4 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 4 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  4 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 435 доба боротьби українського народу проти країни-агресора, країни-окупанта, країни-терориста.

  • Рф продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території. Ворог продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.
  • Цієї ночі, російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА

Українські захисники цієї ночі знищили 18 ударних дронів «Шахед» і ворожий розвідувальний безпілотник. Окупанти застосували до 24 ударних дронів Shahed-136/131.

Бойова робота велась у північних, центральних та південних областях України, було застосовано зенітне ракетне озброєння, авіацію та мобільні вогневі групи у зонах відповідальності повітряних командувань «Південь» і «Центр».

  • Також рашистизавдали 6 ракетних ударів по містах Краматорськ і Запоріжжя, 66 авіаційних ударів та здійснили 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках - відбито близько 50 атак ворога. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою, усі медичні заклади на тимчасово захопленій території переповнені пораненими окупантами. Через це противник продовжує обладнувати цивільні навчальні заклади під медичні установи. Так, у населеному пункті Мирне Запорізької області, спортивний зал місцевої школи окупанти облаштовують під військовий шпиталь. При цьому, російські загарбники примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням школи дітьми.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника. Крім того, протягом цієї доби, знищено 4 баражуючі боєприпаси «Ланцет».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів противника та 1 його станцію радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 4травнязагальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько192 590 (+650)осіб,
  • танків - 3 707 (+5),
  • бойових броньованих машин - 7 216 (+17),
  • артилерійських систем - 2 962 (+16),
  • РСЗВ - 547 (+3),
  • засобів ППО - 304 (+4),
  • літаків - 308,
  • гелікоптерів - 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 2 523 (+18),
  • крилатих ракет - 947,
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 5 886 (+21),
  • спеціальної техніки - 370 (+7).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що є декілька індикаторів, які вказують на те, що удар по Кремлю був організований самою росією.

Негайна, послідовна і скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що атака була внутрішньо підготовлена таким чином, що її політичні наслідки були більш значними за інформаційний конфуз.

«Швидка і послідовна презентація офіційного російського наративу щодо удару свідчить про те, що рф інсценувала цей інцидент напередодні Дня перемоги, щоб для російської внутрішньої аудиторії представити війну як екзистенціальну. Кремль може використати удар для виправдання скасування або подальшого обмеження святкування 9 травня».

  • Директорка національної розвідки США АврілХейнс вважає, що росія, швидше за все, не зможе провести «значну наступальну операцію цього року» через брак боєприпасів та живої сили.

«Фактично, якщо росія не ініціює обов'язкову мобілізацію і не забезпечить суттєві постачання сторонніх боєприпасів, крім існуючих з Ірану та інших країн, їм усе важче буде підтримувати навіть скромні наступальні операції», - заявила Хейнс у виступі перед комітетом Сенату США у справах збройних сил.

Вона також вважає малоймовірним той факт, що Росія домовиться про паузу цього року, якщо тільки політичні чинники "не змінять її погляду".

  • Головне управління розвідки Міноборони України назвало дезінформацією заяви російських силовиків про нібито затримання «агентів Буданова», які начебто готували теракти у тимчасово окупованому Криму.

Свіжі кремлівські фейки свідчать про лише про те, що російський режим боїться України і її спецслужб, зокрема розвідки. Важливо, що всі ці побоювання не безпідставні, адже розплата за всі воєнні злочини обов’язково буде. І в цій ситуації найбезпечніший шлях для окупантів − добровільно здатисяв руки українському правосуддю.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У Національній гвардії заявили, що шість бригад, які є частиною «Гвардії наступу», вже сформовані та готові до виконання завдань.

Наразі у процесі формування перебуває сьома бригада «Хартія».

Сформовані підрозділи доозброюються і ще кілька тижнів вони проходитимуть бойове залагодження.

  • Банківська система України працює стабільно й навіть демонструє зростання. Станом на 1 травня 2023 року міжнародні резерви України становили 35,9 млрд дол, що є рекордним показникомз серпня 2011 року.

Зокрема, у квітні резерви зросли на 13% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти на міжбанку та помірних боргових виплат в іноземній валюті.

  • Суд арештував нові активи проросійського олігарха Вадима Новинськогозагальною вартістю понад 10,5 млрд грн.

До списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд.

Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт «Очаків», приміщення агрохолдингу і торговельні центри в різних регіонах України.

  • За минулий місяць проект «Хочу жить»отримав 3200 звернень від російських військових, які бажають здатись у полон.

Якповідомили в MilitaryMediaCenter, за квітень отримали на 10% більше звернень, ніж за березень 2023 року.

Загалом за час діяльності проекту надійшло понад 16 тисяч звернень, а сайт відвідали понад 36 мільйонів людей, із них 32 мільйони – із території росії.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росіябоїться ударів України, саме тому щонайменше у 21 місті рфскасували паради на 9 травня.

Серед міст, які відмовилися від парадів «з міркувань безпеки», – Калуга, Рязань, Орел, Саратов, Липецьк, Єлець та Тюмень.

У Пскові та Великих Луках обґрунтували таке рішення «турботою про учасників СВО», які приїжджають на реабілітацію.

У Курську парад вирішили не проводити, «з огляду на поточну ситуацію», у Бєлгороді – «щоб не провокувати супротивника великою кількістю скупчення техніки та військовослужбовців» у центрі міста.

У Брянську, Краснодарі та Сочі влада не стала пояснювати скасування парадів, просто поставила жителів перед фактом, що в 2023 році їх не буде.

росіяни потроху починають розуміти, що путін затягнув їх на криваву дорогу, але все одно поки не наважуються протестувати проти режиму й вірять пропаганді, яка вигадує чергові «жести доброї волі».

  • Видобуток газу в росії в першому кварталі знизився на 10% до 180 мільярдів кубометрів, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Видобуток «Газпрому» продовжує знижуватися на тлі падіння експорту до ЄС. У І кварталі монополіст знизив виробництво газу майже на 18%.

Щоби приховати цифри реальних втрат, з початку року компанія перестала розкривати статистику з видобутку газу.

  • Російські розслідувачі повідомляють, що бюджет партії «Єдина росія» минулого року склав 8,7 мільярда рублів. Основні статті витрат – пропаганда й утримання керівництва.

Щоб зрозуміти, наскільки дорогим є утримання шахраїв, злодіїв і злочинців із путінського оточення, наведено такі порівняння: уТольятті приблизна вартість будівництва школи складає 1,9 млрд рублів. Вартість будівництва інфекційної лікарні в Пермі складає 5,4 млрд руб.У середньому будівництво дитячого садка обходиться в 200-300 млн рублів.

На аналогічні проекти нинішній російський режим грошей не має, натомість він продовжує зомбувати населення, щоб воно покірно йшло на вірну смерть в Україні за інтереси путіна та його оточення.

  • Індія та рфтак і не змогли домовитися про врегулювання питання торгівлі в рупіях.

Москва вважає, що в разі створення такого механізму вона матиме щорічний надлишок рупій у розмірі понад 40 мільярдів доларів, і вважає, що накопичення рупій «небажане».

Ініціатором розрахунків у національних валютах був геніальний геостратег» путін.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні перебуває з візитом у Нідерландах, де проведено низку важливих зустрічей.

Зокрема глава держави прибув до Сенату та зустрівся зі спікеркою Палати представників ВероюБергкамп та очільником Сенату Яном Антоні Бруйном.

Також Володимир Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі.

Основні тези виступу:

Про притягнення до відповідальності путіна:

«Безумовно, ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира. Ми хочемо бачити його в Гаазі. Того, хто заслуговує бути тут за злочинні дії. І це має бути здійснено тут — у столиці міжнародного права. Я впевнений, що це станеться, коли ми переможемо, а ми переможемо».

Про справедливе правосуддя

«Справжній мир, справжнє правосуддя, справжня справедливість — саме те, що нам потрібно зараз, а не гібридні форми».

Про злочини росіян

«6139. Це конкретна кількість воєнних злочинів, скоєних росіянами лише у квітні. Внаслідок цього загинули 207 цивільних мирних, з них 17 дітей. Ще більше 400 цивільних громадян отримали поранення лише за минулий місяць. Учора, лише вчора, у Херсонській області, росія вбила 23 людей, 48 - зазнали поранень. Наголошую, ми говоримо про цивільних».

Про спецтрибунал для росії

«Ми хочемо продовжити традицію обов’язкового покарання за такі злочини, агресію, як гарантію неповторення такої агресії. Якщо ми хочемо справедливості, ми не повинні шукати виправдань, не повинні посилатися на недоліки існуючого міжнародного права, натомість маємо ухвалювати свідомі рішення, які виправлять недоліки, що, на жаль, існують у міжнародному праві».

«Ми не можемо, заради наших дітей майбутнього, поступитися ідеями такого трибуналу. Сталість миру виникає внаслідок повноцінної справедливості. Зокрема і щодо вироку проти агресора... Агресор повинен відчути усю повноту справедливості, спрямовану проти нього».

  • Україна підписала спільну декларацію з Бельгією та Нідерландами, які зобов’язалися підтримувати Київ на шляху євроатлантичної інтеграції та усіляко зміцнюватимуть військову спроможність нашої держави.

Документ охоплює найважливіші теми спільного порядку денного: задоволення нагальних оборонних потреб України, підтримка української Формули миру, просування України до членства в НАТО та гарантування безпеки України, притягнення росії до відповідальності, а також подальше посилення антиросійських санкцій та розробка механізму відшкодування збитків, завданих російською агресією.

Важливим елементом декларації є визнання того, що безпека України має велике значення для Альянсу.

Принциповим є спільне розуміння того, що всі ці найважливіші для України питання, зокрема надання нашій державі гарантій безпеки ще до моменту її вступу в НАТО, мають бути розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО у липні цього року.

  • Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні чергового пакета військової допомоги на суму 300 мільйонів доларів.

У новий пакет допомоги увійшли:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • 155-мм гаубиці;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • мінометні снаряди калібру 120 мм, 81 мм і 60 мм;
  • ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
  • системи протитанкової зброї AT-4 і CarlGustaf;
  • авіаційні ракети Hydra-70;
  • стрілецька зброя та боєприпаси до неї;
  • підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
  • вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
  • тестове та діагностичне обладнання для обслуговування та ремонту - транспортних засобів;
  • запчастини та інше польове обладнання.

У Пентагоні наголосили, що США продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україну допомогою у сфері безпеки.

  • Прем?єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що в питанні надання Україні F-16 немає табу. Нідерланди працюють із Данією, Бельгією, Великою Британією, щоб довести справу до завершення.

«Це дуже чутлива тема. Я бачив це і з іншими видами зброї, з гаубицями, і це досягло завершення. Зараз ми відправляємо іншу техніку до України, а щодо F-16 шукаємо підтримки парламенту, маємо підтримку уряду».

  • Європейський Союз не зафіксував масштабних порушень в обігу зброї в Україні на тлі російської агресії.Така заява пролунала на засіданні Робочої групи ООН із протидії міжнародній організованій злочинності (UNTOC).

Представник ЄС заявив, що війна росії проти України збільшила загрозу незаконного перевезення вогнепальної зброї до ЄС та інших регіонів. Водночас блок «зробив висновки з досвіду Західних Балкан» і співпрацює з Києвом, аби запобігти цьому.

Європейські партнери України наголосили, що запущені росієюдезінформаційні кампанії щодо загрози незаконного поширення зброї не мають під собою реальних фактів. З українським урядом налагоджена добра і широка співпраця в питанні контролю за обігом зброї.

  • Бельгія готує новий пакет військової допомоги Україні.Про це сьогодні заявив бельгійський прем’єр-міністр Александер де Кроо.

Він також сказав, що його уряд вивчає, як заморожені російські активи можуть бути використані для допомоги Україні.

  • Казахстан, найбільший торговий партнер Кремля на пострадянському просторі, закрив кордони для паралельного імпорту в росію.

Рішення було ухвалено після того, як на початку травня в Астані побувала делегація американських чиновників. Вони провели зустрічі як з представниками уряду, так і з топ-менеджерами приватних компаній, у ході яких попередили про вторинні санкції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський, збройні сили україни
В тему