6 Травня 2023
Новини

На Луганщині окупанти після третьої відмови виселяють українців з їхніх осель

На Луганщині окупанти після третьої відмови виселяють українців з їхніх осель
У місті Старобільськ Луганської області окупанти примусово виселяють українців із їхніх осель після того, як ті відмовляються від отримання російського паспорта.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні 6 травня, - пише hromadske.

Зазвичай у помешкання цивільних росіяни приходять не більш як два рази. На третій візит людей і їхні речі силоміць викидають на вулицю. Окупантів не зупиняють навіть той факт, що у помешканні можуть проживати неповнолітні діти.

За даними Генштабу, після виселення такі громадяни потрапляють до фільтраційних пунктів, а їхнє житло віддають військовослужбовцям російської окупаційної армії під заселення. 

До слова, після незаконної анексії Криму росія почала видавати його жителям російські паспорти. Зараз вона продовжує це робити вже на інших тимчасово окупованих територіях. Майже всі країни-члени ЄС заявили, що не визнають російські паспорти, видані на окупованих територіях.

Генштаб писав, що в окупованій Кремінній Луганської області росіяни на 30% знижують зарплату працівникам «державних підприємств "ЛНР"», які не перебувають у черзі на отримання російського паспорта.

17 березня цього року стало відомо, що в тимчасово захопленому місті Мелітополь Запорізької області мешканці можуть отримувати виплати, тільки якщо мають російські паспорти.

Наприкінці квітня президент росії володимир путін підписав указ щодо можливої депортації жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства рф і «створюють загрозу її національній безпеці».

Омбудсмен Дмитро Лубінець закликав жителів тимчасово окупованих територій України отримувати російське громадянство задля збереження життя, а після деокупації офіційно відмовитися від російського паспорта — зараз напрацьовується відповідний закон.

Водночас міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук порадила «російські паспорти не брати, з окупантами не співпрацювати, за можливості виїхати, чекати ЗСУ».

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що і Лубінець, і Верещук мають рацію. Він пояснив, що омбудсмен сказав, що російський паспорт варто брати в крайньому разі з міркувань безпеки, а міністерка стверджує, що не слід просто так оформляти собі паспорт або допомагати ворогу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луганськ, війна з Росією, документи
В тему