8 Червня 2023
Новини

Зеленський - на Херсонщині

Зеленський - на Херсонщині

У Херсонську область, яка постраждала внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, із робочим візитом приїхав Володимир Зеленський.

Про це глава держава повідомив у Telegram.

На Херсонщині Зеленський провів координаційну нараду, під час якої учасники говорили про:

Оперативну ситуацію в області, яка склалася внаслідок катастрофи;

  • евакуацію населення з потенційних зон затоплення;
  • ліквідацію надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі;
  • організацію життєзабезпечення затоплених територій;
  • перспективи відновлення екосистеми регіону;
  • оперативну воєнну ситуацію в зоні техногенної катастрофи.

«Важливо підрахувати збитки та виділити кошти для компенсацій жителям, постраждалим унаслідок катастрофи, і розробити програму для компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини», — зазначив президент.

Також Зеленський у Херсоні відвідав переправу, на якій проводять евакуацію населення з підтоплених територій.

«Наше завдання — максимально захистити життя та допомогти людям. Дякую рятувальникам і волонтерам! Дякую всім, хто залучений до цієї роботи», — написав він.

Нагадаємо, окупанти вночі проти 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції — є загроза затоплення до 80 населених пунктів. В «Укргідроенерго» повідомили, що гідроелектростанція не підлягає відновленню — унаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйнована. Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС за статтями про екоцид та порушення звичаїв війни.

Міський голова тимчасово окупованих Олешок на лівому березі Херсонщини заявив, що вже є інформація про перших трьох загиблих у місті від підтоплення. російські окупанти вже заявили, що підрив Каховської ГЕС — справа рук України, а удар нібито завдали з українського ракетного комплексу. А втім, і в ОК «Південь», і в Головному управлінні розвідки Міноборони України вказують, що дамбу підірвали вибухівкою. Представник ГУР МОУ Андрій Юсов зазначив, що «є факти переміщення вибухових речовин, відповідної техніки окупантами для здійснення контрольованого дистанційного вибуху».

Ще у жовтні минулого року президент Володимир Зеленський повідомляв, що росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції та можуть її підірвати. За даними української розвідки, окупанти спланували підрив дамби Каховської ГЕС завчасно — основні роботи із замінування провели ще у квітні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, херсон, війна з Росією
В тему