20 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 20 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  20 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 482 доба широкомасштабного вторгнення росії з метою знищення нашої держави та нашого народу.

  • За уточненою інформацією, російські окупанти завдали удару по Україні 35 іранськими ударними БпЛА типу Shahed, 7 зенітними керованими ракетами С-300 та 1 крилатою ракетою наземного базування «Іскандер-М» по об’єктах цивільної інфраструктури Запоріжжя.

Силами та засобами ППО знищено 32 ударних БпЛА “Shahed”.

Крім того, ворог завдав понад 72 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби відбулось 35 бойових зіткнень.
  • Українське командування повідомило, що Сили оборони України продовжують наступальні дії на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Там, де українські захисники обороняються, — жодної позиції не втрачено.

Протягом минулої доби українські військові мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах.

Війська окупантів зосередили основні зусилля на ведені оборони та недопущенні просування українських військ.

При цьому рф застосовує свої резерви й безуспішно намагається відновити втрачені позиції.

«Ми поступово, невеликими кроками, але дуже впевнено рухаємося вперед. І можна навіть навести алегорію, що «вигризаємо кожен метр землі у ворога».

При цьому що ворог мінує поля, а також є інформація, що в Запорізькій області противник мінує навіть населені пункти, де проживають люди, не попереджаючи їх.

  • Командування Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» повідомило про просування наших сил у його зоні відповідальності.

За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими на цьому напрямку склали більше п’яти рот.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, у населених пунктах на тимчасово захопленій території Запорізької області російські окупанти обладнали додаткові блокпости та пункти фільтрації. Усе цивільне населення, яке виїжджає із тимчасово зайнятого ворогом півдня України, вимушене проходити пункти фільтрації, що розміщені в Мангуші та Новоазовську Донецької області. Під час фільтраційних заходів у громадян ретельно перевіряють речі й документи, крім того, відбирають відбитки пальців.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника та 2 - по його зенітно-ракетних комплексах. Також наші захисники знищили 3 розвідувальні БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 1 район зосередження особового складу та військової техніки противника, 3 станції РЕБ, 17 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливий об’єкт ворога.

 

Станом на ранок 20 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 221 460 (+1 010) осіб,
  • танків - 3 997 (+8),
  • бойових броньованих машин − 7 750 (+15),
  • артилерійських систем − 3 888 (+23),
  • РСЗВ − 614 (+4),
  • засобів ППО − 372 (+2),
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 306 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 393 (+10),
  • крилатих ракет − 1 214 (+3),
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 645 (+32),
  • спеціальної техніки − 531 (+5).

 

  • Компанія «Укроборонпром» повідомила про успішне застосування вітчизняного безпілотника з дальністю ураження 1 тисяча кілометрів.

Наразі офіційна інформація, де і коли був застосований безпілотник, не розголошується. Як пишуть ЗМІ, ефективне застосування БПЛА було 3 травня 2023 року.

  • Міністр оборони рф Шойгу сьогодні вчергове погрожував ударами по «центрах прийняття рішень» в Україні, у разі, якщо ЗСУ завдадуть ракетних ударів по окупованому Криму.

Шойгу переконує, що окупований український півострів перебуває поза зоною бойових дій, тому можливі удари по Криму російське військове керівництво розцінить, як втягування у війну США та Великої Британії.

Аналогічні заяви звучали від російського командування і раніше, але традиційно рашисти зривають свою злість на мирних жителях – бомблять цивільну інфраструктуру, знищують ракетами багатоповерхові житлові будинки, лікарні, школи, дитячі садочки. Водночас українські воїни завдають точних ударів саме по базах, військових частинах і місцях скупчення військових.

Саме тому Шойгу поскаржився, що з 4 червня ЗСУ здійснили 263 атаки позицій російських окупантів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Посольство України в Будапешті вивезло з Угорщини трьох українських військовополонених на українську територію. Чоловікам надається всіляка підтримка.

Водночас українські дипломати разом із Координаційним штабом із питань поводження із військовополоненими та іншими причетними органами України продовжують вживати активних заходів, аби повернути додому решту вивезених із росії в Угорщину українських захисників.

  • Україна офіційно стала 43-ою країною-членом Банку розвитку Ради Європи (СЕВ). Цей банк створювався для підтримки осіб, змушених переселятися з місць постійного проживання через надзвичайні ситуації, зокрема збройні конфлікти.

Приєднання до Банку розвитку Ради Європи – це ще один крок на шляху подальшої повноцінної інтеграції України до ЄС. Членство відіграватиме важливу роль у процесі відновлення України.

Співпраця Банку з Україною є однією із цілей Стратегічного плану діяльності СЕВ на 2023-2027 роки. Ключовими напрямами співпраці стануть охорона здоров'я та забезпечення житлом громадян України.

Банк уже реалізовує проекти щодо підтримки українців, які залишили Батьківщину через війну.

  • Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкти про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів.

Тепер імпортери будуть звільнені від оплати матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектуючих для БПЛА на час воєнного стану. Це наступний крок до масштабування виробництва дронів в Україні.

Просто зараз Силам оборони потрібні тисячі безпілотників, і наші воїни отримають їх.

  • Міністерство оборони України назвало нікчемними звинувачення держави-агресора щодо нібито роботи в Україні зі створення «брудної бомби». Ці брехливі заяви рф озвучувала раніше, і вони свідчать лише про те, що росіяни самі можуть готувати подібну провокацію.

Такі ж заяви російська влада озвучувала восени минулого року, коли російські окупанти зазнавали поразки на фронті довкола Херсона.

Мета цих заяв цілком зрозуміла: влада росії хоче відвернути увагу від очевидних поразок окупаційних військ на фронті та створити недовіру західних союзників до України.

«Якщо росія говорить про небезпеку війни від когось — то вона її розв?язує сама. Якщо росія говорить про "брудну бомбу", то це може бути реальною загрозою її застосування росіянами. Зі свого боку, Міністерство оборони оцінює всі сценарії та пов?язані ризики і спільно з іншими відомствами та військовими адміністраціями вживає заходів для протидії російській загрозі».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росіяни продовжують сліпо вірити своєму керівництву, причому настільки, що навіть не ставлять під сумнів слова представників путінського режиму.

Згідно з соцопитуваннями, у першій трійці тих, кому довіряють росіяни, як завжди, путін, Лавров та Шойгу. Далі йдуть Мішустін, Пригожин та Соловйов.

Показово, що у двадцятці є Пєсков, Скабеєва, Кадиров, Кіркоров і навіть покійний скандальний політик Жириновський.

Виходить, що російське суспільство довіряє діду з ядерною дубиною, міністр оборони, який ніколи не служив, ватажку бойовиків-зеків, пропагандистам і мертвому депутату.

  • У місті Котовську Тамбовської області рф загорілась будівля порохового заводу. Внаслідок вибуху й подальшого горіння чотири людини загинули, ще дванадцять осіб дістали поранення.

Експерти переконані, що такі інциденти траплятимуться в росії все частіше, адже путінський режим змушує працювати старий радянський оборонний комплекс на межі можливостей. Життя людей керівництву рф не цікаве. Його цікавлять лише марення про «русскій мір».

  • росія втрачає одного з основних покупців своєї нафти. Китай наситився російським чорним золотом, і в червні скоротив постачання майже вдвічі.

Імпорт марки Urals із російських портів несподівано впав на 62%, а постачання через рейдові перевалки в море – на 29%.

  • Американська компанія General Electric з 19 червня припинила обслуговування газових турбін свого виробництва, встановлених на російських ТЕС. Це сталося після того, як набули чинності розширені санкції США.

GE закрила доступ до системи моніторингу роботи турбін із росії, а в перспективі може зупинити постачання запчастин для своїх турбін.

Загальна потужність газових турбін GE у російській енергосистемі становить 5 ГВт, а загальна потужність енергоблоків – 8 ГВт. Припинення сервісного обслуговування найбільш критичне для найпотужніших моделей, які стоять на енергоблоках Сургутської ДРЕС-2, Шатурської ДРЕС і Середньоуральської ДРЕС.

  • Розвідка Великої Британії повідомляє, що власник російських найманців «Вагнера» Євгеній Пригожин намагається підірвати авторитет міністерства оборони рф, у той час як у відомстві вважають його дії недоречним на тлі українських контрнаступальних операцій.

Експерти кажуть, що Пригожин намагається в цьому протистоянні отримати максимальну вигоду у вигляді політичних дивідендів. Його постать уже зараз сприймається позитивно значною частиною російського електорату, тож на наступних виборах він легко зможе потрапити до парламенту.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Єврокомісія пропонує виділити Україні 50 мільярдів євро фінансової допомоги у вигляді грантів і кредитів.

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, фінансова допомога розрахована на найближчі чотири роки.

Допомога забезпечить перспективу і передбачуваність для українського уряду, а також стимулюватиме інших донорів активізуватися.

За даними агентства Bloomberg, запропонований пакет спрямований на те, щоб об'єднати допомогу, що використовується для виплати заробітних плат, пенсій та деяких державних послуг із витратами, пов'язаними з відновленням основної інфраструктури.

  • Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні сьогодні прибула з офіційним візитом до Парижа та зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Напередодні візиту Єлисейський палац оголосив, що лідери планують обговорити двосторонні відносини, у тому числі проблемні питання, та подальшу спільну підтримку України.

  • У рамках Місії ЄC з військової допомоги Україні цього року планується підготовка 30 тисяч військовослужбовців ЗСУ, зокрема воїнів Сил ТрО.

Місія ЄС об’єднує 28 держав. Стратегічною метою є посилення спроможностей ЗСУ для:

  • ефективного проведення операцій;
  • захисту суверенітету та відновлення територіальної цілісності України;
  • захисту цивільного населення.
  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що систему протиракетної оборони SAMP-T було доставлено і вона вже працює в Україні.

Лідер Франції наголосив, що комплекс захищає ключові об’єкти та життя людей.

Ця заява стала першим офіційним підтвердженням прибуття SAMP-T в Україну після повідомлень ЗМІ.

  • Парламент Данії схвалив черговий пакет військової допомоги Україні на 2,95 млрд євро на 2023-2028 роки.

«Чудові новини з Копенгагена: парламент Данії схвалив черговий пакет військової допомоги Україні на 2,95 млрд євро на 2023-2028 роки. Дякую моїм дорогим друзям Мортену Бодскову, Трольсу Лунду Пульсену і народу Данії. Кожне гарчання Leopard’а і залп CAESAR’я — це салют на вашу честь. А ваша участь у «коаліції пташок» додасть цьому оркестру звуки з неба, яких ми прагнемо», - повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

  • Влада Норвегії виділяє 250 млн крон (понад 863 млн грн) на забезпечення ядерної безпеки в Україні.

«Норвегія збільшує свою підтримку ядерної безпеки та захищеності в Україні у 2023 році на 250 млн норвезьких крон. Незаконна війна росії становить загрозу для ядерної безпеки в Україні. Ядерна аварія в Україні матиме наслідки не лише для самої України, а й за її межами», - йдеться у повідомленні МЗС Норвегії.

  • Словацький парламент ухвалив резолюцію, в якій визнає голод в Україні в 1932-1933 роках геноцидом українського народу.

Автори резолюції, які представляють прозахідні партії, наголосили, що в контексті нинішньої війни росії проти України, у якій рф хоче знищити українську національну ідентичність і знову фізично ліквідувати українців як націю, необхідно чітко вказати на минулі дії росії і зробити все можливе, щоб подібні дії ніколи не повторилися ні в Україні, ні в будь-якій іншій країні світу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему