16 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 16 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 16 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 447 доба боротьби українського народу у неспровокованій війні, яку розв’язала проти нашої держави росія.

  • Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури України. Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Вночі російські загарбники атакували Україну 18 ракетами різних типів та низкою безпілотників «Шахед» − наші оборонці збили всі основні цілі.

Зокремаворог випустив шість аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр»і10 ракет наземного базування (С-400, «Іскандер-М»).Ще 2 ракети з С-300 окупанти застосували по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області.

Також були запущені ударнідрони типу Shahed-136/131. Крім того,окупанти повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – «Орлан-10», SuperCam.

Завдяки високій майстерності та сучасному озброєнню цілі було знищено.

  • Протягом цієї доби противник завдав 27 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 44 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.
  • Командувач сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирськийвідвідав військових під Бахмутом і подякував їм за контрнаступальні дії упродовж останніх 3 днів, які повністю дезорієнтували ворога.

За словами Сирського,окупанти в ступорі, тому що росіяни не знають, де наступ, де наш генеральний наступ, що відбувається під Бахмутом, який вони вже вважали своїм і розказували, що він вже фактично оточений. А зараз ситуація абсолютно інша. 

Командувач додав, що наразі «вагнерівці» почуваються у Бахмуті, як щурі у мишоловці, бо сили оборони з півночі і з півдня продовжують наступальні дії і здобувають перемоги.

Захисники Бахмута використовують принцип «активної оборони», таким чином руйнуючи плани ворога, який досі має більше ресурсів.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ,російські окупанти продовжують грабувати населення України, привласнюючи зерновий урожай мирних громадян. Так, у місті Феодосія, у тимчасово окупованому Криму, так звана російська окупаційна «влада»намагається вивезти викрадене зерно до своїх портів, завантажуючи його на підсанкційне сирійське судно Souria.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 5 районів зосередження живої сили, 3 станції радіоелектронної боротьби, 2 склади боєприпасів противника та 1 пункт пально-мастильних матеріалів окупантів.

 

Станом на ранок 16 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько199 980 (+520)осіб,
  • танків - 3 762 (+3),
  • бойових броньованих машин − 7 348 (+12),
  • артилерійських систем – 3 150 (+13),
  • РСЗВ − 562,
  • засобів ППО − 316,
  • літаків − 308,
  • гелікоптерів − 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 732 (+12),
  • крилатих ракет − 973,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 048 (+14),
  • спеціальної техніки − 410 (+3).

 

  • Журналісти підрахували, що сьогоднішня нічна атака коштувала російському бюджету мінімум 120 мільйонів доларів.

Гіперзвукова ракета Х-47 «Кинджал» може коштувати від 10 млн дол. і вище, загальна вартість 6 пусків - 60 млн дол.

Іранські ударні безпілотники Shahed-136/131коштують від 20 тис дол. до 50 тис дол. за одиницю. В середньому, 6 таких БпЛА коштували 280 тис дол.

Російський безпілотник «Орлан-10» коштує100 тис.дол. – разом за 3 дрони 300 тис дол.

Усі ці цілі булли знищені, тому росія просто викинула гроші на вітер.

  • Британська розвідка підтвердила тактичні успіхи наших захисниківу районі Бахмута.

За даними спецслужб, попри те, що група «Вагнера» продовжує поступово просуватися у центрі Бахмута, українські військові змогли стабілізувати фланги.

Окрім просування на південь від міста, українським військам вдалося відтіснити російську лінію фронту на північний захід від Бахмута. Цедозволило українським силам відновити більш безпечне використання ключової дороги постачання 0506.

«Україна стримує просування російських військ на захід вздовж лінії каналу Сіверський Донець – Донбас, перетворивши водну артерію на перешкоду у складі глибокої оборонної зони навколо міста Часів Яр».

  • Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Будановзаявив, що потенціал ворога для потужних наступальних дій повністю вичерпався, але окупанти вибудували міцну оборону.

«Він (наступальний потенціал) абсолютно вичерпаний, вони зараз мають серйозний потенціал для оборони. Оборону вони побудували ешелоновану, правильну, потужну. Але це вже не та російська армія, яка могла проводити серйозні наступальні операції».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленськийпровів сьогодні засідання Ставки головнокомандувача після свого повернення з Європи до Києва, на якій заслухав інформацію про ситуацію на фронті.

На засіданні також скоригували графік постачання озброєння та боєприпасів, їхній розподіл по бойових частинах та резервах.

Крім того, за словами Зеленського, заслухали результати перевірки боєготовності новостворених бригад.

  • Кабінет Міністрів України виділив Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури із фонду ліквідації наслідків збройної агресії на безповоротній основі понад 4,43 млрд гривень на програму єВідновлення.

Гроші підуть на надання компенсації для відновлення окремих категорій об?єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф.

  • СБУ викрила підсанкційного бізнесмена Павла Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами України та систематичному ухиленні від сплати податків.

З 2018 року Фукс незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд грн.

Холдинг бізнесмена підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках.Кредитні зобов’язання цих об’єктіввикуповували і блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства.

Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних «замовників» через складні фінансові махінації.

У ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків державі сягає майже 100 млн грн.

На підставі зібраних доказів Фуксу та двом топменеджерам холдингу повідомлено про підозру.

  • Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на корпоративні права 72 компаній, пов'язаних з активами проросійського олігарха Вадима Новинського, які контролюються через «Смарт Холдинг» або через афілійовані офшорні фірми.

За даними прокуратури, що Новинський намагався передати свої активи громадянам іноземної держави, у тому числі особам, які мають безпосередній зв'язок з Росією, таким чином він вчинив дії, спрямовані на допомогу державі-агресору.

  • Україна офіційно приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE), біля штаб-квартири центру підняли український прапор.

«Ми дякуємо країнам-спонсорам CCDCOE за запрошення України і висловлюємо особливу подяку уряду Естонії за підтримку й допомогу на шляху до CCDCOE НАТО» – заявили в МЗС.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська армія в Україні не має перемог, тому їх доводиться вигадувати. Сьогодні командування рф вчергове потішило своїх громадян інформацією про знищення переданого Україні комплексу Patriot.

Це заявили ті самі люди, які минулого року кілька разів оголошували про повне знищення української авіації та ППО, про «потєрьнєт» та знищення більшої кількості пускових установок HIMARS, ніж є на озброєнні наших воїнів.

«Пресслужба Міноборони росії потужніша за армії більшості країн. росії навіть не потрібна армія, щоб завоювати весь світ; його державні ЗМІ та прессекретар Міноборони Конашенков більш ніж адекватні», – прокоментували заяву в МО України.

  • У росії підрахували, в яких регіонах збільшилася смертність після вторгнення в Україну.

Як виявилося, найбільші частки загиблих 2022 року від середньорічного чоловічого населення віку 19-49 років. І перші місця в цьому антирейтингу посідають Тива, Бурятія та Алтай.

Таким чином повністю підтверджується теза про те, що нинішнє керівництво росії, продовжуючи імперські традиції, всіма силами намагається знищити малі народи, що входять до складу федерації.

Закономірно й те, що найменше загиблих зафіксовано в Москві. Мажорів на передову путінський режим відправляти не поспішає.

  • Витрати росії на війну в Україні постійно зростають і вже досягли рівня 30 мільярдів рублів на день.

З початку року по 11 травня армія «з'їла» понад 3,1 трлн рублів,які беруться з кишень платників податків. Щомісяця на війні згоряє два річні бюджети Ханти-Мансійського автономного округу та 8 річних бюджетів Брянської області.

  • Російські туроператори заявили про катастрофічну ситуацію з продажем турів до Криму через «логістичні складності» та війну.

Росіяни не лише вкрай мало бронюютьтури на Кримський півострів, але ще й вкрай неохоче їх оплачують.

При цьому чотиризіркові та п'ятизіркові готелі виявилися практично без попиту.

Як зазначає українська розвідка, багато росіян та колаборантів намагаються втекти з Криму зараз, побоюючись українського контрнаступу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Франції ЕмманюельМакрон заявив, що його країна передасть Україні нові ракети, дальність яких "дозволяє чинити опір".

За його словами, Франція надасть Україні додаткову військову допомогу, включно з бронетехнікою, колісними танками AMX-10 та боєприпасами.

«Ми доставимо інші боєприпаси та ракети, дальність яких дозволяє Україні чинити опір і очолити контрнаступ».

  • У Держдепі США вважають важливим процесом наміри низки країн розпочати навчання для українських пілотів.

«Це важливий процес, пов’язаний із тим, що альянс, низка країн, надає важливу оборонну допомогу нашим українським партнерам», – заявив заступник речника Державного департаменту ВедантПател.

Він наголосив, що мета країн Заходу – зробити разом все можливе для того, щоб Україна мала засоби для захисту своєї територіальної цілісності і суверенітету.

  • Німецька компанія Hensoldtпланує виготовити ще шість радіолокаційних систем TRML-4D та передати їх для потреб Збройних сил України.

У рамках замовлення вартістю понад 100 мільйонів євро радари будуть доставлені у другій половині року після навчання українських операторів.

  • Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс заявив, що в рішенні саміту йтиметься про елементи мирного плану Президента Володимира Зеленського й трибунал рф.

«У рішенні саміту глав держав та урядів буде посилання на відповідні елементи мирного плану Зеленського. Отже: справедливість має відновитися. І тому в рішенні саміту буде також йтися, що потрібен трибунал щодо злочину російської агресії».

Кокс зауважив, саміт має визначити, що потрібен компенсаційний механізм для відшкодування Україні завданих матеріальних утрат.

«Для цього потрібен реєстр збитків. І вже на цьому саміті десятки держав приєднаються до угоди, яка створить такий реєстр, що запрацює у Нідерландах, у Гаазі».

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало «Укрзалізниці» 105 дизель-генераторів загальною вартістю 2,7 млн доларів.

Це допоможе «Укрзалізниці» забезпечити резервне електропостачання понад 100 тис споживачам та сприятиме безперебійному перевезенню пасажирів і вантажів у межах України.

Генератори, надані USAID у рамках Проекту енергетичної безпеки, будуть встановлені на ключових станціях основних маршрутів руху пасажирських і вантажних потягів.Вони допоможуть забезпечити резервне електропостачання для тягових підстанцій, залізничної автоматики та телекомунікаційних пристроїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали