27 Квітня 2023
Новини

Війну в Україні росія зможе фінансувати ще мінімум рік – документи Пентагону

Війну в Україні росія зможе фінансувати ще мінімум рік – документи Пентагону

Незважаючи на санкції, росія зможе фінансувати війну проти України ще щонайменше рік.

Про це інформує The Washington Post із посиланням на оприлюднені в Discord документи американської розвідки, - пише УП.

Видання повідомляє, що йдеться про документи "найвищого рівня секретності" під грифом "цілком таємно". Згідно з ними, американська розвідка вважає, що росія зможе фінансувати війну в Україні ще щонайменше рік, навіть під важким тягарем санкцій.

Хоча деякі російські "економічні еліти" можуть не погоджуватися з діями рф в Україні, вони навряд чи припинять підтримку президента росії володимира путіна, згідно з оцінкою, зробленою на початку березня. 

"москва покладається на збільшення корпоративних податків, свій суверенний фонд, збільшення імпорту та адаптивність бізнесу, щоб допомогти пом'якшити економічний тиск", - інформує розвідка.

WP наголошує, що у документах не враховано вплив нещодавно запроваджених санкцій та довгострокові збитки, пов'язані зі стелею цін на нафту в Європі. В оцінці розвідки не розглядаються інші фактори, які можуть вплинути на здатність росії воювати, такі як витрати на боєприпаси і необхідність рекрутувати або призивати нових солдатів.

Міністерство фінансів США відмовилося коментувати документи, про які йде мова. Білий дім не відповів на запитання про них. Крім того, видання пише, що витік документів допоміг зрозуміти, як сильно перелякали санкції тих в росії, на кого вони були спрямовані. 

"Хоча документи не містять детального обговорення їхніх джерел, вони позначені кодом, який вказує на те, що дані отримали з перехоплених повідомлень. Це свідчить про те, що Сполучені Штати отримали доступ до каналів, де російські діячі приватно обговорюють, як обмежити вплив санкцій", - йдеться у WP.

Зокрема, американська розвідка виявила, що міністр фінансів росії Антон Силуанов на початку березня підготував лист до прем'єр-міністра Михайла Мішустіна з проханням підтримати плани на випадок надзвичайних ситуацій, щоб уникнути "потенційно ганебного краху" російських держустанов, таких як Міжнародний інвестиційний банк та банк економічного співробітництва, а також Євразійський інвестиційний банк.

Згідно з іншим документом, американська розвідка виявила, що посадовці російської ФСБ були "занепокоєні" недостатньою кількістю іноземної валюти, що зберігається у російських банках. 

"Документи, про які раніше не повідомлялося, дають рідкісне уявлення про розуміння Вашингтоном ефективності власних економічних заходів, а також про те, яку реакцію вони зустріли в росії, де, за даними американської розвідки, вищі посадові особи, відомства і персонал олігархів переживають болючі проблеми і пристосовуються до них", - пише WP.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, сша, документи
В тему