27 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 27 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 27 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 489 доба боротьби нашого народу проти російських окупантів.

  • Протягом доби рашисти вдарили крилатою ракетою Х-22 по дачному кооперативу у Кременчуцькому районі Полтавської області. Крім того, ворог завдав 20 авіаційних ударів та здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На жаль, є жертви серед цивільного населення та руйнування, пошкодження цивільної інфраструктури, багатоповерхівок і десятків приватних житлових будинків.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках - протягом доби відбулось понад 10 бойових зіткнень.
  • Міноборони інформує, що підрозділи ЗСУ четвертий день мають просування по флангах, але у місто Бахмут поки не заходили.

Російські окупаційні війська зайняли укріплення та опорні пункти в місті, які раніше готували ЗСУ. Тож для звільнення території на цьому напрямку потрібно більше часу.

Під час планування наступальних дій на сході українські військові враховували факт протиріч між ПВК «Вагнер» та російською владою.

Бахмутський напрямок має свою особливість, яка ускладнює процес звільнення – місцевість Бахмута та передмістя має розвинуту систему інженерних укріплень та розгалужену мережу опорних пунктів.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, продовжуючи збройну агресію, російські окупаційні війська щоденно зазнають втрат. До будівлі дитячого садочку, переобладнаного під польовий шпиталь загарбників, що знаходиться в Новомихайлівці Херсонської області, було доставлено близько 50 поранених окупантів.

Також, противник продовжує переобладнувати цивільні заклади освіти на тимчасово захоплених територіях України під медичні установи. Так, загальноосвітню школу населеного пункту Розівка Запорізької області, окупанти перетворили на ще один військовий шпиталь. Відзначається постійний підвіз поранених загарбників.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника та 4 - по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 2 зенітних ракетних комплекси “Бук" та 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 27 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 226 170 (+590) осіб,
  • танків - 4 036 (+5),
  • бойових броньованих машин – 7 834 (+14),
  • артилерійських систем – 4 083 (+28),
  • РСЗВ – 626 (+2),
  • засоби ППО – 386 (+1),
  • літаків – 314,
  • гелікоптерів – 308,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 492 (+10),
  • крилаті ракети - 1 261 (+2),
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 772 (+21),
  • спеціальна техніка - 563 (+6).

 

  • Британська розвідка підтверджує, що українські військові нещодавно вперше повернули на сході країни шматок території, яка була окупована з 2014 року.

Українські десантники досягли невеликого просування на схід від Красногорівки під Донецьком; селище розташоване фактично на старій лінії розмежування.

«Це один із перших випадків після вторгнення росії у 2022 році, коли українські сили, скоріше за все, повернули територію, яка була окупована РФ з 2014 року. Нещодавні численні атаки України у багатьох місцях на Донбасі, ймовірно, створили завелику напругу для сил «ДНР» та кадировців, які діяли в цьому секторі».

  • Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що українські захисники за неповний перший місяць літа визволили більше окупованих територій, аніж армія РФ захопила за всю зиму.

«У рамках літньої кампанії з повернення незаконно окупованих територій Україна вже відвоювала приблизно 300 квадратних кілометрів. Це більше території, ніж росія захопила за весь зимовий наступ».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Більшість українців – 79% - хочуть мати закриті кордони та візи з рф.

Як повідомляє КМІС, частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з державою-агресором суттєво зросла саме після широкомасштабного вторгнення.

Відповідно, нинішні показники, які свідчать про відверте негативне ставлення до росії і простих росіян та бажання міцно «відгородитися», є саме наслідком агресії рф, а не навпаки.

«Станом же на зараз у всіх регіонах України переважна більшість населення хоче мати з росією закриті кордони, візи та митниці. Зокрема, серед жителів Сходу 75% так вважають, а серед жителів Півдня – 73%».

Соціологи звертають увагу на досягнення консенсусу між жителями різних регіонів. Перед широкомасштабним вторгненням можна було бачити досить помітні відмінності в поглядах у різних регіонах, але зараз і жителі Заходу, і жителі Сходу впевнено наполягають на закритих кордонах, візах і митницях із росією.

  • З 1 липня в Україні завершується дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19.

За період пандемії влада відпрацювала механізми реагування, що стали в пригоді під час повномасштабної війни.

Сьогодні наші лікарі та медсестри не менш героїчно допомагають захисникам і цивільним в умовах повномасштабної війни. Вони знову роблять неймовірну роботу й демонструють надзвичайний героїзм.

  • Міністерство цифрової трансформації відкрило на порталі "Дія" бета-тестування послуги з отримання кваліфікаційних документів для моряків.

Послуга дозволить морякам подати заяву без відвідувань держорганів, папірців та хабарів.

Це перший сервіс у сфері, який усуне корупцію та повністю змінить підхід до взаємодії моряків та Адміністрації судноплавства.

  • Державна служба зайнятості повідомила, що станом на 26 червня видала 30636 направлень на виконання суспільно корисних робіт за проектом «Армія відновлення».

До суспільно корисних робіт залучені українці з 18 областей. Профінансовано 200 млн грн на виконання таких робіт.

Найбільше людей у рамках проекту задіяно в Полтавській, Харківській, Донецькій, Київській та Чернігівській областях.

Залучені громадяни виконують роботи із надання допомоги постраждалим внаслідок бойових дій, будівництва захисних споруд, плетіння маскувальних сіток, розвантаження та фасування гуманітарної допомоги, подолання наслідків паводків тощо.

  • В Офісі Президента України повідомили, що у Саміті миру, який має відбутися до кінця року, готові взяти участь 40-50 країн.

Наша держава хоче якнайшвидше провести цей захід, але все ще тривають консультації із потенційними учасниками. Наразі не всі держави мають однакову позицію в цьому питанні.

Саміт готові прийняти Франція, Данія, Італія, Нідерланди. Проте Україна хоче, аби захід провели в Індії під час саміту G20, або у Вашингтоні під час Генасамблеї ООН. 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • І вчора, і сьогодні російська пропаганда, а також оточення путіна і його прессекретар Пєсков заявляли, що кремлівський диктатор озвучить справжні доленосні рішення для рф.

У підсумку навіть найбільш лояльні пропутінські пропагандисти втратили дар мови від цих заяв і визнали їх пустопорожніми.  

Жодних «сенсаційних» заяв за два дні не прозвучало, натомість путін не припиняє вихвалятися, як владі на всіх рівнях вдалося героїчно зупинити військовий заколот. При цьому диктатор також сказав, що країні вдалося уникнути громадянської війни.

Тим часом закордонні аналітики й деякі російські експерти кажуть, що бунт найманців Пригожина чітко показав, що росія не здатна нічого протиставити військам НАТО. Єдине, що російське командування зможе зробити у разі вторгнення – це розбомбити свої ж нафтобази, підірвати мости й перекопати екскаваторами дороги.

  • Bloomberg із посиланням на інсайдерів та людей, близьких до російського керівництва повідомляє, що російські еліти були шоковані подіями, що розгорнулися в п'ятницю та суботу, і почали сумніватися у контролі путіна над країною.

Начебто путіна неодноразово попереджали, що Пригожин, який створив найбільшу приватну армію в країні, може рушити колонами техніки та озброєних бійців на Москву. Але російський диктатор проігнорував усі сигнали і дозволив «Вагнеру» пройти маршем країною, взяти два міста-мільйонники і підійти до столиці настільки близько, що владі довелося піднімати танки й авіацію.

Політологи кажуть, що те, що сталося, - це найбільша поразка путіна за всю його політичну кар'єру. Крім того, бунт Пригожина показав, наскільки тендітний насправді російський політичний режим.

  • Путін сьогодні офіційно зізнався у злочині, визнавши, що найманці ПВК «Вагнер» повністю забезпечувалися за рахунок держави. З травня 2022 року по травень цього року на бойовиків із бюджету було витрачено 86 мільярдів рублів.

Тобто путінський режим витрачав кошти платників податків на фінансування приватної військової компанії, діяльність яких заборонена законодавством рф. Крім того, низка країн визнає ПВК «Вагнера» міжнародною терористичною організацією.

Зрозуміло, що «глибинний народ», який підтримує путіна, навіть не розуміє, що це з їхньої кишені бралися гроші, і через фінансування бойовиків недоотримали зарплати бюджетники, соціально незахищені групи населення. Але в росії зараз це мало кого хвилює, оскільки люди засліплені пропагандою.

  • У росії виник настільки серйозний брак лікарів, що МОЗ хоче дозволити студентам-ординаторам працювати лікарями-стажерами.

Попередньо повідомляється, що допускатимуть до такої роботи не всіх, однак уже зараз зрозуміло, що активна війна проти України й еміграція спеціалістів «вимиває2 досвідчених медиків із держави.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Двопартійна група американських законодавців звернулась із листом до адміністрації президента США Джо Байдена, закликаючи її схвалити надання Україні касетних боєприпасів для ефективнішого прориву оборонних ліній рф.

«Передача DPICM Україні дає можливість надати українським Збройним Силам потужний потенціал для використання проти російської армії та найманців. Тож застосуймо їхній невикористаний величезний арсенал для перемоги України та відновлення миру в Європі».

Вказується, що касетні боєприпаси були розроблені у США в часи «холодної війни» саме для протидії чисельній і матеріальній перевазі росії.

Тепер вони можуть бути використані за призначенням в обороні України та в обороні Європи.

  • Німецький збройний концерн Rheinmetall передасть в Україну 14 основних бойових танків Leopard 2A4 від імені уряду Нідерландів.

Перший з 14 основних бойових танків має бути поставлений в Україну в січні 2024 року, а решта машин – протягом 2024 року.

Угоду про це нещодавно підписали офіційні особи Нідерландів, Данії та Німеччини та представники Rheinmetall.

Машини є модернізованими танками Leopard 2A4, придбаними Rheinmetall із запасів країн-користувачів.

  • Німецька компанія Hensoldt оголосила про отримання замовлення на виготовлення чотирьох радарів TRML-4D для України. Ця РЛС використовується у зенітному ракетному комплексі середньої дальності IRIS-T SLM.

Контракт має бути виконаний до кінця 2024 року.

  • Уряд Болгарії затвердив новий пакет оборонної допомоги для України.

Затверджений перелік співставний з обсягом допомоги з першого пакета, наданого наприкінці минулого року.

  • Єврокомісія оголосила про відправку України 500 електрогенераторів на загальну суму в 16 млн євро з резервів ЄС.

Пристрої передаються із запасів стратегічного резерву рятувального компоненту механізму цивільного захисту ЄС, розміщеного в Польщі.

Генератори різної потужності від 12,5 кВА до 1100 кВА будуть використовуватися «для відновлення критично важливої інфраструктури, такої як водонасосні станції та каналізаційні станції у постраждалих районах на півдні України».

  • Уряд Латвії продовжив термін допомоги біженцям з України до кінця 2023 року.

Протягом перших 120 днів перебування в Латвії українських громадян забезпечуватимуть безплатним проживанням та харчуванням, незалежно від їхньої фінансової спроможності. Проте по завершенню 120-денного періоду, право на безплатне житло матимуть лише окремі категорії населення.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський
В тему