4 Липня 2023
Новини

ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії

ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії
ЗАЕС у ніч проти 4 липня втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ. 

Саме на цій одній лінії зв'язку з енергосистемою України станція «висіла» останні чотири місяці. На щастя, кілька днів тому на ЗАЕС відновили одну резервну лінію, до якої зараз підключена станція, - повідомили в «Енергоатомі».

Тимчасово окупована Запорізька АЕС утратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ 4 липня о 01:21.

Після цього станцію довелося перемкнути на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. Нагадаємо, цей резервний ввід живлення від української енергосистеми відремонтували та знову під'єднали лише 1 липня.

Цю резервну ЛЕП пошкодили ще чотири місяці тому. Тож увесь цей час ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішнього живлення.

Живлення ззовні потрібне для ЗАЕС для охолодження активних зон реакторів та підтримки ядерної безпеки. Оскільки всі реактори ЗАЕС наразі зупинені, енергію для підтримки охолодження станція бере від енергосистеми України, з якою сполучена лініями електропередач.

Після 24 лютого 2022 року Запорізька АЕС сім разів втрачала енергопостачання. Через це станція переходила на дизель-генератори, які мають обмежений запас палива.

Нагадаємо, 20 червня керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов попередив, що росіяни замінували охолоджувач на захопленій Запорізькій АЕС. Згодом президент Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт із боку росії на ЗАЕС із викидом радіації.

Глава держави зазначив, що, за даними розвідки, росіяни вже все підготували для здійснення терористичного акту.

«Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам — кожному у світі. Усі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка — усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Абсолютно всі», — наголосив Зеленський.

За даними розвідки України, окупаційний контингент поступово залишає територію ЗАЕС. Одними з перших зі станції поїхали троє співробітників «росатому», які керували діями росіян. Це може свідчити про продовження ними підготовки до здійснення теракту на території станції, кажуть розвідники.

Через потенційну загрозу в країні розгорнули роботу штабів, до яких увійшли енергетики, надзвичайники, поліціянти й медики.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему