24 Травня 2023
Новини

Як голова Луцької райради Олександр Омельчук виїхав за кордон

Як голова Луцької райради Олександр Омельчук виїхав за кордон

Наказ про власне відрядження у Словаччину особисто підписав голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, а згодом звідти не повернувся в Україну.

Відповідний документ він видав на підставі листа-запрошення від тамтешньої громадської організації «Help Ukraine». Копії обох документів Центру журналістських розслідувань «Сила правди» надали у Луцькій районній раді.

Наприкінці січня 2023 року уряд України суттєво обмежив право виїзду за кордон для народних і депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів та інших держслужбовців. Відтак вони можуть виїжджати до інших країн лише в рамках службових відряджень.

13 травня цього року голова Луцької районної ради Олександр Омельчук опублікував на власній Facebook сторінці відео, в якому заявив, що виїхав за межі України і складає повноваження. 

«Я складаю повноваження голови Луцької районної ради і складаю повноваження депутатські. Це рішення було нелегким. Хочу пояснити причину чому. По-перше, на мене здійснюється постійно психологічний тиск впродовж восьми місяців. Мені щотижня деякі люди заявляють, що проти мене порушена кримінальна справа, що мені готуються дати підозру, що мене будуть судити. Питання: коли почалась війна, де ті всі люди були? Батальйон «Монако», батальйон «Закарпаття». Я не втік, я не злякався, я спільно з волонтерами здійснював свою роботу. Я знаходжуся в іншій країні. Але я кожен день буду відправляти гуманітарні вантажі в Україну, буду всі організації піднімати для того, щоб наблизити нашу перемогу», – сказав Омельчук.

Того ж дня дружина посадовця Ольга Омельчук виставила на продаж спільний маєток у Прилуцькому. Будинок у стилі бароко на 245 квадратів з шістьма кімнатами, 14 сотками землі, господарськими спорудами і лазнею готові продати за 350 тисяч доларів. 

Окрім нерухомості, на сайті OLX Омельчуки виставили господарську техніку і два легковики «Chery EQ5» та «Kia Sportage». Остання – це особиста автівка голови-втікача. Відомо, що Олександр Омельчук витратив 10 тисяч гривень на спеціальний номерний знак для неї.

Відео зі зізнанням про втечу «провисіло» на сторінці посадовця трохи більше доби і зникло, як і взагалі сторінка чиновника у Facebook

У Луцькій райраді повідомили, що на той момент жодних документів про складання повноважень від Омельчука не отримували, а про те, що він покинув Україну, колеги дізналися з соцмереж. Так само з відкритих джерел про вчинок Омельчука нібито дізналася і голова Волинського обласного осередку політичної партії «За майбутнє», народна депутатка Ірина Констанкевич.

Журналістам вдалося з’ясувати, що наказ про службове відрядження посадовець підписав власноручно 9 травня. Згідно з документом, поїздка мала тривати з 10 по 18 травня, а її мета полягала у «розширенні меж існуючої співпраці між органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями Словацької Республіки, вивченні потреб і напрямків взаємодії в питаннях надання гуманітарної допомоги Україні під час війни та післявоєнної відбудови».

Згідно з наказом, Омельчук відбув до словацького міста Світ на запрошення громадської організації «Help Ukraine» від 20 лютого 2023 року. Протягом семи днів, поки Омельчук мав налагоджувати співпрацю, виконувати свої обов’язки він доручив керуючому справами Луцької районної ради Андрію Леву.

Головному управлінні Національної поліції у Волинській області заявили, що жодних повідомлень про тиск чи погрози від Олександра Омельчука не надходило. А ось кримінальне провадження справді є. Правоохоронці розслідують зловживання посадовцями Луцької райради на суму 350 тисяч гривень. Йдеться про нібито зникнення з балансу райради кількох тонн пального, яке залишилося після завершення процесу децентралізації, утворення громад у 2020 році. 22 травня дружині голови районної ради Ользі Омельчук вручили повідомлення про підозру, а його самого оголосили в розшук.

Журналісти зателефонували за контактним номером на сайті Громадської організації «Help Ukraine» у Словаччині. На другому кінці відповіли українською. Чоловік, який представився Сергієм сказав, що не знайомий з Олександром Омельчуком, не може дати слухавку голові організації Петеру Берніку і порадив писати офіційний запит.

Натомість на сторінці громадської організації у Facebook є чимало світлин з іншим лучанином, адвокатом, депутатом тієї ж Луцької районної ради і головою фракції «Слуга народу» у ній Юрієм Бондаруком. Його фото є і на сайті словацької «Help Ukraine». 

Голова ГО «Help Ukraine», юрист Петер Берник, депутат Луцької райради і юрист Юрій Бондарук, його брат, депутат Луцької міської ради Роман Бондарук  друзі і бізнес-партнери. У них чимало спільних фото з різних куточків планети і навіть з Луцька.

Згідно з інформацією зі словацького реєстру, Петер Берник був керівником фірми «L.A. Svit Consulting», яка належить Юрію і Роману Бондарукам. Також словак і його юридична контора веде або консультує ряд фірм, пов’язаних з Україною. Зокрема, кілька компаній групи «Chemosvit», яка є основним акціонером ТДВ «Луцькпластмас» та компанії «Татрафан», яка на Волині виготовляє упаковки для продуктів. Судячи з офіційної біографії, Юрій Бондарук свого часу був юрисконсультом ПАТ «Луцькпластмас».

Про ймовірне сприяння у виїзді голові Луцької районної ради Олександрові Омельчуку за межі України журналісти запитали в Юрія Бондарука.

– Як ви пов’язані з громадською організацією «Help Ukraine»?

– Я її співзасновник. 

– Ви знаєте про ситуацію з втечею Олександра Омельчука?

– Читав. Бачив в інтернеті.

– Ви допомогли в цьому?

– Не зрозумів питання…

– Чи допомагали ви йому отримати запрошення від «Help Ukraine»?

– Запрошення було ще в лютому цього року. Я допомагав. Але чи використав він це запрошення, мені не відомо.

– Вже відомо, що використав.

– Як? Наскільки мені відомо, до тієї громадської організації він не прибув.

– То ви не знаєте, де зараз Олександр Омельчук?

– Я знаю стільки, скільки й ви. Тільки з засобів масової інформації і з того сюжету, який він опублікував. Все.

– Чи будете ви якось відповідати на те, що вас пов’язують з цим інцидентом?

– Таке запрошення я можу і вам видати, якщо ви хочете якось допомогти Україні. Я не бачу проблеми в запрошенні.

– Чи брав Олександр Омельчук участь в якихось гуманітарних місіях «Help Ukraine»?

– Мені не відомо брав, чи не брав. Він звернувся, що має таке бажання допомогти, взяти участь… Ну, ми йому видали запрошення, а подальша його участь мені не відома.

– На сторінках громадської організації і Луцької районної ради є чимало фото з доставками гуманітарних вантажів, на них є Олександр Омельчук і ви.

– Всі ті вантажі я доставляв особисто. Маю всі декларації про перетин державного кордону.

А ви з ним спілкувалися після цього всього? Все ж таки він використав ваше запрошення у своїх цілях.

– Ні. Чому я маю з ним спілкуватися?

– Ну, ймовірно, зараз правоохоронці будуть займатися цим, з’ясувати, як він виїхав.

– Ви вважаєте, що я допоміг йому виїхати?

– Так виходить.

– Для того, щоб виїхати, йому треба оформити службове відрядження, наказ. Як ви не розумієте, він може і без запрошення це зробити. Йому не треба для цього якесь обов’язкове запрошення!

– Але він чомусь використав саме цей лист. 

– Я не знаю, які в нього були мотиви.

– Ви відчуваєте персональну відповідальність за це? Ви не намагалися зателефонувати до нього, щоб він, наприклад, зробив якусь заяву?

– Ні. Для чого? Мені не треба його заява. З мене досить того, що він вже опублікував.

– Чи будете ви голосувати за складання повноважень Омельчуком?

– Звичайно. Якщо є його заява, то звичайно буду голосувати.

– Кого буде фракція пропонувати на цю посаду?

– Ще фракція з цього приводу не збиралася. Зараз йде збір підписів для скликання сесії. Оскільки ні голови, ні заступника немає, треба зібрати дві третіх від депутатського складу.

Тим часом Юрія Бондарука називають одним із ймовірних кандидатів на посаду голови Луцької районної ради. 

Олександр Омельчук, якого обрали до Луцької районної ради за списком партії «За майбутнє», на початку своєї каденції намагався залишити за районною радою майно, яке згідно з децентралізаційною реформою повинно було перейти територіальним громадам. Навіть вступив з ними у судову тяганину і інформаційні війни. Омельчук їздив колишніми райцентрами демонструючи занедбаність комунальних об’єктів, ділився амбітними планами щодо них.

 – Ви не боїтесь за рік опинитись на місці тих, кого сьогодні називаєте нерадивими господарями? – запитала голову Луцької районної ради у квітні 2021 року «Сила правди».

– Я нічого не боюся. В мене відчуття страху відсутнє, – резюмував посадовець.

– Це ж погано!

– Ви помиляєтесь, я живу по Біблії. Людина живе страхами, я не живу страхами. Я буду керуватися здравим смислом і законом божим. Я зерно посіяв і я хочу осінню побачити результат і побачити, який колосок виросте. Я зроблю з Луцького району показовий. 

Очевидно, Олександр Омельчук не був тоді до кінця щирим, адже за два роки після цієї розмови, свою втечу за кордон мотивує тиском осіб, імен яких не називає. Крім того, Луцька районна рада і створене нею комунальне підприємство «Райтеплобуд» не впорались з відібраним у громад майном і мало не залишили взимку заклади соціальної сфери без опалення. Олександр Омельчук, який запевняв, що хоче побачити плоди своєї діяльності, вирішив спостерігати за «колоском» з-за кордону.

Щоправда зробити Луцький район показовим у нього таки вийшло. Омельчук створив прецедент, який яскраво демонструє, що керівники органів місцевого самоврядування можуть відправити самих себе у відрядження і таким чином абсолютно безперешкодно обійти заборону Ради національної безпеки і оборони на виїзд чиновників і депутатів за межі України під час війни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Луцька районна рада, слуга народу
В тему