29 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 29 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 29 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 460  доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Протягом доби рф завдала двох масованих ракетно-авіаційних ударів по території України.

Вночі противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні БпЛА Shahed-136/131. Силами та засобами повітряних командувань у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони України, знищено 36 із 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 30 із 38 ударних БпЛА Shahed-136/131.

Вдень противник застосував крилаті та балістичні ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер» по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури міста Київ. Усі 11 випущених ракет були знищені.

Загалом, протягом цієї доби противник завдав 53 авіаційних удари та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Нажаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.
  • Міністерство оборони України заявляє, що рашисти ведуть психологічну війну з метою підірвати емоційну стійкість і єдність українців, адже це два важливих фактори опору.

«Запускати ракети по цивільних об’єктах в центрі Києва – це зброя, яка використовується з психологічною метою. Насамперед, щоб залякати. Київ для українців – не просто столиця, а символ незламності та опору. Тому, вдарити по Києву для ворога – це показати вразливість нашого символу стійкості».

Ворог прагне, щоб підсвідомо в українців склалось враження беззахисності столиці.

«Втім повномасштабна війна показала цікаву властивість української колективної свідомості. Так, ми відчуваємо біль, розпач, сум, але водночас в нас немає страху».

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 20 ворожих атак.
  • У Міноборони повідомили, що в Бахмуті окупанти знизили інтенсивність наступальних дій через заміну російських найманців ПВК "Вагнер" регулярними підрозділами.

«Інтенсивність наступальних дій ворога  суттєво знизилась оскільки він здійснює заміну військ з "вагнерівців" на регулярні підрозділи та намагається стабілізувати оборону на цьому напрямку. Наші війська своїми діями відчутно ускладнюють ворогу цей процес».

Водночас інтенсивність ворожих артилерійських обстрілів не зменшилась.

Наразі наші оборонці контролюють околиці Бахмута у південно-західній частині в районі «Літак». На півночі передмістя також відбувається заміна ворожих підрозділів. А на півдні від Бахмута ворог робить спроби посилитись та наростити армійські підрозділи.

«Просування на флангах станом на вчора та сьогодні зранку не здійснюється у зв‘язку з виконанням інших завдань».

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що оборонці України продовжують утримувати займані рубежі на Лиманському напрямку, не даючи росіянам просунутися вперед, і скоро настане час для контрнаступу.

«Лиманський напрямок. Наші частини і підрозділи продовжують стійко утримувати займані рубежі та позиції, відбивають всі спроби ворога просунутися вперед в районах Білогорівка, Спірне, Новоселівське, Торське, завдають йому значних втрат в особовому складі і техніці».

Сирський повідомив, що зустрівся з командирами частин та підрозділів, які виконують завдання на найбільш "гарячих точках" фронту, і обговорив з ними можливі сценарії розвитку подій на цьому напрямку та поточну ситуацію на фронті.

«Скоро настане той час, коли ми перейдемо до активних наступальних дій, (тому зараз) визначив конкретні завдання на підготовку до них».

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські окупанти продовжують грабувати мирне населення. У тимчасово захопленому Сватовому Луганської області, у фермерських господарств, які, у зв’язку з виїздом власника, не можуть надати деяких документів на право власності, просто забирають комбайни, вантажівки та іншу дороговартісну техніку.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 3 засоби протиповітряної оборони та ще 3 важливі цілі противника.

 

Станом на ранок 29 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 207 030 (+430) осіб,
  • танків - 3 801 (+4),
  • бойових броньованих машин − 7 467 (+11),
  • артилерійських систем − 3 435 (+10),
  • РСЗВ − 575 (+1),
  • засобів ППО − 331 (+2),
  • літаків − 313,
  • гелікоптерів − 298,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 054 (+61),
  • крилатих ракет − 1 056,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 207 (+15),
  • спеціальної техніки − 453 (+2).

 

  • Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов після ракетного удару по Україні 29 травня заявив, що чергова спроба росії залякати українців провалилася, усі працюють далі, а відповідь не забариться.

«Усі ті, хто в рф досі вірили, вірять чи, може, мріють про те, що зможуть залякати Україну, я хочу вас засмутити – це не так: усі як перебували, так і перебувають на своїх робочих місцях і продовжують виконувати свою роботу. Усі ті, хто намагався нас залякати, мріючи, що це принесе якийсь ефект, – ви дуже скоро про це пошкодуєте. Наша відповідь не забариться. Скоро всі все побачать».

  • У Маріупольському районі зафіксували вивезення «Уралами» і «Камазами» убитих та поранених військових рф після ураження їх баз у Юр’ївці.

Як повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, вантажні машини використовували, бо карет швидкої виявилось катастрофічно недостатньо.

Він зазначив, що в місці ураження був не лише ворожий склад боєкомплектів, але й велика кількість техніки та центр керування. Також там розміщувались системи забезпечення зв’язку та РЕБ.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі документи:

№9278

Закон України про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років

Встановлення 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років.

№9333

Постанова Верховної Ради України про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 травня 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Ісламської Республіки Іран"

Запровадження санкцій проти Ісламської Республіки Іран на 50 років.

№6004-д (за основу)

Проект Закону про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля

Встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення і контролю промислового забруднення для забезпечення захисту довкілля.

№8401 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану

Зміни до Податкового кодексу щодо скасування 2% податку ФОП.

№9107-1

Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану

Документ передбачає виведення з ринку банків з підсанкційними власниками в умовах воєнного стану.

№9273

Постанова Верховної Ради України про деякі питання реалізації у 2023 році Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти"

Надання премії ВРУ учням, що продемонстрували найкращі результати під час складання зовнішнього незалежного оцінювання.

№8032

Закон України про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті)

Встановлення пенсій за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті (дисидентам) у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму.

№0206

Закон України про прийняття Статуту Банку розвитку Ради Європи та приєднання до Третього протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи.

Україна приєднується до БРРЄ та підписується на капітал цього банку безоплатно зі сплатою лише щорічного внеску до Секретаріату Банку в сумі орієнтовно € 18 тис на рік.

№0202

Закон України про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо фінансової підтримки проекту постачання рейок АТ "Укрзалізниця"

Документ передбачає надання нашій державі кредиту в розмірі до 37,6 млн євро.

№0199

Закон України про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть

Договір спрямований на захист здоров'я людей і довкілля від антропогенних викидів і вивільнень ртуті та її сполук, які можуть призводити до отруєння.

№0196

Закон України про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення.

№9262

Постанова Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до Міжпарламентської асамблеї православ’я та парламентів її держав-членів

У документі міститься прохання до уряду Грецькоі? Республіки не допустити осіб, котрі перебувають під санкціями ЄС, до участі у 30-іи? ювілеи?ніи? Генеральніи? Асамблеі? Міжпарламентськоі? асамблеі? православ’я, яка відбудеться в місті Халкідікі.

№9331

Постанова Верховної Ради України про Заяву Верховної Ради України "Про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя"

Звернення до РНБО щодо негайного розгляду питання фактів проявів корупції та інших порушень закону представниками судової гілки влади, а також відзначення нагальної потреби у продовженні судової реформи.

№8216

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури

Унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури.

№9143

Постанова Верховної Ради України про погодження рішення Кабінету Міністрів України про відпуск матеріальних цінностей з незнижуваного запасу державного матеріального резерву

Погоджено рішення Кабміну про відпуск 1,8 млн банок консервів м’ясних, 809 т олії, 21 тис т зерна, 6,5 тис т дизелю, 3 тис т масла моторного, 3,4 тис т бензину, 4,5 тис т пального для реактивних двигунів із незнижуваного запасу держрезерву для потреб ЗСУ.

№9015 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків

Документ пропонує, що страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

№9275

Закон України про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем

№9276

Закон України про внесення зміни до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем

Законопроекти №9275 і №9276 спрямовані на підтримку виробництва дронів в Україні шляхом звільнення на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових БПЛА.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

Під час засідання обговорили загальну оперативну ситуацію на фронті й на окремих напрямках.

Також порушили питання комплектування нових наступальних бригад і забезпечення швидкої логістики.  

Крім того, заслухали доповідь щодо нових контрактів на постачання додаткових ракет, додаткових засобів ППО, проаналізували роботу ППО за останні дні, й оцінили завдану шкоду.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що не можна сприймати ракетні удари росії по мирних містах як щось буденне, хоч би як часто їх не завдавали.

«Російські дронові та ракетні удари по мирних українських містах не можна сприймати як щось звичайне, як би вони не частішали. Усі вони є воєнними злочинами і мають бути зупинені за допомогою подальшого посилення ППО України, зокрема F-16, та відбиття російської агресії як такої».

  • У НЕК «Укренерго» повідомили, що в результаті ракетних російських ударів вночі 28 травня енергетична інфраструктура уникла нових пошкоджень.

У компанії підкреслили, що в енергосистемі виробляється достатньо електроенергії для покриття споживання, але у вечірні години просять громадян споживати електроенергію ощадливо. Оскільки зараз в енергосистемі працює значно менша кількість енергоблоків через активні ремонтні кампанії на теплових електростанціях, а також на деяких енергоблоках АЕС.

  • З початку великої війни загальна сума донатів на потреби Збройних Сил та на підтримку гуманітарних ініціатив сягнула 98,9 мільярда гривень, половину з них українці задонатили на рахунки благодійних фондів.

Сума в 98,9 млрд грн включає всі пожертви громадян банківськими переказами, внески приватних компаній та банків.

Через благодійні фонди українці зібрали донатів на 54,6 млрд грн. Приватні компанії загалом зібрали 17,9 млрд грн, банки — 3,7 млрд грн.

Найбільш популярним каналом донатів на ЗСУ став спецрахунок Нацбанку для збору коштів на потреби армії, відкритий 24 лютого 2022 року — на нього українці переказали 25 млрд грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін підписав закон про денонсацію рф договору про звичайні збройні сили у Європі (ДЗЗСЄ).

У Держдуму документ надійшов 16 травня, а через тиждень його схвалила Рада Федерації.

Угода встановлює квоти на звичайні озброєння й обмеження на їхній розмір. Її уклали у 1990 році НАТО і країни колишнього Варшавського договору.

  • Міністерство внутрішніх справ рф оголосило у розшук американського сенатора-республіканця Ліндсі Грема через його слова на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським з констатацією того, що російські військові гинуть в Україні.

Показово, що російські пропагандисти змонтували слова американця, вирвавши їх із контексту. Хоча це ніколи не стримувало представників путінського режиму, а навпаки, стало його візитною карткою.

  • За оцінками Мінпраці рф, до 2030 року кількість російських жінок у віці від 30 до 39 років скоротиться на 33,8% — до 7,9 млн осіб. На цю вікову категорію припадає майже половина всіх народжень у країні.

Чиновники побоюються, що такий стан речей прямо вплине на народжуваність у країні.

  • Найбільший російський автовиробник АвтоВАЗ знову зупиняє конвеєр, відправляючи співробітників у 3-тижневу корпоративну відпустку.

Складнощі виникли з «рядом постачальників», які повідомили АвтоВАЗ про припинення відвантажень.

За підсумками минулого року продажі АвтоВАЗу впали на 46%.

Загалом автомобілебудування у рф продовжує відчувати на собі тиск санкцій. 2023 не приніс полегшення цій галузі, де безпосередньо зайняті 300 тисяч осіб, а з урахуванням суміжних виробництв — три мільйони. За підсумками першого кварталу спад в автопромі склав 65%,

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Данія збільшила фінансування фонду підтримки України на 2,6 млрд доларів.

«Вдячний парламенту, данському уряду та народу Данії за рішення збільшити фінансування фонду на підтримку України на 2,6 млрд доларів».

Президент наголосив, що цей відчутний внесок ще більше посилить бойові можливості ЗСУ в короткостроковій та середньостроковій перспективі.

  • Франція засуджує російські удари по Києву і продовжуватиме допомагати Україні протистояти цій незаконній агресії як на військовому, так і на гуманітарному рівні стільки, скільки це буде необхідно.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Франції.

«Франція найрішучішим чином засуджує хвилі російських ракетних ударів і ударів безпілотників, які знову були націлені на Київ. Це вже чотирнадцята атака на столицю в травні. Ці удари, які припали на річницю заснування Києва, в черговий раз були навмисно спрямовані на цивільні об'єкти, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права».

Як неодноразово підкреслювала міністр Європи та закордонних справ Катрін Колонна, ці неприйнятні дії є воєнними злочинами і не повинні залишитися безкарними.

  • Посол ЄС у Грузії Павел Герчинський сьогодні передав грузинському віцепрем’єр-міністру, голові Міністерства економіки Левану Давіташвілі демарш у зв’язку з відновленням прямого авіасполучення між Тбілісі та Москвою.

Разом із Герчинським з грузинським віцепрем’єром зустрілися посли усіх 27 держав ЄС.

«Ми повідомили йому, що шкодуємо через рішення уряду Грузії відновити пряме авіасполучення з росією. Ми повідомили, що це рішення суперечить одностайному рішенню всіх 27 членів ЄС не здійснювати прямі перельоти до росії та з неї та не допускати прольоту російської авіації над територією держав-членів ЄС».

«Ми також висловили своє занепокоєння, що це рішення суперечить нашій рішучості ізолювати росію та чинити тиск на росію, аби вона змінила свої дії щодо жорстокої, агресивної війни, яку досі веде в Україні».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему