6 Червня 2023
Новини

Підрив Каховської ГЕС: СБУ порушила справу

Підрив Каховської ГЕС: СБУ порушила справу
За фактом підриву дамби Каховської ГЕС Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження.

Глава СБУ Василь Малюк заявив, що до відповідальності мають притягнути не лише керівництво росії, але й рядових виконавців. Про це повідомила Служба безпеки України.

Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 438 — порушення законів та звичаїв війни;
  • ст. 441 — екоцид.

Наразі слідчі Служби безпеки разом із співробітниками Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генерального прокурора проводять першочергові слідчі та процесуальні дії в Херсонській області.

Окремо СБУ спільно з представниками Міністерства енергетики та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів встановлюють детальні обставини підриву греблі ворогом.

«Лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість — і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання — притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів», — наголосив голова СБУ Василь Малюк.

російські окупанти вже заявили, нібито підрив Каховської ГЕС — справа рук України, а удар нібито завдали з українського ракетного комплексу «Вільха».

Утім і в ОК «Південь», і в Головному управлінні розвідки Міноборони України вказують, що дамбу було підірвано вибухівкою. Представник ГУР МОУ Андрій Юсов зазначив, що «є факти переміщення вибухових речовин, відповідної техніки окупантами для здійснення контрольованого дистанційного вибуху».

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року окупанти заявили, що дамба ГЕС зазнала пошкоджень, і звинуватили в цьому Сили оборони України. За день до цього стало відомо, що окупанти розсилали абонентам російських мобільних операторів у Херсоні повідомлення з попередженням про нібито підготовку масованого обстрілу Збройними силами України.

Через тиждень американська компанія Maxar Technologies опублікувала власні супутникові знімки, де видно, що російсько-окупаційні війська серйозно пошкодили дамбу Каховської гідроелектростанції.

Президент України Володимир Зеленський повідомляв, що росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції та можуть її підірвати. За даними української розвідки, окупанти спланували підрив дамби Каховської ГЕС завчасно — основні роботи із замінування провели ще у квітні.

Наприкінці жовтня 2022-го окупанти заявили, що спускають воду з Каховського водосховища, «щоб знизити масштаби збитків у разі руйнування ГЕС».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, херсон, сбу
В тему