6 Травня 2023
Новини

У Берліні скасували заборону на українські прапори 8 і 9 травня

У Берліні скасували заборону на українські прапори 8 і 9 травня
Заборону показу прапору України на радянських меморіалах 8 та 9 травня скасував Берлінський адміністративний суд.

Про це повідомляє суспільне «Радіо Берліна та Бранденбурга» (rbb) з посиланням на місцеву українську асоціацію «Віче», - пише hromadske.

Напередодні поліція заборонила російські та українські прапори навколо радянських меморіалів у Трептов-парку, Тіргартені та парку Шенхольцер-Хайде. Українська асоціація «Віче» подала скаргу до суду і ввечері 5 травня домоглася скасування рішення поліції.

Суд визнав, що «не має жодних доказів того, що громадська безпека буде під загрозою», якщо в цих місцях продемонструють український прапор.

«Будь-хто, хто вирішив скористатися фундаментальним правом публічно заявити про себе як про українця та згадати про історичні жертви в перемозі над націонал-соціалізмом, не може бути загрозою громадській безпеці», — зазначив адвокат «Віче» Патрік Хайнеманн.

Водночас російські прапори залишаються під забороною. Також не можна скандувати «гасла, які за нинішньої ситуації можуть схвалювати чи прославляти війну в Україні». А втім, поліція Берліна все ще може оскаржити рішення адміністративного суду у Вищому адміністративному суді Берліна-Бранденбурга.

Нагадаємо, 8 та 9 травня в Берліні відзначають 78-му річницю закінчення Другої світової війни. 2022 року поліція вперше видала заборону на показ українського та російського прапорів. Правоохоронці пояснили це «дуже чутливою ситуацією», оскільки в місті були заплановані десятки заходів і демонстрацій. А втім, люди все ж приходили на заходи з прапорами.

Тодішній посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився рішенням поліції, назвавши його «ляпасом Україні та українському народові». Дипломат закликав поліцію скасувати заборону.

Згодом посольство України у ФРН опублікувало додаткове роз’яснення від поліції Берліна, що українські прапори дозволяється використовувати на всій території Берліна, окрім територій меморіалів жертвам Другої світової війни, де діє спеціальне регулювання:

  • Трептов-парку, де розташований монумент Воїну-визволителю;
  • Тіргартені, де розташований меморіал загиблим радянським воїнам;
  • парку Шенхольцер-Хайде, де розташований цвинтар-пам'ятник воїнам радянської армії.

Окрім прапорів на заходах також заборонили «георгіївські стрічки»; показ літер V і Z, які стали символами російського вторгнення в Україну; показ військової форми або її частин, виконання військових пісень; а також прославляння, звеличування чи виправдовування війни в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Україна, німеччина
В тему