19 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 19 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 19 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 450 день боротьби українського народу у повномасштабній війні, розв’язаній росією.

  • У ніч на 19 травня російські окупанти атакували Україну ударними дронами Shahed-136/131 та крилатими ракетами «Калібр».

Загалом зафіксовані пуски 22 «Шахедів» та 6 ракет. Наші оборонці знищили три крилаті ракети та 16 ударних дронів.

  • Також протягом цієї доби ворог завдав 51 авіаційний удар, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Кривого Рогу Дніпропетровської області, населених пунктів Степногірськ Запорізької області та Берислав на Херсонщині, є жертви серед цивільних, знищено житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 70 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої - за Бахмут та Мар’їнку.
  • У Міноборони наголосили, що заяви ворога про нібито повне захоплення Бахмута є інформаційним вкидом: росіяни регулярно стверджують про нібито повний контроль над містом, але насправді видають бажане за дійсне.

ЗСУ сьогодні контролюють південно-західну частину Бахмута.

Також тривають запеклі бої в Мар'їнці та Авдіївці, які ворог також намагається взяти під свій контроль.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне, засипавши переправу до острова піском. Це зроблено з метою більш інтенсивного використання природоохоронної території національного парку для військових потреб. Зокрема, окупанти облаштували на острові військовий полігон.
  • Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Через це противник обладнує цивільні навчальні заклади тимчасово окупованих територій під медичні установи. Зокрема, в населеному пункті Голубівка Луганської області, місцеву школу окупанти облаштовують під військовий шпиталь. На лікування туди доправлено близько 50 поранених загарбників.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та 6 станцій радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 19 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 201760 (+660) осіб,
  • танків - 3777 (+4),
  • бойових броньованих машин - 7377 (+4),
  • артилерійських систем – 3210 (+12),
  • РСЗВ – 564 (+1),
  • засоби ППО ? 319 (+1),
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2769 (+10),
  • крилаті ракети - 1011 (+21),
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6083 (+10),
  • спеціальна техніка - 419 (+1).

 

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що російські окупанти використовують проти українців 25-30 тис. снарядів різного калібру на добу.

«Росіяни витрачали до 60 тис. снарядів різного калібру проти українців вдень і вночі. Станом на сьогодні вони вже використовують на добу 25-30 тис. снарядів різного калібру. Це теж дуже-дуже багато».

Міністр також заявив, що країни НАТО не були готові до війни в Україні з точки зору логістики.

«Оскільки процедури, які на сьогодні є в НАТО, - правильні, логічні, мудрі, але не для воєнного часу. Той режим, у якому нам довелося здійснювати забезпечення ЗСУ, - до цього країни НАТО не були готові. І на щастя, вони це вже теж усвідомили».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Кабмін ухвалив низку рішень про залучення додаткових фінансів від міжнародних фінансових установ та країн-партнерів.

Зокрема, уряд залучив позику від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 500 млн дол та грант на 1,2 млрд дол.

Це частина великого проекту співпраці загальним обсягом 16,4 млрд доларів плюс 1,4 млрд євро. Кошти йдуть на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги та на медицину.

Також уряд схвалив угоду про залучення позики на 1,5 млрд доларів під гарантії уряду Японії. Гроші  спрямують на посилення соціального захисту та відновлення України.

Крім того, схвалено участь України в європейській програмі «Механізм «Сполучення Європи». Вона є шляхом до фінансування з боку ЄС розбудови сучасної транспортної, енергетичної і цифрової інфраструктури. Загальний бюджет програми до 2027 року становить майже 21 млрд євро.

  • Команда Міжнародного кримінального суду (МКС) на чолі з Брендою Холліс відвідала Херсон.

Під час візиту фахівці МКС побачили близько 10 місць, де були зафіксовані ознаки воєнних злочинів щодо цивільного населення.

Зібрані в ході візиту докази можуть бути вкрай важливими для доведення міжнародних злочинів в Україні. Кожен, винний у цих злочинах має бути притягнутий до відповідальності, включно з найвищими посадовими особами.

  • Суд повернув землі на березі Дніпра з незаконної власності дружини одного з очільників забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука Оксани Марченко.

Йдеться про земельні ділянки лісогосподарського призначення площею 9,5 га вартістю понад 204 мільйони гривень. Прокурори в суді довели, що частина лісової ділянки на березі Дніпра у Бориспільському районі була відведена у приватну власність всупереч вимогам законодавства.

  • В «Укренерго» заявили, що для збереження балансу необхідне ощадливе споживання електроенергії у вечірні години, тому просить перенести використання електроенергії з вечірніх годин (19:00 до 22:00) на ранок, день, або ніч.

У компанії пояснили, що сьогодні обстрілами були пошкоджені магістральні лінії, які забезпечували видачу потужності однієї з електростанцій на сході.

Внаслідок обстрілів також пошкоджень зазнають і розподільчі мережі у прифронтових та прикордонних областях. Триває їх відновлення.

  • Представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН, яке скликала росія для «засудження» поставок зброї ЗСУ, закликав росіян «збирати манатки і відправлятися» на рубежі 1991 року.

Під час свого виступу дипломат вказав на два шляхи виходу «кримінального бункерного дідуся» з нинішньої ситуації: або здатися, або повторити долю Гітлера у квітні 1945 року.

Україна битиметься, «доки кожен громадянин України і кожен клаптик суверенної землі не буде звільнено», а росія не зазнає повного розгрому.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський Газпром чекають серйозні судові позови за невиконання контрактів. Європейські компанії одна за одною звертаються в суди з вимогою про стягнення збитків, загальна сума яких станом на травень 2023 року могла перевищити $17 млрд.

Зокрема, позови подали компанії з Польщі, Німеччини, Франції, Італії тощо.

  • Путінський режим не вирішив помститися Міжнародному кримінального суду, що видав ордер на арешт путіна й дитячого омбудсмена рф через викрадення дітей із України.

Міністерство внутрішніх справ рф оголосило в розшук Каріма Хана – прокурора Міжнародного кримінального суду, який видав ордер.

  • Через відсутність реальних перемог на фронті російська пропаганда не зупиняється у вигадуванні перемог віртуальних.

Зокрема, пропагандисти стверджують, що російські хакери начебто зламали Нову пошту, яка постачала західну допомогу для ЗСУ. Поштова служба нібито перевозила танки Leopard і БМП Bradley, а тепер «військова логістика буде порушена».

Звісно, такі новини розраховані виключно на внутрішнього споживача, адже будь-яка психічно здорова людина усвідомлює абсурдність подібних заяв.

  • росія продовжує швидко втрачати науковий потенціал. За останні п'ять років країна втратила близько 50 тис. науковців.

Науковці зазначають, що дуже гостро зараз стоїть питання про дискримінацію зарплати вчених у регіонах та мегаполісах. На периферії зарплати в рази менші.

Також учені відзначають збільшення тиску з боку силовиків. Показовим став недавній арешт трьох науковців за підозрою в держзраді. Молодь не хоче йти в науку, а низка наукових напрямів просто закривається, бо співробітники бояться займатися такими дослідженнями.

  • Видання The Bell підрахувало, що секретні витрати російського бюджету з початку 2023 року сягнули трьох трлн рублів (37,5 млрд доларів). Таким чином вони становлять практично 26%. Після початку війни до витрат, ймовірно, додалися витрати на окуповані території.

У загальній структурі видатків секретні статті посідають перше місце, потіснивши все, що держава витрачає на соціальну політику.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, де виступив на 32-й сесії ради Ліги арабських країн.

Глава держави нагадав, що Крим росія окупувала найпершим і мусульмани найбільше потерпають від репресій в окупованому Криму. 

Президент України також нагадав про роль Саудівської Аравії у звільненні людей, захоплених росіянами у полон на території України. На його думку, можна розширити цей досвід. Є люди, які заплющують очі на ув'язнення й незаконну анексію, але який би вплив не чинила Росія, потрібно залишатися незалежними.

«Росія слабка. Ми перемагаємо її навіть тоді, коли у неї в руках більше зброї. Її агресивність походить не від сили, а від усвідомлення, що час імперій минув. Це тому, що час вільних незалежних націй не мине ніколи. І Україна це доводить».

Президент закликав арабські країни до прямої співпраці з Україною та запропонував їм приєднатися до пунктів Формули миру.

  • Під час візиту до Саудівської Аравії для участі в саміті Ліги арабських держав Президент України Володимир Зеленський зустрівся з главами делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Оману і Кувейту.

Сторони обговорили низку важливих питань, зокрема глобальну продовольчу безпеку та роботу Чорноморської зернової ініціативи, посилення взаємодії в гуманітарній та енергетичній сферах.

  • Лідери країн «Групи семи», які розпочали сьогодні зустріч у Японії, ухвалили заяву стосовно України.

Очільники G7 підтвердили зобов’язання стояти разом проти незаконної, невиправданої та неспровокованої російської агресивної війни проти України.

«Ми рішуче засуджуємо російське показове порушення Хартії Об’єднаних Націй та наслідки російської війни для усього світу. 15 місяців російської агресії мали ціну у тисячі життів, завдали жахливих страждань народу України та підірвали доступ до продуктів та енергії для багатьох найбільш вразливих людей по всьому світу».

«Наша підтримка для України є непохитною. Ми не відчуватимемо втоми у наших зобов’язаннях зменшити наслідки російських протиправних дій для решти світу».

Учасники зустрічі підтвердили зобов’язання надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну допомогу для України так довго, як це буде необхідно.

  • G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з росією, щоб скоротити доходи, які фінансують війну рф проти України.

Точні деталі того, як працюватимуть санкції щодо російських алмазів, достеменно не відомі.

  • Телеканал CNN повідомляє, що президент США Джо Байден під час саміту G-7 підтримав спільні зусилля союзників і партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включаючи F-16.

Спільні навчальні заходи не проводитимуться в США, а найімовірніше, виключно в Європі. Однак американський персонал братиме участь у навчаннях разом із союзниками і партнерами.

 

Президент Володимир Зеленський висловив подяку американському лідеру Джо Байдену за підтримку міжнародної коаліції винищувачів.

«Вітаю історичне рішення США та президента Джо Байдена підтримати міжнародну коаліцію винищувачів. Це суттєво зміцнить нашу армію в небі».

Також Президент додав, що розраховує обговорити практичну реалізацію цього рішення під час саміту G7 у Хіросімі.

  • Італія готуватиме українських новобранців у школах і на військових об'єктах в Італії, а також братиме участь у навчальних програмах ЄС для України в Брюсселі, Польщі та Німеччині.
  • Адміністрація президента США додала 71 компанію до торгового чорного списку за підтримку росії. Ідеться про 69 російських компаній, одну з Вірменії та одну з Киргизстану.

Ці дії спрямовані проти підтримки російських військових і розширюють сферу експортного контролю щодо росії та Білорусі.

Нові обмежувальні заходи спрямовані на нафтогазові проекти в росії та Білорусі.

Нові кроки були зроблені після того, як США та решта провідних економік «Групи семи» домовилися про посилення санкцій проти росії під час зустрічі в Японії.

  • Велика Британія оголосила про нові санкції щодо росії, спрямовані проти передових військових технологій і чинних «джерел доходів» Москви.

Санкції запроваджені щодо 86 російських громадян та юридичних осіб. Серед них компанії, пов’язані з енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним і фінансовим секторами росії, а також із викраденням українського зерна.

  • Канада запроваджує нові санкції проти рф, обмеження стосуються більш як 70 осіб та організацій.

Обмеження спрямовані проти людей, які підтримують незаконні військові дії росії та є співучасниками порушень прав людини.

Ідеться про 17 осіб та 18 організацій, пов’язаних з російськими компаніями, які постачають військові технології та розробки збройним силам рф, родичів підсанкційних осіб та членів кремлівської еліти. Крім того, санкції будуть застосовані до 30 осіб та 8 організацій, причетних до порушень прав людини росією, зокрема викрадення українських дітей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему