідомив центральний банк країни, заморожені активи включають банківські рахунки, розкішні вілли, яхти й автомобілі.

Зокрема йдеться про фінансові активи на суму близько 330 мільйонів євро, пов'язані з 80 особами.

До початку війни в лютому 2022 року італійські пляжі та порти були популярним місцем відпочинку заможних росіян, які купували нерухомість у найкращих місцях, таких як озеро Комо, Сардинія, Тоскана та Лігурійське узбережжя.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг, повноваження якого продовжили ще на рік, повідомив, що напередодні саміту у Вільнюсі провів «дуже хорошу» розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Генсек підкреслив, що у Вільнюсі члени Альянсу ухвалять рішення щодо посилення підтримки на довгострокову перспективу, оновлення політичних зв'язків і наближення України до НАТО.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

  • Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте розкритикувала обережні настрої перед майбутнім самітом НАТО у Вільнюсі щодо питання членства України.

Вона зазначила: якщо Україні прямо не запропонують членство в Альянсі, а натомість запропонують підтримку у заявах, це стане помилкою.

«Знову ж таки, це буде помилкою. Ми знову не зможемо стримати росію».

Експрезидентка також вважає, що зараз Захід все ще живе в зовсім «іншому часі» на відміну від рф, яка мобілізувала все своє суспільство і промисловість на війну проти України.

«Ми досі не змогли озброїти (українців) так, щоб вони могли завдати удару у відповідь».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський
В тему