10 Червня 2023
Новини

Внаслідок затоплення півдня України 27 людей - зниклі безвісти

Внаслідок затоплення півдня України 27 людей - зниклі безвісти
Унаслідок затоплень територій, які виникли через підрив Каховської ГЕС, вже є 27 зниклих безвісти. 

Підтоплено 78 населених пунктів у двох областях. Рятувальники намагаються продовжувати евакуацію попри російські обстріли. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Станом на 12:00 10 червня на Херсонщині підтоплено 47 населених пунктів, із них: 33 (3815 будинків) — на підконтрольній Україні території, 14 — на тимчасово окупованій. Там уже евакуювали 2620 людей, з яких 160 — діти. На Херсонщині загинули 4 людей, ще 11 — травмовано внаслідок обстрілу під час евакуаційних заходів.

А ось у Миколаївській області підтоплено 31 населений пункт. Евакуйовано 936 людей, серед яких 167 — діти. Одна людина загинула.

Також постраждала Дніпропетровщина. Там відсутнє водопостачання в понад 89 тисяч абонентів у 26 населених пунктах. Місцева влада та МВС здійснюють підвіз питної та технічної води.

Нагадаємо, підрив греблі Каховської ГЕС стався в ніч проти 6 червня. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і з'ясувала, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Також вибух зафіксували американські розвідувальні супутники, пише The New York Times.

Розвідка Міністерства оборони України повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель теж вважає, що греблю підірвала росія.

Станом на ранок 8 червня під водою опинилися 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег.

До ранку 9 червня в регіоні трохи зменшилося затоплення: на правобережжі Херсонщини рівень затоплення впав на 17 сантиметрів — до позначки у 5,38 метра. А до 10 червня цей рівень ще знизився — до 4,72 метра.

МЗС України домовилося з ООН, що та відправить свої групи на постраждалі окуповані території для надання гуманітарної допомоги й евакуації людей. Наразі очікуються гарантії безпеки від російської сторони.

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція не підлягає відновленню — унаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйнована. Через затоплення декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено, а поля на Півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. 

А в Дніпропетровській області внаслідок руйнування греблі Каховської гідроелектростанції сталася масова загибель риби.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, херсон
В тему