28 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 28 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 28 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 429 доба боротьби українського народу проти російського повномасштабного вторгнення.

  • Після паузи тривалістю в 51 день, ворог завдав чергового масованого ракетного удару по всій Україні. І сьогодні російські воєнні злочинці вже навіть не намагаються вдавати, що їхня мета – військові чи енергетичні об'єкти. Вони б’ють по житлових будинках і вбивають мирних українців.

Влучання ракет були зафіксовані у Дніпрі, Умані та Українці, є багато жертв серед мирного населення, зокрема діти.

Показово, що відразу після ударів у Телеграм-каналі міністерства оборони рф опублікували фото запусків ракет і похвалилися «точно в цель».

Таким чином росія сама зізнається, що удари по житлових будинках – не помилка. Країна-терорист робить це спеціально, свідомо й пишається цим.

  • Не маючи бажаних результатів на полі бою, російський агресор цинічно застосовує тактику терору, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.
  • Президент Володимир Зеленський відреагував на сьогоднішній масований ракетний обстріл українських міст і наголосив, що російський терор має отримати справедливу відповідь від України та світу.

«Цієї ночі ворог знову атакував Україну ракетами та БПЛА. Мішені терористів – мирні люди та об’єкти. Унаслідок ракетного удару по Умані пошкоджено близько 10 багатоквартирних будинків… Цей російський терор має отримати справедливу відповідь від України та світу. І отримає. Кожна така атака, кожне зло проти нашої країни і людей наближає державу-терориста лише до провалу й покарання, а не навпаки, як вони думають. Ми не забудемо жоден злочин, не дамо жодному окупанту уникнути відповідальності».

  • Також сьогодні російські окупанти скоїли ще один злочин – щоби відволікти увагу від свого провалу, вони обстріляли центр Донецька. Повідомляється про численні жертви серед мирних жителів.

За наявними фото й відеоматеріалами експерти зробили попередній висновок, що цей обстріл міг вестися тільки з окупованих росіянами територій.

Тож окупанти вбивають мирних українців як на вільній частині нашої держави, так і в захоплених районах України.

  • Загалом, протягом доби, противник здійснив пуск 23 крилатих ракет типу Х-101 та Х-555. Наші захисники знищили 21 крилату ракету, а також два БпЛА оперативно-тактичного рівня. Пошкоджено понад 10 багатоквартирних будинків та інша цивільна інфраструктура. Також ворог завдав 28 авіаційних ударів та здійснив 11 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби здійснив понад 40 атак на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають оборону.
  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, противник на тимчасово захоплених територіях продовжує використовувати навчальні заклади, облаштовує в них свої військові об’єкти, прикриваючись «живим щитом» зі школярів та викладацького складу.

У населеному пункті Луб’янка Луганської області у будівлі місцевої школи дислокуються військовослужбовці російських окупаційних військ. Особовий склад розміщують у будівлях освітніх закладів, при цьому окупанти примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням дітьми та вчителями.

Місцеву лікарню міста Каланчак Херсонської області, окупанти облаштували під військовий шпиталь, куди, протягом 27 квітня, було завезено велику кількість важкопоранених росіян.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, склад боєприпасів та 4 райони зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 28 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 189 460 (+540) осіб,
  • танків - 3 694,
  • бойових броньованих машин – 7 181 (+3),
  • артилерійських систем – 2 905 (+18),
  • РСЗВ – 543 (+1),
  • засобів ППО – 294 (+1),
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 467 (+6),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 819 (+14),
  • спеціальної техніки – 353 (+1).

 

  • Інституту вивчення війни (ISW) повідомляє, що в рф зростає страх перед українським контрнаступом, тому російське військове командування змінило керівників, які відповідають за логістику та забезпечення в Україні.

Водночас експерти переконані, що росії навряд чи вдасться ефективно створити умови для того, щоб російські війська могли вчасно відреагувати на український контрнаступ. Ці зміни можуть бути частиною більш широких зусиль з реформування та формалізації російських ЗС у довгостроковій перспективі.

Аналітики також наголошують на тому, що тривала війна не є метою Кремля, а скоріше спробою пристосуватися для досягнення своїх цілей в Україні.

«Кремлівський план швидкої війни провалився. Намір кремля контролювати Україну і знищити її державність залишається незмінним – ціль, яка зараз недоступна росії, враховуючи опір України».

«Здатність росії відновити свій військовий потенціал наразі обмежена».

Подальші успішні українські контрнаступи не дадуть росії можливості перепочити для поповнення ресурсів, що ще більше виснажить наступальний потенціал росії та зрештою дозволить українській армії звільнити територію України.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що підготовка України до контрнаступу перебуває на завершальній стадії.

«Підготовка завершується, тому що окрім зброї та військової техніки ще має бути опанування її нашими військовослужбовцями. Ми отримали дуже сучасні системи... Думаю, Abrams у цьому контрнаступі брати участь не будуть. Але наші екіпажі вже поїхали на навчання». 

Міністр нагадав, що ЗСУ зараз має велику кількість броньованих машин різного типу: БТР і БМП. Це і Bradley, і Marder, і Stryker, і CV 90.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні до Києва з візитом прибули президент Чехії Петр Павел та його словацька колега Зузана Чапутова.

Разом із Президентом України Володимиром Зеленським вони підписали спільну декларацію про підтримку української європейської та євроатлантичної інтеграції.

«Вдячний Словаччині та Чехії за підтримку інтеграції нашої держави у європейську і євроатлантичну. Відповідні принципи зафіксовані у спільній декларації, яку ми підписали», - сказав Володимир Зеленський.

Глава Української держави також висловив вдячність лідерам і народам Словаччини й Чехії за те, що «ми разом захищаємо нашу свободу та життя наших людей».

  • Президент Чехії Петер Павел заявив, що Україна та Чехія підготували шість ключових проектів спільного виробництва, які стосуються виробництва боєприпасів, зброї, ремонту танків, а також потенційного виробництва навчальних літаків.

«У нас підготовлено 6 ключових проектів спільного виробництва на базі як українських, так і чеських фірм…. Що стосується конкретних проектів, вони стосуються виробництва боєприпасів, ручної зброї, ремонту танків, наприклад Т-62, а також потенційне виробництво навчальних літаків. Для нас передання технологій і виробництва є пріоритетом для того, щоб це виробництво частково або повністю могло здійснюватися на території України».

  • Україна вимагає від рф відкрити гуманітарні коридори для жителів тимчасово захоплених територій, які хочуть виїхати з окупації.

За словами міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, тисячі українців хочуть повернутися на підконтрольну Україні територію, хочуть вирватися з того пекла, яке зараз створила для них рф на тимчасово окупованих територіях.

Напередодні путін підписав указ, який дозволяє депортувати жителів тимчасово окупованих територій України, які не взяли громадянство рф.

  • Президент Володимир Зеленський порекомендував головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному відправляти воєнкомів із центрів комплектацій на фронт, а на їхні місця ставити воїнів, які отримали порання.

«Це будуть люди, які знають, у тому числі, як правильно проводити роботу щодо реалізації мобілізаційних потреб», - сказав міністр оборони Олексій Резніков.

  • Банківська система України ефективно працює у складних умовах війни. За минулий рік вона довела свою стійкість і навіть продемонструвала зростання.

Так, НБУ перерахував до Державного бюджету України майже 72 млрд грн зі свого прибутку за минулий рік. Це найбільша в історії Національного банку сума частини прибутку до розподілу, яку скеровано до Держбюджету.

В умовах війни – це вагомий внесок в посилення обороноздатності країни та наближення нашої перемоги.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Британська розвідка повідомляє, що росія змушена була скасувати цьогорічні «армійські міжнародні ігри» через великі втрати у війні проти України.

Ці ігри, відомі як «військова олімпіада», і мають на меті популяризацію армії. Подія фестивального характеру відома насамперед «танковим біатлоном».

«Існує реалістична ймовірність того, що через втрати в Україні міноборони росії стурбоване, що нестача танків, танкових екіпажів та іншого кваліфікованого персоналу загрожуватиме звичному домінуванню російської команди у медальному заліку».

Також, за даними британських розвідників, влада рф скасувала ігри, побоюючись, що у воєнний час цей захід сприймуть як «легковажний».

  • Європейський суд з прав людини зобов’язав росію сплатити понад 129 млн євро компенсацій Грузії за порушення і збитки, завдані громадянам внаслідок російського вторгнення 2008 року.

Велика палата ЄСПЛ ухвалила додаткове рішення за позовом Грузії проти Росії щодо війни 2008 року у частині, що стосується справедливих компенсацій.

Крім того, Росію зобов’язують сплатити 2 697 500 євро як компенсацію щонайменш 166 постраждалим від практики свавільних затримань і нелюдського поводження.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна отримала 1,25 млрд дол. від США через Цільовий фонд Світового банку.

Кошти будуть спрямовані на забезпечення пенсійних виплат, окремих програм державної соціальної допомоги (виплати ВПО), зарплат працівників охорони здоров’я та виплат співробітникам ДСНС.

  • Постійні представники Європейського Союзу погодили продовження скасування ввізного мита на український експорт до ЄС ще на рік.

Пленарне засідання Європарламенту щодо цього питання відбудеться у травні.

  • Польща спростила експорт дронів до України. З 28 квітня введення безпілотників може здійснюватися на основі загального дозволу, наданого польським Міністром розвитку і технології.

Рішення уряду сусідньої держави сприятиме прискоренню постачання БпЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором.

  • Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль анонсував допомогу Україні у протистоянні агресії рф і відновленні.

Він заявив, що корейський народ має досвід збройної боротьби за свободу й суверенітет за підтримки вільного світу – те, що українці переживають зараз, тож Республіка Корея підтримуватиме Україну, а також зусилля з відновлення країни після війни.

«Свобода й демократія знову під загрозою. Війна проти України є порушенням міжнародного права. Це спроба силою змінити статус-кво в односторонньому порядку. Корея рішуче засуджує неспровокований збройний напад на Україну».

  • Молдова долучилася до країн, які підтримують створення спецтрибуналу проти росії за злочини в Україні. Таких держав нараховується уже 35.
  • До кінця місяця Херсон отримає 32 автобуси від Мадрида в рамках Механізму цивільного захисту Євросоюзу.

До України вже прибули 25 автобусів і вони стали на баланс міста. Ще 7 автобусів Україна очікує найближчими днями. Російські окупанти, тікаючи з міста, фактично повністю розграбували комунальне майно.

  • Українські танкісти вже розпочали навчання на танках Leopard 1, а з середини 2023 року в Україну почнуть поступово передавати 80 таких бойових машин.

Передачу танків цієї моделі готують Нідерланди та Данія разом з Німеччиною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали