26 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 26 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 26 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 457 доба героїчного спротиву українського народу повномасштабній збройній агресії з боку росії.

  • Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Протягом доби рашисти завдали 18 ракетних ударів по населених пунктах Київської та Дніпропетровської областей із застосуванням 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (усі вони були знищені нашими захисниками) та, двічі за добу, застосував 8 зенітних керованих ракет С-300/С-400 по місту Дніпро.

Крім того, ворог завдав 60 авіаційних ударів, зокрема, задіяв іранські ударні дрони типу Shahed по містах Мерефа та Ізюм Харківської області, а також застосував керовані авіаційні бомби по Авдіївці та селищу Нью-Йорк.

Наші оборонці збили 23 «Шахеди» та два розвідувальних БПЛА.

Водночас ворог здійснив близько 34 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед цивільного населення, пошкоджень зазнали медичний заклад у місті Дніпро, освітні заклади в Ізюмі та Нью-Йорку, житлові багатоквартирні та приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України є дуже високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, відбулось 18 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.
  • Сили оборони півдня повідомляють, що ЗСУ не дають спокою окупантам на лівобережжі Херсонської області.

«Ми методично змушуємо ворога углиблюватись в їх наступні оборонні рубежі. Росіяни вишикують місця все глибше й глибше, посуваються туди й основні пункти базування намагаються розташовувати якомога глибше та далі від лінії фронту».

Після втрат потужності, ворог намагається відновлювати свої позиції значно глибше, усвідомлюючи, що на тому рубежі де втрачено – залишатись не можна.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, до тимчасово захопленої Новопетриківки Донецької області прибули декілька десятків російських військовослужбовців для проведення так званих «контрдиверсійних заходів». Загарбники обшукують приватні будинки, вилучають мобільні пристрої, незаконно заволодівають транспортними засобами місцевих жителів. А за великим рахунком - просто грабують громадян.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль противника.

 

Станом на ранок 26 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 205 720 (+460) осіб,
  • танків ? 3 796 (+1),
  • бойових броньованих машин − 7 435 (+3),
  • артилерійських систем − 3 384 (+25),
  • РСЗВ − 570,
  • засобів ППО − 328 (+1),
  • літаків − 310 (+1),
  • гелікоптерів − 296,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 910 (+3),
  • крилатих ракет − 1 015,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 161 (+13),
  • спеціальної техніки − 446 (+2).

 

  • Міністерство оборони України підтвердило, що російський військовий корабель «Іван Хурс» був атакований українським надводним дроном і зазнав пошкоджень.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав закони, які спрощують проходження військово-лікарських комісій.

Зокрема зміни передбачають удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану. Тепер комісії можуть створювати на базі закладів державної та комунальної власності. А для отримання довідки про поранення не обов'язково проводити службове розслідування.

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні зібрав чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому зокрема розглянули питання оснащення військ технікою та боєприпасами.

Члени Ставки детально розглянули темпи оснащення бригад наступу технікою та всім необхідним, а також проаналізували перспективи нарощування вітчизняного виробництва дефіцитних боєприпасів.

Окрім того, учасники засідання обговорили останні повітряні удари російських окупантів по українських містах та «як нам зробити захист від них більш ефективним».

  • До складу Військово-Морських Сил ЗСУ ввели малий броньований артилерійський катер "Буча".

Під час церемонії передачі катера був присутній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Головне призначення таких катерів – патрулювання в ближній морській зоні, у річках та лиманах, а також захист важливих об’єктів морської та річкової інфраструктури та прибережної зони України.

  • Суд арештував риболовецький траулер «Бухта Соколовская», який належить холдингу підсанкційного російського олігарха Олександра Верховського. Вартість цього промислового судна становить майже 1 млрд гривень.

Верховський входить до найближчого оточення Кремля і є одним з найбільших фінансових «донорів» війни проти України

Ще до повномасштабного вторгнення російський траулер добудовувався на суднобудівельному заводі у Миколаєві.

Наразі судно передано в управління Нацагентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

  • Міністерство оборони України заявило, що для звільнення України від російських окупантів необхідно 48 винищувачів F-16.

«4 ескадрильї F-16 (48 літаків) – це саме те, що нам потрібно для звільнення країни від агресора».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії цього літа запланували масштабну мілітаризацію підлітків. Дітям віком від 14 до 17 років навчатимуть стрільби, тактичної, інженерної підготовки, основ тактичної медицини, а також організації зв'язку та пілотування БПЛА.

Загалом планується провести через ці табори понад дев'ять тисяч російських підлітків до кінця літа

Військово-патріотичні табори відкриються в Бурятії, Калмикії, Татарстані, Чечні, Хабаровському краї, Бєлгородській, Кемеровській, Псковській, Свердловській, Тюменській областях і Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Тобто в тих регіонах, де найбільше загиблих у розв’язаній росією війні проти нашої держави.

  • Уряд рф затвердив Концепцію технологічного розвитку до 2030 року, в якій зажадав від учених різко збільшити кількість винаходів, а від бізнесу — у найкоротші терміни створити з нуля виробництво наукомістких і високотехнологічних галузей.

Згідно з документом, уже через 7 років росія повинна мати «власну наукову, кадрову та технологічну базу критичних технологій», а також майже повністю забезпечити себе продукцією, яка традиційно імпортувалася з розвинених країн.

Йдеться про чіпи, мікроелектроніку, високоточні верстати, робототехніку, безпілотники, а також ліки, медичне та телекомобладнання. До 2030 року 75% внутрішніх потреб економіки у цих товарах має забезпечуватися вітчизняним виробництвом.

При цьому путінський режим досі мовчить, куди були витрачені мільярди доларів, які пускали на програми імпортозаміщення. Уже після впровадження санкцій виявилося, що навіть офісний папір сама рф виробляти не може.

  • Як зазначають експерти, у 2008 році в росії активно обговорювали ідею скасування для російських туристів віз до Європи. У нинішніх реаліях путінський режим проштовхує своєму народу як перемогу ідею організації для російських туристів авіарейсів у КНДР.

Це все, що треба знати про прогрес росії за 15 років.

  • Російський тіньовий флот танкерів спіткала нова невдача – одна з найбільших міжнародних судноплавних класифікаційних асоціацій Lloyd's Register відкличе сертифікацію суден провідного перевізника російської нафти до Індії.

Індійська компанія Gatik Ship Management, яка стала основним перевізником російської нафти після початку повномасштабної війни в Україні, втратить сертифікацію 21 судна до 3 червня.

У Lloyd's Register наголосили, що компанія прагне сприяти дотриманню санкційних правил щодо торгівлі російською нафтою.

  • Розміщення російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі спрямоване на закріплення фактичного військового контролю рф над Білоруссю.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни. Вони додають, що ймовірне розгортання ядерної зброї на білоруській території навряд чи означатиме будь-яку ескалацію з боку рф.

«Розгортання тактичної ядерної зброї в Білорусі вимагає наявності значної військової інфраструктури, а також російського командування і контролю над елементами білоруських збройних сил. Кремль, ймовірно, має намір використовувати ці вимоги для подальшого підпорядкування білоруської сфери безпеки росії».

 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейська комісія приблизно 21 червня представить «усний звіт» про те, як Україна, Молдова та Грузія просуваються на шляху до вступу в ЄС.

Як пишуть європейські ЗМІ, це дасть достатньо часу Верховній Раді України для ухвалення ключових законопроєктів, які вимагає ЄС.

  • За підсумками засідання Рамштайн-12 міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що на зустрічі кілька союзників і партнерів обговорили плани підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включно з F-16.

Наступного місяця Данія і Нідерланди у взаємодії зі США почнуть розробку навчальної бази для підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Доєднатися до підготовки українських пілотів мають наміри Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща.

«Ми очікуємо, що незабаром до нашої важливої ініціативи приєднаються інші країни», – зазначив Ллойд Остін.

  • Уряд Канади оголосив про надання додаткової військової допомоги для України, серед якої – додаткові боєприпаси та розширення навчальної програми для українських військових.

Зокрема, йдеться про передачу більш як 40 ракет класу «повітря-повітря» AIM-9 ближнього радіусу дії. Ці ракети допоможуть Україні захистити своє небо.

Канада надішле до Польщі інструкторів з тактичної медицини на додачу до семи, які вже навчають там українських військових.

  • Литва оголосила про виділення Україні нового пакету військової допомоги. Відомо, що до нього увійдуть засоби протиракетної оборони, а також боєприпаси, сухпайки та інша підтримка.

Загалом військова допомога Литви Україні скоро досягне 465 мільйонів євро.

  • Іспанія має намір передати Україні додаткові танки Leopard 2, а також партію бойових машин піхоти M-113 TOA.

Міністр оборони країни Маргарита Роблес також наголосила на гарному прогресі у підготовці українських військових на території Іспанії. Так, на сьогодні підготовку в Іспанії пройшли майже 1500 військовослужбовців з України. Очікується, що річний план буде виконано достроково.

  • Японія заморозила активи 17 фізичних та 78 юридичних осіб, а також ввела експортні обмеження щодо 80 організацій рф.

Заморожено активи юридичних та фізичних осіб із Росії, які причетні до анексії Криму чи дестабілізації на сході України. Окремо вводяться обмеження стосовно семи колаборантів, пов’язаних із незаконним «приєднанням» територій до рф.

У санкційний список, зокрема, потрапила низка російських військових та керівників оборонних підприємств.

Серед організацій, активи яких буде заморожено, НВП Связь, завод Метеор, підприємства російського авіапрому та оборонної промисловості.

Також запроваджуються експортні обмеження щодо 80 організацій рф.

  • Мінфін України повідомив, що у 2023 році наша держава вже отримала 18,5 млрд доларів США бюджетної підтримки.

«У 2023 році Україна вже отримала 18,5 млрд доларів США бюджетної підтримки, ми також отримали запевнення від партнерів щодо продовження підтримки. Працюємо для мобілізації ресурсів і на наступний рік».

  • Видання Bloomberg пише, що ЄС заблокував понад 200 мільярдів євро активів російського Центрального банку. Це підкреслює важливість наявних дискусій про те, як використовувати такі кошти для допомоги у відбудові України.

«ЄС прагне забезпечити, щоб росія заплатила за збитки, завдані Україні», — заявив в інтерв’ю речник Єврокомісії Крістіан Віганд, який підтвердив ці цифри. Тому ЄС «вивчає способи використання російських заморожених і знерухомлених активів для цієї мети».

ЄС також заморозив 24,1 мільярда євро російських приватних активів фізичних та юридичних осіб, які потрапили під санкції після 24 лютого 2022 року.

  • «Укрзалізниця» отримає 25 млн дол. від Світового банку, для реалізації цього гранту компанія розпочинає співпрацю з Управлінням ООН з обслуговування проєктів – ЮНОПС.

Кошти будуть спрямовані на відбудову критичної залізничної інфраструктури України та збільшення обсягів вантажоперевезень.

Співпраця передбачає закупівлю обладнання, збільшення парку фітингових платформ та організацію процесів за найкращими світовими стандартами.

  • Палата громад парламенту Великобританії ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Як зазначила депутатка від Консервативної партії Алісія Кернс, британці намагаються таким чином вшанувати пам’ять мільйонів українців, заморених голодом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему