23 Червня 2023
Новини

Євросоюз ухвалив 11-й пакет санкцій проти рф

Євросоюз ухвалив 11-й пакет санкцій проти рф

За продовження війни проти України Євросоюз ухвалив 11-й пакет санкцій проти росії.

Його головні пункти: посилення боротьби з обходом уже введених санкцій; нові люди й компанії у санкційному списку; обмеження у сфері енергетики. Про це повідомила Єврокомісія, - пише hromadske.

У новому пакеті є «новий інструмент боротьби з обходом» санкцій. Як зазначається, він дозволить ЄС обмежити продаж, постачання, передачу або експорт санкційних товарів і технологій до низки третіх країн, юрисдикції яких — під постійним та особливо високим ризиком обходу санкцій. ЄК пояснила, що цей новий інструмент буде винятковим, коли інші індивідуальні заходи виявилися недостатніми.

Також ЄС розширив заборону на транзит певних чутливих товарів (наприклад, передових технологій, авіаційних матеріалів), які експортуються з ЄС до третіх країн через росію. Це також зменшить ризик обходу санкцій.

У пакеті є посилення обмежень на імпорт виробів із заліза та сталі. Від імпортерів підсанкційних виробів із заліза та сталі, які були оброблені в третій країні, вимагатимуть доказів, що матеріали походять не з росії.

Окрім того, Євросоюз заборонив продавати, ліцензувати або передавати права інтелектуальної власності та комерційні таємниці, які використовуються у зв’язку з обмеженими товарами, щоб запобігти виготовленню санкційних товарів за межами ЄС.

Розширення санкційних списків

До списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс росії додано 87 нових суб’єктів. Тепер окрім організацій з росії та Ірану, там є організації, зареєстровані в Китаї, Узбекистані, ОАЕ, Сирії та Вірменії. Такі компанії підлягають суворішим експортним обмеженням для товарів подвійного призначення та передових технологій.

Також понад 100 фізичних та юридичних осіб додали у список для замороження активів. Йдеться про:

  • високопосадовців, зокрема військового керівництва;
  • причетних до незаконної депортації українських дітей до росії;
  • суддів, які ухвалювали політично мотивовані рішення проти громадян України;
  • осіб, відповідальних за розграбування культурної спадщини;
  • бізнесменів;
  • пропагандистів;
  • російські ІТ-компанії, які надають критичні технології та програмне забезпечення російській розвідці, банкам, що працюють на окупованих територіях, і організаціям, які співпрацюють із російськими збройними силами.

Окрім того, медіабани ЄС розширили ще на 5 каналів: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook і Katehon. 

Обмеження транспортувань

ЄС ввів повну заборону на перевезення до ЄС вантажівками з російськими причепами та напівпричепами. Це дозволить придушити обхід заборони для російських вантажних операторів.

З-поміж інших рішень:

  • заборона на доступ до портів ЄС для суден, які здійснюють перевезення з судна на судно, підозрюваних у порушенні заборони на імпорт російської нафти або обмеження цін коаліції G7.
  • заборона доступу до портів ЄС для суден, якщо судно не повідомляє компетентний орган принаймні за 48 годин про перехід із судна на судно, що відбувається в межах виключної економічної зони держави-члена або в межах 12 морських миль від базової лінії цього узбережжя країни ЄС.
  • заборона на доступ до портів ЄС для суден, які маніпулюють або вимикають свою навігаційну систему відстеження під час транспортування російської нафти, що підпадає під дію заборони на імпорт нафти або обмеження цін G7.

Відступи і поправки

У новому пакет Євросоюз також зробив низку уточнень та відступів у вже запроваджених обмеженнях.

Так, припиняється дія тимчасового відступу, наданого Німеччині та Польщі на постачання сирої нафти з росії через північну ділянку нафтопроводу «Дружба». Однак нафта, яка походить з Казахстану чи іншої третьої країни, зможе продовжувати транзит через росію та імпортуватися в ЄС через нафтопровід «Дружба».

У ЄК заявили, що Євросоюз запровадив до чинних обмежень на експорт «строгі і дуже цілеспрямовані відступи», щоб забезпечити підтримку трубопроводу Каспійського трубопровідного консорціуму, який транспортує казахстанську нафту до ЄС через росію.

Окрім того, додали відступи, які:

  • дозволяють продаж майнових прав у російському спільному підприємстві, яке належить особі, яка входить до санкційного списку;
  • вводять винятки для надання пілотних послуг за певних обставин;
  • тимчасово дозволяють надання заборонених послуг, які юридично вимагаються для виведення російських операторів з ЄС.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: євросоюз, війна з Росією, санкції
В тему