17 Травня 2023
Новини

Лучанка рік чекає нареченого, який обороняв «Азовсталь»

Лучанка рік чекає нареченого, який обороняв «Азовсталь»

Уже рік чекає на нареченого, який обороняв «Азовсталь», лучанка Катерина Калюжна.

Аби привернути увагу до полонених «азовців», вона долучилася до флешмобу, який організувала Асоціація родин захисників «Азовсталі» #ПоговорітьЗНамиПроАзов. Журналістці сайту «Конкурент» дівчина розповіла, що родини азовців запустили цей флешмоб в один день, щоби його краще побачили.

У дописі, присвяченому цій акції, Катерина написала, що уже рік, замість обіцяних 3-4 місяців родини чекають на своїх воїнів.

«Пройшов майже рік, як наші рідні з полку 4308 в полоні. Рік жаху, невідомості та безсилля. Рік полону, замість обіцяних 3-4 місяців. Наші рідні боролися за всю Україну, за всіх українців, щоб ми з вами мали можливість кожного ранку прокидатися в своєму ліжку, пити ранкову каву, займатися своїми справами у вільній та незалежній країні.

Вони виконали все, що було в їхніх силах, і навіть більше. Але досі знаходяться в полоні. Де та в якому стані – невідомо. Всі, хто слідкує за обмінами, помітили, що вони проходять без бійців полку 4308. Чому так відбувається і скільки нашим рідним чекати повернення додому ми не знаємо», – йдеться у повідомленні.

Родини зверталися до центральної влади, однак позитивних рухів не було.

«Не зреагували ніяк, на жаль. З нами контактує координаційний штаб з питань поводження з військовополеними, ми маємо зустрічі з ними. Також мали зустріч з Дмитром Лубінцем (уповноваженим Верховної Ради з прав людини, - ред.)», – каже наречена бранця кремля.

І додає, що найчастіше контактує з членами Асоціації родин захисників «Азовсталі».

«У нас мало бути весілля, але воно не відбулося. Якраз ішла активна підготовка до весілля, але воно не відбулося, бо почалася війна», – пригадує Катя.

За словами дівчини, суть цього флешмобу полягає у тому, щоб змотивувати владців шукати нових шляхів, аби звільнити «азовців».

«Статистика обміну «азовців» дуже маленька. Навіть не дивлячись на останній обмін, який відбувся 6 травня, у відсотковому співвідношення це дуже мало. От якщо говорити про 6 травня, то це 6% від загальної кількості полонених саме з полку «Азов». І відповідно цей флешмоб був запущений саме через те, щоби нам дали відповіді, щоби нас зрозуміли.

Ми розуміємо, що ситуація складна, розуміємо, як росіяни реагують на «Азов». Тому, можливо, з нашої сторони потрібно шукати більш цікаві підходи для вирішення цієї ситуації, можливо брати і пропонувати їм цікавіші варіанти, щоб можна було обмінювати «Азов». Для цього була скерована ця акція», – поділилася дівчина.

Катерина свого коханого знає вже восьмий рік. Рік уже чекає з полону.

«Особистих даних не можу сказати. Можу лиш розповісти, що ми знаємо одне одного давно, вже восьмий рік. З полону я чекаю його вже практично рік. Він вийшов з «Азовсталі», – розповіла вона.

Нагадаємо, 20 травня – річниця виходу захисників «Азовсталі» в полон. Саме 20 травня 2022 року – був останній день, як виходили оборонці.

«Асоціація ініціювала петицію, яку підписали за два дні. Петиція про те, щоби зробити 20 травня – днем захисників Маріуполя. Це не свято, це день, коли можна буде вшанувати тих, хто загинув, тих, хто в полоні, тих, хто стояв за це місто», – зазначила дівчина.

Наразі відповідь щодо цієї петиції не надходила.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, війна з Росією, маріуполь
В тему

Останні матеріали