6 Травня 2023
Новини

Бахмут росіяни обстріляли фосфорними бомбами

Бахмут росіяни обстріляли фосфорними бомбами
На Бахмут ввечері 5 травня російські військові скинули заборонені фосфорні та запалювальні боєприпаси.

Про це інформують на сторінці Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ, про це також пише «УП».

«Ворог використав фосфорні та запалювальні боєприпаси в Бахмуті, намагаючись стерти місто з лиця землі. Проте воїни ССО та інших підрозділів Сил оборони продовжують мужньо боронити місто», — зазначила пресслужба ССО.

Такі снаряди містять запальну сполуку, температура горіння якої перевищує 800°C, вона поширюється територією в кілька сотень квадратних метрів. Ураження може спричиняти особливо тяжкі та болісні каліцтва або ж спровокувати повільну й болісну смерть. Для лікування цих поранень потрібен спеціально навчений медичний персонал, який під час роботи теж може отримати фосфорні рани.

Використання фосфорних боєприпасів проти мирного населення суворо заборонене Протоколом III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію.

До слова, за даними Генштабу Збройних сил України, окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на трьох напрямках, зокрема на Бахмутському, а також на Авдіївському й Мар’їнському. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що російсько-окупаційні війська щосили намагаються взяти Бахмут під контроль до 9 травня. Для виконання цього завдання окупанти стягують «вагнерівців» з інших напрямків і замінюють ними штурмові загони десантників, які зараз воюють на Бахмутському напрямку.

Як розповів «Суспільному» заступник Бахмутського міського голови Олександр Марченко, у місті залишаються близько 1200 цивільних, з них 17 дітей. 

За його словами, з непідконтрольної частини міста окупанти вивозять людей до фільтраційних таборів. Гуманітарну допомогу в місто не привозять, проте запаси продуктів та ліки ще залишаються.

У місті немає електрики, опалення, водопостачання. Зв’язок поганий.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, донецьк
В тему