16 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 16 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 16 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 478 доба боротьби українського народу проти російських окупантів.

  • російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

  • Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетного удару по Київщині, застосувавши 6 аеробалістичних ракет Х-47 «Кинджал» та 6 крилатих ракет «Калібр». Силами та засобами ППО усі 12 ракет було знищено.

Крім того, протягом доби противник завдав 24 авіаційних ударів, здійснив близько 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, окрім руйнування інфраструктури, постраждали мирні люди.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби відбулось 21 бойове зіткнення.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав українських захисників на передовій на Бахмутському напрямку.

Українські воїни на цій ділянці фронту продовжують іти вперед та звільняти нашу землю. Командирами бригад і тактичних угруповань були визначені головні завдання та сплановані подальші дії.

За словами Сирського, хоча бойовиків з угрупування «Вагнер» уже немає, ворог продовжує перекидати свої військові частини під Бахмут, зосереджує великі сили на цьому напрямку.

Водночас у Сил оборони України є чітке завдання - деокупація українських територій.

«Ми зламаємо хребет цьому звіру і далі будемо звільняти нашу землю».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Також наші захисники знищили 3 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу противника та 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 2 станції радіоелектронної боротьби та ще 2 важливих об’єктів противника.

 

Станом на ранок 16 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 218 500 (+590) осіб,
  • танків ? 3 965 (+10),
  • бойових броньованих машин − 7 683 (+16),
  • артилерійських систем − 3 812 (+19),
  • РСЗВ − 606 (+2),
  • засобів ППО − 364,
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 301,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 357 (+24),
  • крилатих ракет − 1 199,
  • кораблі/катери − 18 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 519 (+13),
  • спеціальної техніки − 519.

 

  • У північній операційній зоні протягом останнього тижня вздовж державного кордону вирито понад п’ять тисяч метрів траншей та більш як два з половиною кілометри протитанкового рову.

У прикордонні тривають планові мінування місцевості. Зокрема, використано більше ніж 8 тис. мін. Облаштовано більше ніж 60 вогневих позицій, 120 укриттів для особового складу, понад 150 укриттів для автомобільної та броньованої техніки.

ЗСУ постійно працюють над збільшенням своїх оборонних спроможностей і цей процес триватиме й надалі.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський скликає засідання РНБО України на 23 червня.

Зазначається, що на засіданні планується розглянути питання подолання проявів корупції у системі правосуддя, а також будуть заслухані результати перевірки готовності до роботи стаціонарних укриттів під час відбиття повітряних атак.

  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення виділити 560 мільйонів гривень для виплати одноразової допомоги постраждалим від повені внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Постраждалі отримають одноразову державну допомогу у розмірі 5 тисяч гривень.

Крім цього, уряд виділив 980 млн грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на виплати компенсацій за пошкоджені та зруйновані внаслідок повені будинки на Херсонщині.

Ще 6,6 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії спрямують на реалізацію понад 150 проектів у восьми областях України: ремонти та будівництво шкіл, дитячих садків, лікарень, житлових будинків, будівництво та реконструкція водогонів і каналізації, тепломереж, буріння артезіанських свердловин.

«Направляємо ще 4,4 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на проєктування, відновлення, будівництво, модернізацію об’єктів соціальної, культурної, житлово-комунальної сфери. З них майже 460 млн грн для Херсонщини й понад 190 млн – для Миколаївщини», - сказав прем’єр-міністр.

  • До Києва прибув президент ПАР Сиріл Рамафоса, а також лідери інших африканських країн: Макі Салл (Сенегал), Хакаінде Хічілема (Замбія), Азалі Ассумані (Союз Коморських Островів).

Показово, що саме в цей час на Київщині та в більшості областей оголосили повітряну тривогу через запуск рашистами крилатих та балістичних ракет.

Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що масованим ракетним обстрілом Києва під час візиту президента ПАР та інших африканських лідерів росія показує, що для неї важлива війна.

«Путін «зміцнює довіру», здійснюючи найбільшу ракетну атаку на Київ за останні тижні, саме під час візиту африканських лідерів до нашої столиці. Російські ракети — це меседж Африці: росія хоче більше війни, а не миру».

Африканські лідери прибули до України для переговорів із Володимиром Зеленським і презентації «африканського мирного плану».

  • Українська влада встановила місцезнаходження 11 українських захисників, які після полону росіян потрапили на територію Угорщини.

Як повідомив український уповноважений із питань осіб, зниклих безвісти, Олег Котенко, наразі встановлено прізвища наших героїв, маршрут їх переміщення до Угорщини, повідомлено їхніх родичів та відповідні правоохоронні органи.

До цього часу про 7 з 11 наших громадян, місце утримання яких було встановлено, взагалі не було жодних відомостей.

  • «Укрпошта» отримала три почесні відзнаки престижної премії World Post & Parcel Awards 2023, зокрема, марка «Русскій воєнний корабль, іді ...» – визнана найкращою у світі у 2022 році.

«Укрпошта» стала кращою і в категорії «Філателістична кампанія року». Тираж поштового випуску «Русскій воєнний корабль, іді...» склав 5 млн примірників.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін сьогодні виступив сьогодні на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. Як і очікувалося, російський диктатор не сказав нічого нового, але продовжив збільшувати віртуальні здобутки своєї армії.

Зокрема, він заявив, що під Києвом росіяни нібито знищили 5 комплексів «Патріот» (хоча Україна поки отримала тільки два комплекси).

путін також заявив, що може знищити будь-яку будівлю або споруду в центрі Києва, але поки не буде цього робити й поки не скаже нікому, чому саме.

Також російський диктатор вкотре погрозив світу ядерною зброєю і заявив, що захід не зможе добитися скорочення російського ядерного потенціалу, а до кінця року частина ядерних зарядів буде розміщена в Білорусі.

Крім того, путін заявив про користь для економіки від рекордних витрат на війну та зброю.

«Загалом це себе виправдовує з економічного погляду», - сказав він.

  • Російські ЗМІ проаналізували відомі дані про загиблих на фронті й дійшли висновку, що за неповні 16 місяців війни в Україні суттєво змінився образ середньостатистичного російського бійця.

Журналісти разом із командою волонтерів змогли підтвердити імена понад 25 000 загиблих росіян. Цей список неповний і ґрунтується тільки на відкритих джерелах інформації (повідомлення російських чиновників, публікації ЗМІ, пости близьких родичів військових у соцмережах, дані з пам'ятників та інформація з деяких кладовищ).

Журналісти зазначають: якщо в перші три місяці війни типовий загиблий – це професійний солдат-контрактник 20 з лишком років, то в останні місяці типовий російський боєць, убитий в Україні, – 34-річний ув'язнений, який вирушив на фронт із колонії.

Навіть на підставі цих даних можна з упевненістю сказати, що Сили оборони Україні перемололи професійну армію рф і тепер замість військової еліти путін задля збереження своєї влади змушений кидати на фронт зеків і сімейних людей.

  • Глава Мінфіну рф заявив, що «гроші з повітря не бувають» і попередив про підвищення податків, щоб залатати бюджет.

За його словами, альтернативи – це високий дефіцит і розгін інфляції, або скорочення витрат, яке найменше реалізовано.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Іспанія відправить Україні 20 бронемашин і 4 танки Leopard 2А4, а також надасть військовий шпиталь.

19 червня до Польщі прибудуть бронемашини, звідки вона попрямує до України.

Польовий шпиталь Role 2 plus складається з 12 контейнерів, що забезпечують потреби бригади в хірургічних, стабілізаційних та інших медичних заходах. Українські військові, які відповідатимуть за роботу шпиталю, пройдуть в Іспанії необхідне навчання.

  • Німеччина надасть Україні ще 64 керовані ракети для систем Patriot.

Як заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, це дуже важливий знак сталої підтримки успішних зусиль українських збройних сил із забезпечення протиповітряної оборони, особливо зараз, у цій особливій фазі війни.

Він заявив, що ракети будуть доставлені в Україну без зволікань.

  • Двопартійна група сенаторів США внесла проект Акту про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців (REPO), який значно розширює можливості конфіскації російських активів та їхнє передання на користь України.

Ініціативу підготували члени Комітет Сенату США у закордонних справах.

Законопроєкт передбачає надання додаткової допомоги Україні за рахунок активів, конфіскованих у Центрального банку рф, та інших суверенних активів росії.

У разі ухвалення документ, серед іншого, надасть президенту США повноваження конфісковувати російські суверенні активи, які були заморожені в США, й передавати їх для допомоги у відновленні України.

Крім того, підсанкційні російські компанії не зможуть отримувати прибутки з активів, «доки росія не виведе свої війська з України і не погодиться надати компенсацію за шкоду, заподіяну неспровокованою війною».

  • Уряд США оголосив про виділення нового пакету гуманітарної підтримки для України на $205 мільйонів.

Новий транш має забезпечити найбільш важливі потреби постраждалих українців. Зокрема, продукти харчування, чисту питну воду, послуги захисту, освіту, засоби до існування, юридичну допомогу, доступний притулок, медичне обслуговування.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс прагне провести перше засідання нового органу співпраці з Україною – Ради Україна-НАТО – на Вільнюському саміті в липні.

«Ми працюємо над створенням нової Ради Україна-НАТО, де Україна буде рівною з союзниками НАТО, консультуватиметься та ухвалюватиме рішення спільного інтересу. Наша амбіція – мати першу зустріч нової Ради у Вільнюсі спільно з президентом Зеленським».

«Ми погодилися, що двері НАТО відчинені, і Україна стане членом Альянсу, і що це рішення союзників та України. росія не має права вето».

  • Уряд Швеції ухвалив рішення виділити новий - 12-ий - пакет підтримки для України, його загальна вартість становить приблизно 250 мільйонів шведських крон.

140 мільйонів крон виділять на закупівлю роботів далекого радіусу дії.

90 мільйонів крон будуть виділені у фонд підтримки НАТО для України для придбання оборонної техніки, пального, медичного обладнання, військової навчальної техніки та зміцнення і модернізації інститутів оборони та безпеки нашої держави.

Також передбачено тренування українських пілотів та пов'язаного з ними авіаційного персоналу на винищувачах JAS 39 Gripen. Крім цього, до 60 військовослужбовців Збройних сил Швеції долучаться до створення центрів логістики та обслуговування поряд з Україною - йдеться про Польщу, Румунію та Словаччину.

  • Болгарія прагне долучитися до ініціативи ЄС з надання Україні мільйона артилерійських снарядів за 12 місяців.

Болгарія стала однією з двох країн ЄС, окрім нейтральної Ірландії, які не долучились до спільної закупівлі боєприпасів для України через Європейське оборонне агентство, та очільник Міноборони Болгарії каже, що хоче переглянути це рішення.

«Ми дуже чітко налаштовані на приєднання до цієї коаліції. Я думаю, що ми зможемо надати частину необхідних боєприпасів для України. Політичного рішення ще не було, але ми, безумовно, докладемо зусиль, і я вірю, що ми знайдемо спосіб».

Перевага Болгарії полягає в тому, що вона традиційно спеціалізується на виробництві стрілецької зброї, легких озброєнь і боєприпасів ще з радянських часів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему