8 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 8 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 8 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Український народ уже 470 днів поспіль героїчно бореться прости повномасштабного російського вторгнення.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну, повністю ігнорує Міжнародне гуманітарне право, продовжує застосовувати тактику терору, створює катастрофічні ситуації на території України.

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 27 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

  • Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої за кожен квадратний метр. Протягом цієї доби на зазначених ділянках фронту відбулось 26 бойових зіткнень.
  • Як уточнили в Міноборони, на Бахмутському напрямку ведуться активні дії українських військ, подекуди окупанти намагаються перейти у наступ, але безуспішно.

Зокрема повідомляється, що тривають бої за Велику Новосілку на Новопавлівському напрямку. А в Запорізькому в районі Оріхова загарбники перебувають в активній обороні.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, у населених пунктах тимчасово захопленої території Херсонської області російські окупанти продовжують використовувати наслідки скоєного ними злочину у своїх цілях. Зокрема, людей, які евакуювались із затоплених населених пунктів, розселяють у пансіонатах та базах відпочинку, де вже розміщені військові підрозділи. Таким чином, загарбники намагаються убезпечитись, прикриваючись цивільним населенням.

За наявною інформацією, російське військове керівництво має значні проблеми з речовим забезпеченням своїх військ. Військовослужбовцям, які нещодавно підписали контракт у військових частинах, що дислокуються у місті Волгоград, видали чоботи замість черевиків з високими берцями. До того ж, контрактників змушують купувати військову форму за власні кошти.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 пунктів управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплекси, 8 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях та ще 2 важливих об’єкти ворога.

 

Станом на ранок 8 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 212 760 (+730) осіб,
  • танків - 3 891 (+18),
  • бойових броньованих машин − 7 576 (+16),
  • артилерійських систем − 3 668 (+28),
  • РСЗВ − 595 (+1),
  • засобів ППО − 355 (+3),
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 299,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 234 (+15),
  • крилатих ракет − 1 171,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 384 (+35),
  • спеціальна техніка − 500 (+8).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що затоплення, спричинені підривом Каховської гідроелектростанції, зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

В інституті повідомили, що знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні (NIR), зроблені 7 червня, показують, що затоплення серйозно порушує підготовлені російські оборонні позиції на східному березі Дніпра, зокрема позиції на першій лінії в Голій Пристані та Олешках.

В ISW відзначають: «Явне занепокоєння в російському військовому інформаційному просторі свідчить про те, що страх перед переправою (українських військ через Дніпро) і переконання, що вона вже відбувалася або була неминучою, був присутній у свідомості росіян, які уважно стежили за війною, незадовго до того, як дамба була зруйнована».

  • Британська розвідка зазначає, що українські військові зберігають ініціативу на більшості ділянок фронту у протистоянні з російською армією.

«В умовах надзвичайно складної оперативної картини на багатьох ділянках фронту тривають важкі бої. У більшості районів Україна зберігає ініціативу».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні прибув на Херсонщину та Миколаївщину після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС і затоплення десятків населених пунктів.

Глава держави провів координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву дамби та організації життєзабезпечення затоплених територій. Також обговорили питання оперативної воєнної обстановки в зоні техногенної катастрофи.

За словами Володимира Зеленського, важливо підрахувати збитки та виділити кошти для компенсацій жителям, постраждалим унаслідок катастрофи. Крім того, потрібно розробити програму для компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини.

Президент у Херсоні відвідав переправу, на якій здійснюється евакуація з підтоплених територій.

Учасники акції вигукували «Ганьба» і «Геть росію з ООН». Вони також скинули російськомовні книжки біля входу до Офісу ООН.

Люди тримали плакати з написами англійською та українською: "Росія − терористична держава», «ООН, кров на ваших руках», «Зупиніть екоцид», «Терористам в ООН не місце», «Організація об’єднаних нікчем» тощо.

Україна ще в жовтні минулого року попереджала світову спільноту про те, що окупаційні війська замінували Каховську ГЕС й готують техногенну катастрофу. Однак міжнародні організації ніяк не відреагували, а зараз продовжують грати в мовчанку.

рф створила найбільшу екологічну катастрофу в Європі за останні десятиліття, а в цей же день ООН на своїй сторінці оголосила про День російської мови. Фактично вчергове організація, що покликана забезпечувати глобальну безпеку, підтвердила, що перетворюється на глобальну пародію.

  • Абсолютна більшість українців (95%) упевнена, що Україна зможе перемогти росію.

Про це свідчать результати опитування, проведені соціологічною групою «Рейтинг».

Близько 60% респондентів зазначили, що для перемоги у війні необхідний досить тривалий час: 25% вважають, що необхідно понад рік, 37% - пів року - рік. Майже 20% оцінюють необхідний для перемоги час до кількох місяців, ще близько 20% наразі не можуть дати відповідь.

За даними соціологів, спостерігається зростання кількості тих, хто оцінює терміни для перемоги як тривалі (понад рік). Найбільше таких – серед наймолодших респондентів 18-35 років (38%).

  • Україна і ООН домовились про евакуацію з окупованого затопленого лівобережжя, але ще треба згода Росії.

В ООН пообіцяли невідкладно збільшити обсяги допомоги й направити додаткові сили до Херсонської та інших постраждалих областей.

Крім того, ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної Уряду України території.

Наразі ООН очікує на надання гарантій безпеки від російської сторони та доступу до окупованих територій.

А тим часом росіяни обстрілюють Херсон, який тоне, і затоплені прибережні райони, не даючи рятувальникам змоги евакуювати населення. Водночас евакуаційні заходи на окупованих територіях навіть не намагаються здійснювати. Люди сидять на дахах будівель без їжі та води, під сонцем та обстрілами.

росія ненавидить усе, що стосується України. Їм потрібна територія в будь-якому стані, але не потрібні люди

  • В Україні стартували перші виплати грошової допомоги на ремонт житла за програмою «єВідновлення».

Сьогодні задоволено перші вісім заявок, усі вони були подані через «Дію».

Водночас робота над компенсаціями за знищене житло триває.

  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії проросійських телеканалів "Наш", "Максі ТВ", 112, NewsOne, ZIK, UkrLive та "Перший незалежний".

Усі ці канали та їхні юридичні особи (ТОВ "ТРК "Нові комунікації", ТОВ "ТРК "112-ТВ", ТОВ "Новини 24 години", ТОВ "Тайм медіа", ТОВ "Телерадіопростір", ТОВ "НАШ 365", ТОВ "Наша Прага") перебувають у санкційних списках.

Згадані компанії мають повернути ліцензії, відповідні зміни внесено до реєстру.

Канали "Наш" та "Максі ТВ" опосередковано належать проросійському політику Євгену Мураєву. 112, NewsOne, ZIK належать соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку. UkrLive та Перший незалежний – нардепу, члену забороненої проросійської партії ОПЗЖ Нестору Шуфричу.

  • Після критики з боку Президента Володимира Зеленського український Червоний Хрест відмежувався від міжнародної організації.

У Червоному Хресті України (ЧХУ) наголосили, що працюють лише на підконтрольній території України і зараз українські волонтери на Херсонщині допомагають людям після підриву окупантами Каховської ГЕС.

ЧХУ повідомляє, що понад 50 його волонтерів разом із рятувальними службами продовжують евакуйовувати людей.

  • За інформацією Міноборони України, на тимчасово окупованій росіянами території знижується вплив російських окупаційних адміністрацій.

Ця так звана «влада» демонструє нездатність підтримувати прийнятний рівень життєзабезпечення місцевого населення.

Зокрема, у низці тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької і Херсонської областей місцеві мешканці демонстративно нехтують розпорядженнями окупаційних адміністрацій, висловлюють недовіру до російської пропаганди.

Серед громадян усе більше поширюється правдива інформація про ситуацію на фронті й через це зростає кількість проукраїнськи налаштованого населення.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська «еліта» все більше не вірить у перспективу перемогти Україну у війні.

Як пише Bloomberg, політична та бізнес-верхівка рф нібито бажає припинення війни, хоча і не вірить, що путін піде на це. Протистояти путіну ніхто не хоче, але абсолютна віра в його лідерство похитнулася.

Російська «еліта» хоче переговорів, ймовірно, наприкінці 2023 року, які б перетворили війну в заморожену й дозволили б путіну проголосити «перемогу» та утримувати вже окуповану частину української території.

За даними журналістів, російські офіційні особи не сподіваються на будь-які значні успіхи на полі бою. Навіть ті, хто підтримує вторгнення та хоче активізувати боротьбу проти України, втратили сумніви щодо перспектив росії у війні.

Націоналісти на чолі засновником «групи Вагнера» лютують проти міністра оборони Сергія Шойгу та головнокомандувача російської армії Валерія Герасимова за військові провали, оскільки вони наполягають на повномасштабній мобілізації та воєнному стані, щоб запобігти потенційно катастрофічній поразці.

У нинішній ситуації більшість представників «еліти» схиляють голову й продовжують свою роботу, впевнені, що не можуть вплинути на події.

  • Російська влада не має чим похвалитися перед своїм народом, тому «Пряму лінію» путіна перенесли з червня на листопад-грудень цього року. Обізнані джерела кажуть, що вибір такого часового проміжку прямо пов'язаний із подіями на фронті в Україні, тому краще дочекатися визначеності із цією ситуацією.

Також джерело зазначило, що бажано, щоб захід відбувся до оголошення президентських виборів у росії, тому що проводити його вже після того, як почнеться офіційна кампанія, буде складніше.

Останній раз путін проводив «пряму лінію» ще у 2021 році.

  • росія намагається перекласти відповідальність за знищення Каховської ГЕС на Україну. Сьогодні рф звернулася до Міжнародного кримінального суду і Міжнародного суду ООН зі звинуваченнями проти України в нібито руйнуванні «масованими артилерійськими обстрілами», хоча ніхто таких обстрілів не фіксував.

Окупанти, які захопили Каховську ГЕС на самому початку повномасштабного вторгнення й контролювали її, заявили, що Україна нібито перед обстрілом максимально підняла рівень води у водосховищі.

  • У російського бізнесу виникли серйозні проблеми з оплатою рахунків рублями в Казахстані. Казахстанські банки відмовляються приймати такі платежі. Проблеми виникли після висадки «фінансового десанту» США в республіку.

«Фінансовий десант» США стежить, щоб рублі не конвертувалися в долари і не ходили світом.

У результаті російський бізнес почав переходити на казахстанські тенге.  

Банки Казахстану змушені дотримуватися санкційних обмежень, які були накладені на росію за війну в Україні.

  • У росії її за рік різко зросли ціни найпоширеніші стоматологічні послуги. Передовсім це стосується імпортних пломб, анестезії та зубних імплантів. Пломби подорожчали на 70%, коронки – на 130%, протези – на 250%.

Це сталося внаслідок санкцій та викликаних ними проблем з логістикою та дефіцитом.

  • На тлі зростання проблем із бюджетом, який втратив кожен другий рубль сировинних доходів, російська влада «пустила під ніж» фінансування національної системи охорони здоров'я.

Експерти Інституту Гайдара підрахували, що у першому кварталі російські регіони, з яких оплачується більше половини витрат на поліклініки та лікарні по всій країні, скоротили асигнування на медицину на 10%.

Охорона здоров'я стала єдиною статтею регіональних бюджетів, що потрапила під скорочення. Водночас майже в 1,5 раза зросли витрати на «загальнодержавні питання», статтю, куди зашиті зарплати чиновників.

Фонд обов'язкового соціального страхування (ОМС), із річним бюджетом майже 3 трлн рублів, також скорочує витрати.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що руйнування Каховської ГЕС було б неможливим, якби російська армія не вторглась в Україну, тому саме рф відповідальна за те, що сталося.

Речниця Білого дому заявила, що США продовжують оцінювати причини руйнування ГЕС.

«Ми спілкуємося з українцями. Руйнування і спустошення, які ми бачимо, розбивають серце. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти народу України… Ця гребля була під контролем росії. І вона несе відповідальність за руйнування, спричинені цією війною».

  • Американські законодавці з Республіканської та Демократичної партій знову наполягають на тому, щоб адміністрація Байдена надіслала Україні боєприпаси великої дальності.

Маючи дальність польоту понад 300 кілометрів, що майже в чотири рази перевищує дальність існуючих в Україні ракет, армійська тактична ракетна система (ATACMS) була предметом інтенсивних дебатів протягом багатьох місяців.

В останні тижні опозиція Адміністрації до відправки озброєнь демонструє ознаки ослаблення. Сам президент Джо Байден нещодавно дав зрозуміти, що він може бути відкритий до відправки ATACMS.  

Тепер група членів Палати представників на чолі з законодавцем Джейсоном Кроу посилює тиск.

  • Bloomberg пише, що Велика Британія розробляє механізм страхування від пов’язаних із війною ризиків, щоб переконати бізнес брати участь у відновленні України. Таким чином вона сподівається симулювати інвестиційні, технологічні, енергетичні та оборонні фірми підтримати відбудову.

21-22 червня у Британії відбудеться конференція з відновлення України, що має на меті заручитися підтримкою світових лідерів і керівників щодо пропозицій фінансувати відбудову. Обговорення між союзниками Великої Британії та України напередодні зустрічі були зосереджені на тому, як заохотити інвестиції, змусивши уряди взяти на себе витрати на страхування воєнних ризиків.

Британія хоче залучити приватні інвестиції у відбудову, а не лише урядові кошти. Вона також спробує переконати Саудівську Аравію та Туреччину взяти участь у конференції, щоб надіслати сигнал Москві.

За словами джерел агентства, Японія прагне відіграти значну роль у фінансуванні та відновленні на основі досвіду після своїх стихійних катастроф.

  • Велика Британія запровадила нові санкції проти Білорусі. Сполучене Королівство зможе обмежувати експорт з Білорусі та припиняти спроби росії обійти санкції.

«Цей новий пакет (санкцій) посилює економічний тиск на Лукашенка та його режим, який активно сприяє військовим зусиллям росії та ігнорує територіальну цілісність України».

Велика Британія заборонила імпорт до країни золота, цементу, деревини та каучуку з Білорусі. Також заблоковано експорт до Білорусі з Британії банкнот і обладнання, товарів, технологій і матеріалів, які можуть бути використані для виробництва хімічної та біологічної зброї.

Також Лондон перешкоджатиме білоруським медіакомпаніям поширювати пропаганду в Британії шляхом обмеження доступу до сайтів білоруських ЗМІ.

  • Румунія оголосила про висилку понад 51 співробітника посольства росії в країні.

Ідеться про те, що рф повинна скоротити 51 співробітника, серед яких 21 дипломат, а також 30 працівників техніко-адміністративного персоналу. Фактично, у Румунії має залишитися 11 російських дипломатів і 29 співробітників.

Як зазначили у МЗС Румунії, це рішення «відображає поточний рівень двосторонніх відносин, різко знижений Румунією після початку агресивної війни рф проти України».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему