30 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 30 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 30 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 461 день героїчної боротьби українського народу проти російських окупантів.

  • рф, зазнаючи великих втрат, продовжує вести загарбницьку війну і застосовує тактику терору, намагаючись залякати населення України, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.
  • Протягом цієї доби росія завдала чергового масованого авіаційного удару по території України, зокрема, по столиці нашої країни, застосувавши ударні БпЛА Shahed-136/131.

29 із 31 дронів були знищені нашими захисниками. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Загалом, протягом доби, противник завдав 44 авіаційних та 1 ракетного удару, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 11 ворожих атак.
  • У Міноборони зазначають, що російські окупанти за добу не просунулись на жодному напрямку, де намагалися вести наступ. Українські бійці контролюють південно-західні околиці Бахмута.

«На трьох напрямках з шести протягом доби ворог не проводив наступальних дій. Йдеться про Лиманський, Авдіївський, Шахтарський. На Куп’янському напрямку противник веде безуспішні наступальні дії. На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. На Бахмутському напрямку противник наступальних дій наразі не проводить».

На Бахмутському напрямку окупанти продовжують обстріли та завдають авіаударів. Також на цьому напрямку триває заміна та перегрупування ворожих військ.

Українські сили продовжують зберігати контролюють південно-західні околиці Бахмута. Водночас на півночі та півдні передмістя Бахмута вже декілька днів просування не здійснюється, оскільки рух українських військ призупинено для виконання інших військових задач.

  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський зазначає, що Сили оборони продовжують просуватися вперед і знищувати ворога на Бахмутському напрямку.
  • У Східному угрупованні військ ЗСУ зазначають, що заміна «вагнерівців» у Бахмуті гнітюче впливає на моральний стан підрозділів повітряно-десантних військ та мотострілків армії рф.

Нові підрозділи російських військ бачать, у якому стані виходять «вагнерівці» з Бахмута. Ця ротація нічого гарного не обіцяє окупантам, у багатьох випадках до міста заходять другі-треті склади цих бригад, які вже відчули на собі силу української зброї.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, район зосередження живої сили противника, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс, 3 склади пально-мастильних матеріалів та станцію радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 30 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 207 440 (+410) осіб,
  • танків - 3 802 (+1),
  • бойових броньованих машин − 7 469 (+2),
  • артилерійських систем − 3 445 (+10),
  • РСЗВ − 575,
  • засобів ППО − 332 (+1),
  • літаків − 313,
  • гелікоптерів − 298,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 092 (+38),
  • крилатих ракет − 1 107 (+51),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 219 (+12),
  • спеціальної техніки − 454 (+1).

 

  • Воєнні експерти наголошують, що повітряні атаки росіян протягом цього місяця чітко показали високий клас української ППО, хоча міноборони рф ще 27 лютого 2022 року оголосило про повне знищення нашої протиповітряної оборони та контроль повітряного простору України.

Сьогодні у жодної армії світу немає настільки досвідченого персоналу ППО, який би не тільки мав досвід відбиття ракетних атак, але й більше року це робив засобами технічно і технологічно відсталими від сучасних викликів війни та значно поступалися засобам ураження ворога.

На сьогодні українські ППО розробили алгоритми протидії всім типам російських ракет. Крім того, відпрацьовані алгоритми знищення ударних безпілотників Shahed-136.

У ВКС Росії колосальні втрати як у бойовій авіації, так і серед пілотів. Російські льотчики відмовляються вилітати на бойові завдання в Україну, авіаційні удари завдають переважно з російського повітряного простору.

  • Через відчутність реальних перемог на полі бою російське командування продовжує займатися створенням віртуальних перемог.

Сьогодні міністр оборони рф Шойгу заявив про нібито «ураження ЗРК Patriot» під час ударів по Києву. Фактично це вже друга така заява за місяць.

Коли саме і як було «уражено» ЗРК, Шойгу не сказав і ніяких доказів на підтвердження своїх слів він також не навів.

  • Аналітики Інститут вивчення війни вважають, що масовані удари рф по Україні за допомогою ракет і дронів не допоможуть стримати український контрнаступ.

«рф розпочала нову повітряну кампанію, щоб погіршити українські контрнаступальні можливості. Але те, що росія обрала пріоритетом для атак Київ, ймовірно, ще більше обмежує здатність кампанії суттєво стримувати потенційні контрнаступальні дії України».

  • Сьогодні Україна повернула додому тіла 79 загиблих українських оборонців. Полеглі захисники будуть передані їхнім родинам для гідного поховання з дотриманням усіх почестей.

Від початку повномасштабного вторгнення росії вдалося повернути тіла майже 1800 українських захисників.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні парламент провів чергове пленарне засідання, на якому розглянули такі документи:

№9190

Постанова Верховної Ради України про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році

Депутати рекомендували Кабміну, іншим органам державної влади та органам місцевого самоврядування розглянути відповідні рекомендації омбудсмена та вжити заходів щодо належного забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина в Україні.

№9281

Закон України про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"

Зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

№9264

Постанова Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж

Документ передбачає створення парламентської ТСК для розслідування незаконної «діяльності «колл-центрів» та «фінансових пірамід».

№9327

Постанова Верховної Ради України про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів за шість місяців діяльності

Затверджено проміжний звіт ТСК з економічної безпеки.

№9342 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану

Документ пропонує збільшення відпусток військовим та збільшення грошових винагород військовим, курсантам, строковикам та тимчасово непридатним військовим.

№9261 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя

Документ пропонує відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів ВРП

№9147 (за основу)

Проект Закону про подолання туберкульозу в Україні

Нова редакція закону пропонує перейти від політики протидії туберкульозу до його подолання шляхом впровадження конкретних кроків.

№5344-д (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю

Документ передбачає cтворення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю.

№9285

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Краматорському та Покровському районах Донецької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

№9286

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками Гірської, Попаснянської та Сєвєродонецької міських військових адміністрацій Сєвєродонецького району Луганської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

№9206

Закон України про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство України шляхом імплементації окремих положень acquis ЄС у сфері аудіовізуальної реклами (Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року) та до деяких інших законів

Приведено глосарій закону про рекламу у відповідність до директиви ЄС та закону про медіа, встановлено чіткі критерії для ідентифікації реклами, заборонено будь-яку рекламу резидентів країни-агресора та дискримінаційні твердження чи зображення в рекламі.

№8250

Закон України про внесення змін до Закону України "Про Фонд державного майна України" щодо оптимізації структури Фонду державного майна України

Скасовано статус юридичної особи регіональних відділень Фонду державного майна України та уповноважено не уряд, а безпосередньо Голову ФДМ призначати на посаду та звільняти з посади своїх заступників.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте створення авіаційної коаліції та посилення системи протиповітряної оборони.

Президент зазначив, що він «проінформував Рютте про удари російських терористів».

«Обговорили нашу оборонну взаємодію – нашу нову авіаційну коаліцію, коаліцію сучасних винищувачів, яку створюємо. І створимо! Звичайно, обговорили й посилення нашої ППО».

  • Володимир Зеленський також сьогодні провів розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Сторони обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих під час нещодавнього візиту Володимира Зеленського до Німеччини, та подальше зміцнення обороноздатності України, зокрема ППО.

  • Кабінет Міністрів запускає другий етап програми єВідновлення для компенсації за зруйноване житло.

Отримані від держави кошти можна буде витратити на будівництво будинку. У такому випадку виплата грошових коштів відбуватиметься безпосередньо на рахунок.

Також за видані кошти можна буде придбати квартиру чи інше житлове приміщення з використанням житлового сертифікату. Розмір компенсації розраховуватиметься комісією за спеціальною формулою, яка враховуватиме регіон розташування знищеного об’єкта, рік забудови, площу.

Розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі згідно з його місцезнаходженням.

  • У ДСНС повідомили, що вже розмінували майже 88 тисяч гектарів території України. Знешкоджені більше 390 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Загальнозабруднена вибухонебезпечними предметами територія складає близько 30%. Це 174 тисячі квадратних кілометрів. Серед усієї площі замінованих територій майже 13,5 тисячі квадратних кілометрів – це акваторії водних об'єктів, акваторії Чорного та Азовського морів, з яких близько 7,3 тисячі кілометрів – деокуповані території

Зараз основні зусилля служби зосереджені на розмінуванні деокупованих територій Харківської, Херсонської, Донецької, Сумської, Чернівської і Київської областей.

  • Армія дронів Сил оборони України отримала 500 FPV-безпілотників «Пегас», які вже знищують ворожі цілі.

Безпілотники розподілили між 13-ма підрозділами Сил оборони.

FPV-дрони – конкурентна перевага на полі бою. Вони наздоганяють і знищують майже будь-яку ціль. А найголовніше – зберігають життя воїнів, які бачать усі кроки росіян, перебуваючи в укритті.

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю корейському виданню Chosun заявив, що путін мріє відродити Радянський Союз, тому намагається зараз знищити українську ідентичність, а далі візьметься за Білорусь.

«Відновлення Радянського Союзу. Це його (Путіна) життєва мета. Дипломатичним шляхом цього не домогтися, тому він випробував усі види шантажу, використання енергії як зброї тощо. Здебільшого безуспішно. Тоді він вирішив стати відвертим агресором. Він убив і катував тисячі мирних жителів, захопив атомну електростанцію і погрожував ядерною катастрофою... Він уникає навіть телефонної розмови зі мною вже майже два роки. Причина тільки одна. Йому нічого сказати. Правда з нами, і йому нічого сказати в обличчя правді».

«путін не хоче нічого іншого, окрім як захопити Україну силою, знищити українську ідентичність, знищити українство за допомогою війни. Наступна мета путіна - Білорусь. Він металургійно пожирає Білорусь. Очевидно, що сьогоднішній путін - це зовсім інша людина, ніж та, яку ми бачили раніше. Важко говорити з путіним до того, як він виведе всі свої війська з території України».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні зранку невідомі дрони атакували Москву. За різними даними, у небі столиці рф було зафіксовано від 25 до 32 безпілотників. Пошкоджено щонайменше два багатоповерхові будинки, повідомляється, що більшість дронів збили на підльоті до російської столиці.

Тим часом у російській Держдумі почали готувати населення до необхідності скорочення територій і заявили, що «дрони досягають Москви, тому що в нас занадто велика країна і її складно захищати».

У російських соцмережах уже зафіксовано багато зловтішних дописів росіян, особливо із прикордонних з Україною територій, які зазначають, що нарешті і москвичі хоч трохи відчують на собі наслідки розв’язаної війни. Особливо дошкульними є коментарі з приводу того, що значна частина безпілотників летіла на елітні передмістя столиці, зокрема Рубльовку.

Один із безпілотників був нібито збитий неподалік резиденції путіна. Водночас деякі очевидці пишуть, що як мінімум в один із житлових будинків влучила російська ракета ППО.

  • На атаку дронів відреагував президент росії. Фактично він визнав, що ППО столиці рф не впоралося із завданням і зазначив, що його будуть посилювати.

путін також вкотре збрехав, що військові рф нібито завдають тільки «високоточних ударів по об'єктах військової інфраструктури». Він також черговий раз повторив пропагандистський наратив, що це начебто не росія розв'язала війну у 2014 році, а Київ.

Водночас сьогодні російський диктатор уже не розповідав, що нібито все йде за планом. Очевидно, що кремлівським політтехнологам доведеться шукати нові виправдання ведення війни проти України, адже всім очевидно, що бойові дії вже поступово перекидаються і на територію рф.

  • Британська розвідка зазначає, що розмір військових витрат росії залишається високим, що чинить тиск на її державні фінанси.

25 травня 2023 року Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) повідомив, що російські військові витрати у 2022 році зросли на 9,2%, до 86,4 млрд доларів США. За оцінками SIPRI, це дорівнює 4,1% ВВП росії.

Як відзначили британські аналітики, справжні військові витрати рф є вкрай невизначеними через збільшення використання засекречених статей бюджету і недостатню прозорість.

  • Війна в Україні та санкції за неї спровокували зростання цін на труни та ритуальні послуги в росії.

Згідно з даними Росстату, з січня 2022 року виготовлення труни подорожчало на 52%, риття могили - на 13%, а кремація - на 36%.

Враховуючи темпи «демілітаризації» росіян в Україні, можна сказати, що путінський режим серйозно підтримує бізнес ритуальних послуг рф.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна успішно пройшла перший перегляд чотирирічної програми МВФ та отримає 900 мільйонів доларів другого траншу.

Представники МВФ та української влади досягнули угоди на рівні персоналу щодо першого перегляду програми EFF. Цю угоду ще має погодити правління МВФ, відповідний розгляд відбудеться у найближчі тижні.

У МВФ наголосили, що Україна досягла сильного результату у виконанні вимог програми та виконала усі структурні маяки, передбачені до кінця травня 2023 року.

МВФ також покращив свій прогноз щодо зростання української економіки у 2023 році. Якщо раніше там очікували, що ВВП може змінитися від -3% до +1%, то наразі очікують зростання на 1-3%.

«Українська економіка показала неймовірну стійкість — економічна активність у першому кварталі зросла, енергетична інфраструктура відновилася після атак, валютний ринок стабілізувався, а інфляція почала рішуче знижуватися. Ми очікуємо сильніше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни».

  • Президент Джо Байден сказав, що США продовжують розглядати питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання журналістів.

За словами Байдена, те, що Москва посилює повітряні атаки на Україну, не є несподіванкою. Президент наголосив, що саме тому Україні мають надавати «все, що їй потрібно», уточнивши, що питання про надання ракет ATACMS досі актуальне.

  • Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що санкції проти росії через її військове вторгнення в Україну дають ефект і у Москви стало менше ресурсів для закупівлі зброї.

Вона застерегла від порушення єдності західних держав у ставленні до росії у зв’язку з війною в Україні.

«Солідарність Заходу з Україною вигідна і для нашої власної безпеки… Наша єдність піддається випробуванню. Ті, хто стверджує, що наші заходи не працюють, або, що ми повинні зосередитися на власних інтересах, – помиляються».

  • Україна отримала від британської гуманітарної ініціативи автобус-шпиталь, який допоможе на етапі евакуації поранених військових з прифронтової зони до повноцінної лікарні.

З ініціативою такого подарунка для України виступило Свіндонське партнерство з гуманітарної допомоги (SHAP), що об'єднує небайдужих людей британського, польського, литовського та українського походження.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему