21 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 21 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  21 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 483 доба повномасштабної російської агресії проти українського народу.

  • рф продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.
  • Протягом доби противник завдав понад 30 авіаційних ударів, зокрема, було застосовано 6 іранських ударних БпЛА Shahed-136/131. Усі «шахеди» знищено нашими захисниками.

Окрім того, окупанти здійснили 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль є жертви серед мирного населення, пошкоджено житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.
  • За даними українського командування, загарбники тиснуть по всій лінії від Куп’янська до Лимана останні кілька тижнів.

Військові аналітики припускають, що в такий спосіб окупанти хочуть відтягнути на цю ділянку фронту українські підрозділи, які наступають по флангах на Бахмутському напрямку.

Також не виключається версія, що росіяни наступають на Куп’янськ, аби відсунути лінію фронту від дороги, яка йде через окуповані Троїцьке та Сватове й слугує для окупантів основною ниткою постачання.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника та 6 по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Також наші захисники знищили російський ударний вертоліт Мі-24.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління та склад боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 21 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 222000 (+540) осіб,
  • танків - 4006 (+9),
  • бойових броньованих машин - 7771 (+21),
  • артилерійських систем – 3920 (+32),
  • РСЗВ – 615 (+1),
  • засобів ППО - 375 (+3),
  • літаків – 314,
  • гелікоптерів – 306,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 3428 (+35),
  • крилатих ракет - 1214,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6667 (+22),
  • спеціальної техніки - 539 (+8).

 

  • Британська розвідка повідомляє, що рф почала створювати оборонні рубежі біля Перекопу, активно готуючись до сценарію, що українські військові спробують зайти в Крим.

«Ретельно продумані загородження свідчать, що у командуванні рф вважають українські сили спроможними до прямого наступу на Крим. росія продовжує вважати утримання контролю над півостровом своїм найвищим політичним пріоритетом».

Важливо, що рік тому російське військово-політичне керівництво поводилося впевнено й зухвало, навіть теоретично не розглядаючи сценарій, при якому рашистам доведеться захищатися від наступу українських військ.

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю BBC пояснив, що однією з причин уповільнення наступу збройних сил є замінована російськими окупантами значна територія.

За його словами, наступ дається нелегко, оскільки 200 000 квадратних кілометрів української території заміновані російськими військами.

«Що б не хотіли деякі, включаючи спроби тиску на нас, з усією повагою, ми будемо просуватися на полі бою так, як вважаємо за потрібне».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський під час виступу на міжнародній конференції щодо відбудови України у Лондоні навів аргументи на користь приєднання України до НАТО, зазначивши, що наша держава вже є ключовим елементом європейської оборони.

Зокрема Володимир Зеленський наголосив, що Україні «вдалося зробити ЄС таким єдиним, яким він ніколи не був раніше».

Будучи частиною спільного ринку ЄС і перебуваючи на шляху до повноправного членства в НАТО, Україна вже є ключовою частиною європейської оборони.

«Ми лише чекаємо на мужність союзників визнати цю реальність».

  • Частка українців, які вважають себе вільними людьми, порівняно з 2021 роком, зросла з 62% до 84%. Такі дані оприлюднив Центр Разумкова.

За необхідності вибирати, що є важливішим — свобода чи рівність, 75% опитаних вибирають свободу (у 2022 р. таких було 71%, у 2020 р. — 64%).

Але якщо вибирати між свободою і безпекою, то українці частіше вибирають безпеку (54,5%, а 44% вибирають свободу). Однак, вибір на користь безпеки зараз істотно менший, ніж у 2020 р., коли перевагу безпеці надавали 66% українців. І це в ситуації, коли в Україні йде широкомасштабна війна й актуальність питання безпеки надзвичайно зросла.

При необхідності вибирати між свободою і достатком вибір свободи українцями постійно зростає.

  • СБУ опублікувала список політичних партій та громадських організацій рф, які загрожують державній безпеці України. До цього переліку увійшли 5 політсил та 8 громадських об’єднань країни-агресора:

1) політична партія «Единая россия»;

2) політична партія «Справедливая россия – патриоты – за правду»;

3) політична партія «Либерально-демократическая партия россии»;

4) політична партія «Новые люди»;

5) політична партія «Коммунистическая партия российской федерации»;

6) громадська організація «Молодая гвардия единой россии»;

7) добровольчий молодіжний громадський рух «Волонтерская рота боевого братства»;

8) дитячо-юнацький військово-патріотичний громадський рух «Юнармия»;

9) громадсько-державний рух дітей та молоді «Движение первых»;

10) громадська організація «российский союз молодежи»;

11) громадський рух «общероссийский народный фронт»;

12) благодійний фонд «Добро и дело»;

13) громадська організація «российская ассоциация защиты религиозной свободы».

Відтепер під забороною будь-яка суспільно-політична або господарська діяльність цих партій та об’єднань рф на території України.

З вищевказаними організаціями рф заборонено співпрацювати українським партіям, громадським рухам та фондам.

  • Україна швидко виконує завдання, які необхідні для набуття членства у ЄС.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час виступу на Конференції з питань відновлення України.

«Дванадцять місяців тому Україна отримала статус кандидата у члени ЄС. У нас є амбітна мета - швидко стати членом ЄС. Ми вже йдемо за графіком, і навіть попереду. Ми змінюємо нашу країну. Ми швидко переймаємо європейські практики та законодавство, інтегруємо нашу країну у європейські ринки. Європейська інтеграція є комплексом наших реформ і наших змін, включаючи проекти з відновлення України».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні путін провів зустріч із випускниками військових ВНЗ, під час якої вчергове згадав про розпіарену пропагандою ракету «Сармат». Кремлівський диктатор заявив, що вона заступить на чергування «найближчим часом».

Показово, що рівно рік тому - 21 червня 2022 р. - путін обіцяв, що «Сармат» заступить на чергування «до кінця року».

Нічого дивного в такій поведінці нема: путін часто озвучує одну й ту ж маячню про зброю рівня «аналоговнєт», а довірливі росіяни продовжують слухати цю брехню.

Також сьогодні путін заявив, що російські військові, відбиваючи український контрнаступ, нібито вже знищили 245 танків і 678 бронемашин.

Навіть такі залізобетонні імперці й українофоби як Гіркін відкрито сміються з цієї брехні й закликають не вірити кремлівському диктатору.

  • Російські ЗМІ повідомляють, що одразу кілька невідомих безпілотників упали в Новій Москві та Підмосков'ї.

Перший дрон вибухнув у небі в районі села Лукіно в Новій Москві. Ще два безпілотники впали близько 5 ранку в Наро-Фомінському районі Підмосков'я, недалеко від військової частини.

Кремль думав, що приніс війну в Україну й виключно на нашій землі будуть вестися бойові дії, але тепер поступово війна наближається й до Москви, адже далеко не всі росіяни хочуть помирати в чужій державі за інтереси путінського режиму.

  • У той час як пересічні росіяни з кожним місяцем усе помітніше біднішають, путін забезпечує своїх друзів-олігархів стабільним заробітком за рахунок тих самих простих росіян.

Як стало відомо, структури мільярдера Алішера Усманова збиратимуть «податок» у розмірі 50 копійок із кожної проданої в росії пачки сигарет.

Усманову, який потрапив під санкції вкрай потрібно поправляти своє економічне становище, а народу влада просто знову запропонує затягнути пояси.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Лондоні сьогодні почала роботу Міжнародна конференція щодо відбудови України (Ukraine Recovery Conference).

Захід організований Британією спільно з Україною і проходитиме 21-22 червня. Він є продовженням щорічних Конференцій щодо реформ в Україні, які відбувалися з 2017 року.

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про новий пакет економічної допомоги Україні, а також заявив про нову програму страхування військових ризиків для стимулювання інвестицій у відновлення України.

«Я пишаюся тим, що сьогодні ми оголошуємо про багаторічні зобов'язання щодо підтримки економіки України. Протягом трьох років ми надамо кредитні гарантії на суму 3 мільярди доларів».

Британський прем'єр також заявив про запуск нового британсько-українського технологічного мосту для сприяння інвестиціям і талантам, підтримки «зеленої» енергетики.

  • США виділять Україні $1,3 мільярда доларів фінансової допомоги, яка буде спрямована на енергетичні та інфраструктурні потреби.

Про це під час виступу на міжнародній конференції щодо відбудови України у Лондоні сказав держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Поки росія продовжує руйнувати, ми тут, щоб допомогти Україні відбудувати життя, відбудувати країну, відбудувати її майбутнє».

За словами Блінкена, США інвестують 520 мільйонів доларів, щоб допомогти Україні модернізувати енергосистему.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС покриє 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року.

За її словами, до 2027 року дефіцит в українській фінансовій системі становитиме близько EUR60 млрд. Потреби у швидкому відновленні становитимуть близько EUR50 млрд. Це означає, що загалом дефіцит становитиме EUR110 млрд до 2027 року.

«Саме тому вчора я запропонувала членам ЄС покрити 45% цього дефіциту. Це становить приблизно EUR50 млрд для України».

Фінансування здійснюватиметься у вигляді європейських грантів, кредитів, а також за рахунок заморожених раніше російських активів.

  • Латвія ухвалила політичне рішення передати Україні всі вертольоти, які є в розпорядженні її збройних сил.

Також Латвія забезпечує навчання близько 3000 українських військових, допомагає нашій державі дронами й боєприпасами, передає гуманітарну й фінансову допомогу.

  • Американська оборонна компанія Raytheon отримала контракт вартістю понад мільярд доларів на випуск ракет класу "повітря-повітря" AMRAAM.

Цей контракт передбачає незасекречені іноземні військові постачання до низки держав, зокрема й до України.

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) пропонує українським підприємцям гранти на підтримку безперервності та відновлення бізнесу.

Українські підприємці за цією програмою можуть отримати гранти в сумі від 600 тисяч до 1,2 мільйона гривень.

«Кошти можна витрачати на переміщення або відновлення бізнесу в умовах війни, розширення на зовнішні ринки, а також підтримку рівня наявних бізнес-можливостей та/або їхнім покращенням».

Грант можуть отримати підприємства таких секторів:

  • ІТ та інжиніринг;
  • виробництво (електронне обладнання та прилади, меблі, одяг та взуття, продукти харчування тощо);
  • послуги (автоматизація, консалтинг, освіта, комунікації тощо);
  • креативні індустрії (фільми, аудіовізуальні матеріали, мода та виробництво крафтової продукції).
  • Посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти росії. Пакет передбачає заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій і окремим лістингам.

Такий підхід завдасть ще одного удару по путінській військовій машині посиленням експортних обмежень, націлених на організації, що підтримують Кремль. Цей інструмент не дозволить росії отримати підсанкційні товари.

  • Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги. До нього увійшли:
  • два тягачі для танків MAN HX81 та причепи до них;
  • тисяча артилерійських боєприпасів калібру 155-мм;
  • 6 автомобілів для патрулювання кордону;
  • 155-мм високоточні керовані боєприпаси Vulcano.

Окрім того, Берлін планує передати Україні ракети для ЗРК Patriot. При цьому їхня кількість не вказана.

  • США переоцінили вартість наданої Україні військової допомоги на 6,2 мільярда доларів.

Як заявили в Пентагоні, відомство перерахувало вартість наданої військової допомоги для України.

«З'ясувалося, що за 2022 і 2023 фінансові роки США переоцінили вартість наданої військової допомоги на 6,2 млрд дол. Це означає, що Пентагон зможе виділити Україні додаткову військову допомогу на цю суму до кінця поточного фінансового року».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, збройні сили україни, володимир зеленський
В тему