10 Червня 2023
Новини

У Каховському водосховищі опустився рівень води: втратили понад третину води, яку накопичували

У Каховському водосховищі опустився рівень води: втратили понад третину води, яку накопичували
У районі Нікополя рівень Каховського водосховища станом на ранок 10 червня становить 10,55 м. 

Це майже на 1,2 м нижче за попередню добу, - повідомили в «Укргідроенерго».

Внаслідок підриву російськими окупантами греблі гідроелектростанції Каховське водосховище втратило вже понад третину води, яку накопичили завдяки весняному водопіллю.

«ГЕС продовжують акумулювати воду у верхніх водосховищах Дніпра. Це необхідно для того, щоб мати літній запас для екологічних пропусків», — пояснили в «Укргідроенерго».

У компанії додали, що після досягнення критичного рівня води та евакуації населення очікується наступний, складніший етап, а саме — усунення наслідків катастрофи. 

Для цього у великій кількості необхідні насоси для відкачування води. В «Укргідроенерго» розповіли, що попросили допомоги в Херсонської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, підрив греблі Каховської ГЕС стався в ніч проти 6 червня. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і з'ясувала, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Розвідка Міністерства оборони України повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян.

Станом на ранок 8 червня під водою опинилися 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег.

До ранку 9 червня в регіоні трохи знизився рівень затоплення місцевості: на правобережжі Херсонщини вода за ніч впала на 17 сантиметрів. Тепер вона там тримається на позначці 5,38 метра, а в Херсоні — 5,35 метра.

МЗС України домовилося з ООН, що та відправить свої групи на постраждалі окуповані території для надання гуманітарної допомоги й евакуації людей. Наразі очікуються гарантії безпеки від російської сторони.

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція не підлягає відновленню — унаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйнована. Через затоплення декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено, а поля на Півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. 

А в Дніпропетровській області внаслідок руйнування греблі Каховської гідроелектростанції сталася масова загибель риби.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією
В тему