2 Травня 2023
Новини

Екскерівник охорони Януковича допомагав окупантам допомагав шукати українських активістів і ветеранів: отримав підозру

Екскерівник охорони Януковича допомагав окупантам допомагав шукати українських активістів і ветеранів: отримав підозру
У пособництві росії підозрюють колишнього керівника охорони Януковича В'ячеслава Заневського, який переховується від правосуддя.

Про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, після захоплення Херсона та частини Миколаївщини Заневський допомагав у поширенні окупації та придушенні руху опору. Так, у липні 2022-го із Заневським сконтактував його син, який входив до складу окупаційних угруповань рф на тимчасово захопленій території півдня України.

Син попросив батька посприяти російським каральним органам у виявленні місцевих українських патріотів, зокрема учасників та ветеранів війни на Донбасі, військових ЗСУ тощо.

У відповідь на це, за даними слідства, Заневський звів сина із двома знайомими: очільниками створених росією незаконних «МВС» і «державної служби безпеки» на тимчасово окупованій Херсонщині. Надалі вони передавали окупантам персональні дані про місцевих жителів та сприяли викраденню людей.

В СБУ кажуть, що Заневський ще й консультував російських військових щодо тактики ведення бойових дій проти Сил оборони.

За даними прокуратури, після повномасштабного вторгнення росії Заневський виїхав з підконтрольних Україні територій поза офіційними пунктами пропуску. Потім він перебував на окупованій територій Донеччини та Криму.

Також слідчі встановили, що колишній охоронець Януковича не пізніше грудня 2022 року очолив охорону губернатора Ульяновської області рф, та був разом із ним 26 грудня 2022 року в тимчасово захопленому Маріуполі.

Заневському повідомили про підозру у пособництві росії (ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу). За це загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади від 10 до 15 років із можливою конфіскацією майна.

Нагадаємо, у березні 2023 року суд наклав арешт на все майно колишнього керівника охорони президента-втікача Віктора Януковича. Загальна вартість арештованих активів — майже 50 мільйонів гривень.

Заневський - з 2008 по 2012 роки охороною президента-втікача Віктора Януковича опікувався В'ячеслав Заневський. Журналісти «Української правди» у 2010 році з'ясували, що він є громадянином росії.

За даними журналістів, у 2008 році охоронцем Януковича обрала іноземця, бо політик не довіряв українським охоронцям після отруєння попереднього президента Віктора Ющенка. А у 2010 році Заневського призначили позаштатним радником президентом, але фактично він продовжив очолювати президентську охорону.

Через шість років журналісти «Схем» дізналися, що Заневський особисто відбирав охоронців у Службу безпеки президента (СБП) — окремий підрозділ Управління держохорони створений за Януковича. А після того як наступним президентом став Петро Порошенко, Заневський опікувався і його безпекою.

У жовтні 2014 році компанія ексохоронця Януковича «Амстел-Скі» отримала дозвіл на початок будівельних робіт у Буковелі від архбудінспекції. Тоді, згідно з Єдиним державним реєстром, Заневський був єдиним власником компанії, а його внесок до статутного фонду становив 2,5 мільйона грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: віктор янукович, війна з Росією
В тему

Останні матеріали