27 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 27 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  27 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 428 день повномасштабної війни, розв’язаною путінським режимом з метою знищення українського народу і нашої держави.

  • Цієї доби противник завдав 25 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, вночі, ворог завдав 5 ракетних ударів по Миколаєву, є постраждалі серед мирного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби здійснив понад 35 атак на зазначених ділянках фронту, проте усі вони були відбиті підрозділами сил оборони.

В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають оборону.

  • У Нацгвардії України повідомляють, що російські війська на Запорізькому та Херсонському напрямках перейшли до оборони.

Не маючи будь-яких досягнень на полі бою, окупанти згорнули спроби атакувати й обмежуються обстрілами наших позицій.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, для поповнення втрат у живій силі, російські окупанти продовжують активно залучати осіб із судимістю, або тих стосовно яких відкрито кримінальні справи, зокрема, за тероризм. За наявною інформацією, у одному із польових таборів, розгорнутих противником на тимчасово захопленій території Старобільського району Луганської області, здійснюється підготовка близько 500 таких загарбників. Також відомо, що замість ув’язнення, засудженим пропонується контракт на військову службу із участю у бойових діях в Україні терміном на пів року.
  • Авіація Сил оборони України за добу завдала 4 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу противника.

Збито 5 ворожих БпЛА різного типу.

  • Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, район зосередження живої сили противника, засіб протиповітряної оборони, склад боєприпасів та 2 артилерійські підрозділи.

 

Станом на ранок 27 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 188 920 (+510) осіб,
  • танків - 3 694 (+2),
  • бойових броньованих машин – 7 178 (+16),
  • артилерійських систем – 2 887 (+10),
  • РСЗВ – 542 (+3),
  • засобів ППО – 293 (+1),
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 461 (+21),
  • крилаті ракети – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 805 (+13),
  • спеціальної техніки ? 352.

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що в боях за Бахмут зростає конкуренція між російськими приватними військовими компаніями (ПВК).

За оцінками ISW, фінансист «Вагнера» Євген Пригожин, ймовірно, розглядає збільшення кількості ПВК навколо Бахмута як конкуренцію.

Також у звіті зазначають, що росія, схоже, продовжує цілеспрямовану кампанію депопуляції на окупованих територіях України, щоб полегшити заселення українських територій росіянами.

Аналітики припускають, що рф може сподіватися завезти росіян, щоб заповнити знелюднілі райони України з метою подальшої інтеграції окупованих районів до росії в соціальному, адміністративному, політичному та економічному плані, тим самим ускладнюючи умови для реінтеграції цих територій до складу України.

Як наголошують експерти, такі кампанії з депопуляції та заселення можуть бути прирівняні до цілеспрямованої етнічної чистки та очевидного порушення Женевської конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

  • За даними розвідки Британії, російські окупаційні війська станом на березень облаштували оборонні позиції на декількох будівлях реакторів Запорізької АЕС.

Експерти вважають, що такі дії підтверджують тривогу серед російського командування перед очікуваним контрнаступом України.

  • Радіо Свобода з посиланням на один із секретних документів Міноборони США повідомляє, що нестача особового складу у Національній гвардії росії завадить рф встановити повний контроль над усіма окупованими територіями України.

Документ датується кінцем лютого 2023 року, з нього випливає, що в серпні 2022 року на українській території перебували щонайменше 27 500 військовослужбовців Росгвардії. З того часу ці війська зазнали суттєвих втрат.

У документі йдеться про те, що гвардійці взяли на себе багато додаткових завдань щодо утримання захоплених росією територій за лінією фронту, що ще більше посилило нестачу особового складу.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що пропозиції від деяких країн у контексті мирних планів свідчать про те, що у Москві не знають, як закінчити так звану «спецоперацію».

«Насправді, коли ви бачите таку кількість союзників, що пропонують (мирний план), це означає, що росія мріє про переговори. Вона не знає, як зберегти лице і як закінчити так звану «спеціальну військову операцію», та шукає варіанти».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із радником Прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу, який приїхав до Києва.

Сторони обговорили питання подальшого надання оборонної допомоги нашій державі.

Зокрема, Володимир Зеленський наголосив на важливості передачі Україні військових літаків західного зразка, а також різних видів озброєнь, необхідних для протистояння російському агресору. Він закликав Велику Британію взяти на себе лідерство у формуванні повітряної коаліції для України.

Сторони також обговорили підготовку до проведення Саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі влітку.

  • За проектом «Армія дронів» профільні державні органи вже законтрактували понад 3,8 тис. безпілотників на суму в понад 4,1 млрд гривень.

Також навчено більше ніж 7 тисяч операторів дронів, а поставлена мета – навчити 10 тисяч людей.

Зараз в Україні функціонує більше 20 шкіл, де люди можуть отримати навички керування дронами. Щомісяця кількість шкіл збільшується на одну-дві. Також майже в кожного виробника дронів є своя внутрішня школа.

  • Компанія «Укргазвидобування» запустила дві експлуатаційні свердловини на одному з найбільших родовищ України. Сукупно вони додали понад 300 000 кубометрів газу до добового видобутку компанії.

«Укргазвидобування» почало бурити ще десять нових свердловин на родовищі.

Також компанія відновила розвідку родовища, щоб збільшити розвідані запаси газу.

  • Національний банк покращив прогноз відновлення економіки України цьогоріч з 0,3% до 2% з огляду на швидке відновлення енергосистеми.

«Економіка вже цього року повернеться до зростання, яке пришвидшиться в наступні роки на тлі закладеного у прогноз зниження безпекових ризиків».

Деокупація територій і повноцінне відкриття чорноморських портів дадуть змогу поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї.

Також очікується розширення внутрішнього попиту завдяки поверненню частини вимушених мігрантів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росія активно шукає можливості налагодити постачання з Індії автокомпонентів та машин, а також сільськогосподарську продукцію.

Як повідомляє видання Times of India, зараз із боку Москви відчувається все більша наполегливість, тому що знаходити запчастини до автомобілів у рф стає все важче. Однак індійські виробники автомобілів навряд чи погодяться на пропозиції рф через побоювання вторинних санкцій.

Зараз у росії перебуває делегація індійських експортерів, які обговорюють постачання сої та іншої сільськогосподарської продукції. Це вже не перші подібні переговори, але досі вони не привели до жодних конкретних домовленостей.

Одна з головних проблем – спосіб оплати. Використовувати долари складно через санкції, а налагодити торгівлю в національних валютах досі не вдається.

  • Усього за 2 роки експорт трубопровідного газу з рф обвалився майже в 4 рази – до 50 млрд кубів.

Навіть у 1980 році при Брежневі СРСР прокачав за кордон більше - 54,8 млрд кубометрів. У сучасній історії росії експорт жодного разу не падав нижче за 110 млрд кубів.

Однак російська пропаганда продовжує розповідати росіянам, який великий геостратег путін і як він усіх переграв. А за фактом економічний ривок, про який він говорив стільки років, привів росію прямо в часи застою.

  • На тлі війни та мобілізації російські роботодавці зазнають кадрового голоду, якого офіційна статистика не бачила з 1998 року.

Опитування Центробанку, в якому брали участь 14 тис. компаній з різних галузей, показало, що в першому кварталі 2023 року забезпеченість працівниками знизилася до мінімальних значень з початку спостережень.

  • Російські ЗМІ повідомляють, що військове командування рф відправило у відставку заступника міністра оборони рф, генерал-полковника Михайла Мізінцева, відомого також як «м'ясник Маріуполя».

Причини звільнення Мізінцева наразі невідомі. Однак останнім часом він відповідав за матеріально-технічне забезпечення армії.

При цьому важливо, що і російська пропаганда, і найвищі посадовці рф продовжують розповідати, як усе чудово з технікою в армії окупантів. Але чомусь на передову відправляють танки 50-6-х років минулого століття, гармати й бронетехніку того ж періоду.

При цьому багато проросійських військових блогерів зазначають, що у застаріле озброєння армії рф ніяк не може конкурувати на полі бою з сучасними зразками, які надійшли ЗСУ від союзників.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Відповідна резолюція ухвалена на весняній сесії ПАРЄ.

Парламентська асамблея Ради Європи також привітала видачу Міжнародним  кримінального суду ордера на арешт путіна, а також наголосила на необхідності покарання самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка.

  • Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про співпрацю ООН та Ради Європи. Документ підтримали 122 голосами.

При цьому росія безуспішно намагалася прибрати з резолюції згадку про розв’язану рф війну проти України.

  • Комітет з міжнародної торгівлі Європейського парламенту погодив продовження ще на рік скасування дії ввізних мит ЄС на український експорт з метою підтримки української економіки.

Призупинення дії тарифів стосується фруктів та овочів, на які поширена система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, що підлягають тарифному квотуванню.

Українські промислові товари не обкладають митами з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тому вони не включені в нову пропозицію.

За даними Єврокомісії, ЄС є найбільшим торговельним партнером України.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг підсумував обсяги переданої Україні бронетехніки та танків в рамках формату «Рамштайн».

«Загалом через контактну групу на чолі зі США союзники НАТО і партнери надали Україні безпрецедентну допомогу. Понад 98% бойових машин, обіцяних Україні, вже доставлені. Це означає понад 1550 одиниць бронетехніки, 230 танків та іншого обладнання, включно з великою кількістю боєприпасів».

У цілому, за його словами, понад 9 нових українських бронетанкових бригад пройшли навчання та отримали спорядження завдяки підтримці партнерів.

«Це надасть Україні сильну позицію для подальшого відвоювання окупованих територій».

  • Україна отримала від уряду Італії та італійського бізнесу допомогу у вигляді енергетичного обладнання вагою майже 143 тонни.

Як повідомили в Міненерго, Італія є одним із ключових партнерів України, які надають підтримку у відновленні енергетичної інфраструктури, та потенційним інвестором відбудови українського енергосектору.  

Одним з успішних прикладів співпраці між сторонами є домовленість з італійською компанією Enel про виготовлення 5 700 сонячних панелей для України. Це обладнання допоможе децентралізувати генерацію та забезпечити безперебійне постачання електроенергії ключовим громадським будівлям, зокрема лікарням.

  • У Римі 26 квітня понад 150 українських компаній зібралися, аби обговорити можливості співпраці під час війни.

Український бізнес зміг напряму зустрітися з італійськими бізнесменами та обговорити можливості співпраці на багатьох напрямках і навіть укласти деякі контракти

  • Із початку повномасштабного вторгнення Україна вже отримала 42 тисячі терміналів супутникового інтернет-зв'язку Starlink, які забезпечують зв’язком критичну інфраструктуру.

Наразі все працює стабільно. Starlink забезпечують зв’язком енергетиків, медиків та військових.

При цьому держава не витратила на них жодної копійки – усе передали міжнародні партнери, які також оплачують функціонування обладнання на пільгових умовах.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему