10 Червня 2023
Новини

Підрив Каховської ГЕС: скільки орієнтовно становлять збитки для довкілля

Підрив Каховської ГЕС: скільки орієнтовно становлять збитки для довкілля
Через підрив греблі Каховської ГЕС орієнтовні збитки для довкілля становлять понад 55 мільярдів гривень.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Він розповів, що станом на ранок 10 червня з Каховського водосховища витекло 62% його об'єму або 12,24 км³ води. Рівень води у водосховищі вже становить 10,55 метра і продовжує знижуватися.

За словами Стрільця, ситуація у національних парках тепер критична. Під загрозою зникнення перебуває 30% природно-заповідного фонду Херсонщини. Вода з Каховського водосховища затопила нацпарк «Нижньодніпровський».

Також продовжується обміління акваторії у нацпарках «Великий Луг» (на 4,2 метра) та «Кам'янська Січ» (на 6 метрів). Окупованим Олешківським піскам загрожує підняття ґрунтових вод. А ще через підрив дамби Каховської ГЕС вже підтоплено близько 1200 гектарів території Кінбурнського півострова.

Стрілець зазначає, що екологічні інспектори, працівники нацпарків, водники та лісівники продовжують фіксувати докази злочинів окупантів на місці екологічного лиха. Міністр закликає людей, які стали свідками злочинів проти довкілля, повідомляти про це на вебресурс і мобільний додаток Міндовкілля, який називається «ЕкоЗагроза».

Нагадаємо, підрив греблі Каховської ГЕС стався в ніч проти 6 червня. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і з'ясувала, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Також вибух зафіксували американські розвідувальні супутники, пише The New York Times.

Розвідка Міністерства оборони України повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель теж вважає, що греблю підірвала росія.

Унаслідок затоплень територій, які виникли через підрив Каховської ГЕС, вже є п'ятеро загиблих і 27 зниклих безвісти у Херсонській та Миколаївській областях. Ще 11 людей — травмовано внаслідок обстрілу під час евакуаційних заходів.

Станом на ранок 8 червня під водою опинилися 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег.

До ранку 9 червня в регіоні трохи зменшилося затоплення: на правобережжі Херсонщини рівень затоплення впав на 17 сантиметрів — до позначки у 5,38 метра. А до наступного дня цей рівень ще знизився — до 4,72 метра. Станом на ранок 10 червня було підтоплено 78 населених пунктів.

МЗС України домовилося з ООН, що та відправить свої групи на постраждалі окуповані території для надання гуманітарної допомоги й евакуації людей. Наразі очікуються гарантії безпеки від російської сторони.

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція не підлягає відновленню — унаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйнована. Через затоплення декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. 

А в Дніпропетровській області внаслідок руйнування греблі Каховської гідроелектростанції сталася масова загибель риби.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: херсон, війна з Росією
В тему