12 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 12 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 12 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 474 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • російська федерація надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби противник завдав 2 ракетних ударів крилатими ракетами морського базування «Калібр» по житлових будинках на Харківщині. 

Крім того, загалом, завдав 17 авіаційних ударів та здійснив близько 22 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Білопілля Сумської області та Шевченкового на Харківщині знищені житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також російські терористи скинули на місто Оріхів Запорізької області 3 керовані авіабомби.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.
  • Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 23 бойових зіткнення.
  • Українські захисники на Бахмутському напрямку пройшли на флангах від 250 до 700 метрів, посунувши ворога.

У Східному угрупованні військ ЗСУ  повідомили, що на Бахмутському напрямку тривають позиційні бої. Ворог безрезультатно також пробує контратакувати.

  • Українське командування інформує, що російські окупанти зазнають великих втрат на Бахмутському напрямку упродовж останнього тижня.

Лише до військового госпіталю в районі населеного пункту Персіанівка Ростовської області щоденно прибувають понад 50 окупантів з важкими пораненнями. Госпіталь переповнений, а через брак достатньої кількості медперсоналу має великі показники смертності серед важкопоранених.

  • Оборонці України повідомили про звільнення села Новодарівка Запорізької області.

Захисники зазначили, що численні спроби ворога повернути населений пункт під контроль тривали декілька діб, але успіху не мали.

Підрозділи бригади продовжують нарощувати успіх.

  • Також ЗСУ звільнили село Сторожеве Донецької області, яке перебувало в окупації з березня 2022 року.

У результаті зачистки населеного пункту було знищено біля півсотні рашистів, чотирьох взято в полон.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. Так, у населеному пункті Містки Луганської області, на території місцевої школи, загарбники облаштували польовий шпиталь, де на лікуванні перебувають понад 100 окупантів.
  • На тлі успішних бойових дій Сил оборони України та через значні втрати противника в живій силі, на тимчасово окупованих територіях Луганської області збільшились випадки дезертирства в штурмових підрозділах «Шторм-z» російських окупаційних військ, які все частіше самовільно залишають бойові позиції.

Також відзначено дезертирство близько 25 російських окупантів в Маріуполі та Новоазовську через неофіційне припинення відпусток, які були обіцяні окупантам російським військовим керівництвом.

  • У затопленій Голій Пристані Херсонської області російські окупанти дозволяють евакуацію громадян України тільки після отримання хабара. При цьому знищують паспорти та свідоцтва про народження та інші документи українського зразка. Місцевих мешканців переселяють до тимчасово окупованого українського Криму та Краснодару російської федерації.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Також, нашими захисниками було знищено ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси, район зосередження особового складу противника та 3 його артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

 

Станом на ранок 12 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 216 180 (+540) осіб,
  • танків - 3 931 (+5),
  • бойових броньованих машин − 7 636 (+5),
  • артилерійських систем − 3 746 (+10),
  • РСЗВ − 601,
  • засобів ППО − 362,
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 299,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 307 (+7),
  • крилатих ракет − 1 183,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 471 (+10),
  • спеціальної техніки − 510 (+1).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що російські провоєнні коментатори намагаються применшити досягнення українських сил у ході контрнаступальних операцій, називаючи їхнє просування через російську оборону захопленням «сірих зон».

В ISW заявили, що українські війська візуально підтвердили просування на заході Донецької області та заході Запорізької області.  

«Російські джерела називають просування українських військ через російську оборону захопленням "сірих зон", щоб применшити українські здобутки і не повідомляти про прориви українських військ через оборонні лінії»

  • Міноборони Великої Британії підрахувало, що за кожні 48 см захопленої території у Бахмуті росія втрачала одного солдата вбитим або пораненим.

«У лютому 2022 року росія, ймовірно, планувала завершити захоплення всього Донбасу протягом 10-14 днів. Але в Бахмуті на кожні 48 см здобутих позицій припадає один загиблий або поранений. Україна бореться далі».

Зазначається також, що у Бахмуті окупантам вдалося просунутися на 29 кілометрів. Але з травня 2022 року рф втратила тут до 60 тисяч осіб.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років", який відзначатимуть в Україні 8 травня.

«Це чиста історія, без ідеологічних домішок. І це – історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі», - вказував Президент при поданні документа до парламенту.

  • У Міноборони запевняють, що уразити ракетами Київську гідроелектростанцію майже неможливо, для її захисту було зосереджено відповідні сили і засоби.

«Ми не виключали такий факт, тому і засоби ППО зосереджені на цьому напрямку… Але розрахункова кількість потреби елементів ураження ­– це як мінімум до ядерного вибуху (потрібно) для того, щоб знищити… чи підрив зсередини, як зробили на Каховський ГЕС. Бо уразити ракетами дуже тяжко… Майже неможливо».

  • Із 13 червня до затопленого внаслідок підриву Каховської ГЕС мікрорайону Корабел Херсона буде заборонено в'їзд, упродовж тижня жителі острова зможуть пересуватися ним із 12:00 до 15:00.

Це зроблено з необхідністю проведення розмінування, проведення правоохоронними органами слідчих дій, а також з метою прибирання території комунальними службами.

Коли піде повністю вода, буде визначено декілька точок, де люди зможуть отримувати питну воду, гуманітарну допомогу, продукти харчування, медичні засоби.

  • ДБР передала на потреби однієї з бригад Збройних сил України 17 автомобілів, арештованих у родичів екснардепів Віктора Медведчука й Тараса Козака.

Зокрема, передано 12 вантажівок, автокран, мікроавтобус, фургон та два позашляховики. Вартість транспортних засобів складає 1,1 млн доларів США.

Ці транспортні засоби належали підприємству родичів Медведчука та Козака, причетних до фінансування збройної агресії росії проти України.

  • Україна і Молдова підписали угоду про будівництво мосту на українсько-молдовському кордоні в районі населених пунктів Ямпіль та Косеуць.

Повномасштабне вторгнення внесло корективи в реалізацію проекту, але критична необхідність розвитку альтернативних логістичних шляхів робить проект Ямпільського мосту безальтернативним.

Завдяки мосту українські експортери отримають найкоротший шлях із центру України до країн Центральної та Південно-Східної Європи в обхід окупованого росіянами Придністров’я.

Ямпільський міст стане альтернативою паромній переправі на прикордонному переході «Ямпіль – Косеуць», яка не працює впродовж кількох років і вже давно не відповідала вимогам часу й реальним потребам жителів обох держав.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Ситуація з народжуваністю у росії продовжує стрімко погіршуватися на тлі війни в Україні та масової мобілізації.

За даними Росстату, у квітні в країні народилося 96,1 тис. дітей. Це найнижчий показник початку XXI століття. До цього в січні-березні кількість народжених знизилася на 2,9% рік до року і склала 311,1 тис. дітей.

У 2022 році в росії народилося 1,306 млн дітей — мінімальна кількість з 2001 року. У цілому по країні народжуваність виявилася в 1,5 рази нижчою за смертність (1,905 млн).

Спеціалісти зазначають, що настільки низькі значення неможливо пояснити демографічними хвилями, це частково і вплив подій, що почалися в 2022 році.

Разом із падінням народжуваності зростає смертність. За перші чотири місяці природне зменшення населення росії досягло 189 тис. осіб, що значно більше, ніж за часів до пандемії коронавірусу.

  • У Кемерові закрили пологовий будинок і відкриють на його місці майстерню для виготовлення протезів.

Місцеві чиновники кажуть, що утримувати пологовий будинок нерентабельно.

Ця ситуація якнайкраще пояснює зміни, які відбулися в російському суспільстві після розв’язаної путіним війни проти України: громадяни країни-агресора не хочуть народжувати дітей, натомість набуває популярності бізнес на каліках, які повертаються додому із фронту. 

  • Британська розвідка стверджує, що російський міністр оборони Сергій Шойгу намагається підтримувати позитивний імідж, незважаючи на те, що його дедалі більше критикують всередині рф.

Шойгу протягом останнього тижня був досить активний у публічному просторі, ймовірно, намагаючись переконати у тому, що він контролює усі стратегічні питання, у той час як Україна прискорює наступальні операції.

Британська розвідка нагадує, що російський міністр дав щонайменше два коментарі, які стосувалися оборонних операцій росії, зокрема зробив заяви про українські втрати, які були серйозно перебільшеними.

Спецслужби зазначають, що така поведінка контрастує з іншими ключовими періодами війни, коли Шойгу зникав з публічних виступів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • В.о. міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен та міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен оголосили про відправлення Україні додаткової партії боєприпасів.

Деталі нової військової допомоги Україні не розголошують, але уточнюють, що йдеться про боєприпаси на суму близько 33,5 мільйона євро, зокрема 2000 артилерійських снарядів.

Очільник данського Міноборони додав, що уряд країни продовжує обговорення військових потреб України.

  • Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вирушив в Україну, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським та представити програму допомоги після руйнування дамби Каховської ГЕС росіянами.

Гроссі додав, що оцінить ситуацію на Запорізькій атомній електростанції та проведе ротацію місії МАГАТЕ з посиленою командою.

  • Вільнюський муніципалітет долучився до ініціативи підтримки вступу України до НАТО і з сьомого до 11 липня в столиці Литви вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

За даними муніципалітету, обрана кількість прапорів символічна, оскільки Україна могла б стати 33-м членом НАТО. Мер міста закликав жителів і адміністраторів багатоквартирних будинків також взяти участь в акції.

  • На наступному засіданні у форматі «Рамштайн», яке пройде 15 червня у Брюсселі, члени Контактної групи з питань оборони України обговорять підготовку українських пілотів та відкриття хабів для ремонту і оснащення техніки.

Як заявив міністр оборони України Олексій Резніков, планується обговорення деталей «літакової коаліції» з командами міністерств оборони Нідерландів, Данії, США та інших країн, які приєдналися до цієї коаліції.

На 13-му засіданні «Рамштайну» також буде йти мова про все, що стосується ППО, снарядів, амуніції, артилерії. Крім того, важливим для України є питання про відкриття хабів для ремонту техніки

«Наші пріоритети не змінилися. Ця війна – це війна ресурсів. Ресурсів – значить не тільки зброї, а й спроможностей її ремонтувати, обслуговувати і все, що до цього дотичне. Тому важливими для нас питаннями є відкриття різного типу хабів з ремонту та оснащення техніки. Як на території України, разом з партнерами, так і у дружніх прикордонних країнах».

  • Компанія Raytheon Technologies, яка є виробником систем протиповітряної оборони Patriot, планує значно наростити обсяги виробництва і робити до 12 систем на рік.

Зокрема компанія планує поставити Україні ще п’ять систем до кінця наступного року.

У Raytheon Technologies заявили, що були дуже здивовані ефективністю комплексу в Україні.

  • У ЄС розмірковують над тим, щоб скористатися сховищами України для зберігання власного газу, де блакитне паливо можна буде зберігати на випадок різкого зростання попиту і цін взимку.

Як пише Bloomberg, газосховища в ЄС вже майже заповнені – наразі на понад 70%. Очікується, що європейські сховища досягнуть ліміту потужності вже на початку вересня.

Зокрема йдеться про Більче-Волицько-Угерське сховище на Львівщині. Воно може зберігати в чотири рази більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко під'єднується до мереж ЄС завдяки тому, що Україна протягом десятиліть відігравала роль транзитного маршруту для російських енергоносіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему