26 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 26 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  26 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 427 день боротьби українського народу проти російської повномасштабної агресії проти України.

  • російська федерація продовжує ігнорувати Міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Протягом доби противник завдав 3 ракетних, 31 авіаційного удару та здійснив близько 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені серед мирного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби було відбито 43 атаки противника. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.
  • Командувач Сил спеціальних операцій бригадний генерал Віктор Хоренко відвідав найгарячішу точку фронту – Бахмут, ознайомився з поточною ситуацією та поспілкувався з воїнами підрозділів ССО, які обороняють цей населений пункт.

Зазначається, що попри перевагу ворога і масовані атаки, спрямовані на знищення міських кварталів, оператори ССО завдають противнику ударів на ключових ділянках, нищать його особовий склад та виконують низку інших завдань, перешкоджаючи просуванню російських військта їхнім спробам захопити місто.

  • Сили оборони Таврійського напрямку повідомляють, що поки не спостерігають підготовки окупантів до наступу в районі Вугледара чи в Авдіївському районі.

На фронті зафіксували появу 155-ї бригади морської піхоти рф, яку захисники України майже повністю розбили на початку лютого. Очевидно, цей підрозділ поповнили за рахунок мобілізованих, які не пройшли потрібну підготовку.

При цьому ворог атакує в лоб наші позиції, хоча й не готовий до цього. Схожа ситуація в Авдіївському районі, де окупанти намагаються штурмувати не саму Авдіївку, а сусідні Карлівку та Мар'їнку. 

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ,авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито ворожий розвідувальний БпЛА типу Supercam.

Крім того, командування Повітряних сил повідомило, що сьогодні у Херсонській областімобільні вогневі групи ліквідували 6 російських безпілотників: 5 - ударних БпЛА «Ланцет» та 1 - БпЛА «Мерлін-ВР».

 

Станом на ранок 26 квітнязагальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько188410 (+640)осіб,
  • танків - 3692 (+4),
  • бойових броньованих машин - 7162 (+11),
  • артилерійських систем – 2877 (+14),
  • РСЗВ – 539,
  • засобів ППО - 292 (+1),
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2440 (+3),
  • крилатих ракет - 911,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5792 (+8),
  • спеціальної техніки - 352 (+7).

 

  • Наші захисники невтомно ліквідовують ворогів. Так, на позиціях під Соледаром снайпер 24 Окремої механізованої бригади за одну годину знищив аж 16 загарбників.

У Сухопутних військах додають, що снайпер Королівської бригади має позивний «Кузьма». Він разом із побратимами він щодня поповнює статистику втрат ворогів.

  • Зенітно-ракетний комплекс Patriot уже на бойовому чергуванні в Україні.

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук та опублікував відео, на якому зафільмований цей комплекс під управлінням українських воїнів.

Сучасна західна техніка має свої особливості, але наші захисники неба швидко її опановують, і вже готові нищити російського окупанта.

  • Британська розвідка заявляє, що в районі Бахмута тривають запеклі ближні бої, зокрема біля села Хромове.

Місто перебуває під обстрілами вже понад 11 місяців, українська оборона Бахмута тепер інтегрована як один з елементів набагато глибшої оборонної зони, яка включає місто Часів Яр.

  • Сьогодні відбувся черговий обмін полоненими. Україні вдалося звільнити з російського полону 44 захисників.

Серед них –36 рядових та сержантів і 6 офіцерів. Це військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки. Люди захищали Маріуполь, «Азовсталь», Херсонщину.До ЗСУ належать 19 звільнених, до ДПСУ – 11, ВМС – 7, НГУ – 2, ТрО – 3.

Також вдалося повернути додому двох цивільних. Серед звільнених є поранені, яких ворог катував у полоні. Також є двоє чоловіків, дружин яких раніше звільнили з полону.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський у день 37-ї річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС заявив про необхідність зробити все можливе, щоб не дати росії використовувати об'єкти атомної енергетики для шантажу світу.

Глава держави наголосив, що 37 років тому аварія на ЧАЕС залишила величезний шрам для всього світу.

«Минулого року окупант не тільки захопив атомну станцію, а й знову наразив на небезпеку весь світ. Ми маємо зробити все, щоб не дати державі-терористу жодного шансу використовувати об’єкти атомної енергетики для шантажу України й цілого світу»

Володимир Зеленський повідомив, що через рік після звільнення, наукові та безпекові підприємства в зоні ЧАЕС уже повернулися до нормального режиму роботи.

Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи, яка триває й донині.

  • Президент Володимир Зеленський провів першу за час повномасштабної війни телефонну розмову з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

«Провів тривалу змістовну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона, а також призначення Посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин», – повідомив глава держави.

Речниця МЗС Китаю повідомила, що за підсумками спілкування КНР відправить в Україну спецпредставника для «поглибленого діалогу» і «врегулювання кризи». При цьому вона в заяві не використала слово «війна».

Речниця додала, що Китай надавав і надаватиме Україні гуманітарну допомогу.

  • Україна та Євросоюз завершили офіційні процедури внесення змін в Угоду про асоціацію для приєднання до роумінгової зони ЄС, на черзі – гармонізація законодавства.

Наразі вже завершені процедури зі внесення змін до Угоди про асоціацію, які відкривають шлях для приєднання України до роумінгової зони ЄС.

«Україна переходить до виконання свого домашнього завдання – гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС в частині роумінгу», – заявив регулятор.

  • Фонд державного майна у першому кварталі року отримав від приватизації та перерахував до бюджету 902 мільйони гривень - рекордний показник за останні 10 років.

У ФДМ підкреслили, що в середньому за перший квартал протягом останнього десятиліття приватизація приносила 234 млн грн.

В перші три місяці року ФДМУ виставляв на торги логістичні, торговельні, складські, спиртові та інші активи. Вперше вдалось приватизувати морський порт в Україні - продаж порту "Усть-Дунайськ" приніс до бюджету понад 200 млн грн.

  • Електростанції розпочали щорічну ремонтну кампанію, обов’язкову для підготовки до зимового періоду.

У ремонт вже вивели декілька енергоблоків, але випуск електроенергії компенсується активною роботою гідроелектростанцій та відновлюваних джерел енергії (сонячна генерація, вітрогенерація тощо).

Електроенергії в країні достатньо для покриття споживання.

Крім того, ремонтні бригади «Укренерго» працюють на всіх постраждалих від російських обстрілів об’єктах високовольтної мережі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росіяни не вірять у свою державу та її банківську систему, спустошуютьсвої валютні рахунки і в рекордних обсягах виводятьгроші за кордон.

За підсумками березня обсяг валюти, який фізособи зберігають на депозитах та поточних рахунках у рф, скоротився ще на $3,2 млрд.

Сукупний відтік із валютних рахунків за кордон досяг $4,8 млрд. Це більш ніж удвічі вище за показники лютого та січня, які ЦБ оцінив у $2 млрд і $1,9 млрд відповідно.

За підсумками минулого року, російські громадяни перевели на рахунки в іноземні банки рекордні $63,6 млрд–це майже в 12 разів більше, ніж роком раніше.

  • У росії розгорівся черговий скандал, пов’язаний із телефонними розмовамивпливових людей. У мережу «злили» нібито розмову російських мільярдера Романа Троценка і бізнесмена Миколи Матушевського. У розмові, зокрема, звучить фраза: «Росія, яку ми так щиро любимо, опинилася в лапах якихось мудил».

Учасники розмови вже заявили журналістам, що це фейк, однак користувачі соцмереж жваво обговорюють цю тему і вважають, що російський бізнес зараз боїться відкрито висловлювати своє невдоволення путінським режимом, однак путіна та його оточення вважають винними у занепаді росії.

  • Санкції за війну в Україні та обмеження на банківські розрахунки із зовнішнім світом обрушили постачання до росії товарів із розвинених країн.

ЕкспертиІнституту Гайдара підрахували, щоза 2022 рік імпорт із держав, які влада оголосила «недружніми», схлопнувся на 47%, до $80,2 млрд.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що Кремль уникає застосування відкритих репресивних заходів, оскільки побоюється за стабільність режимупутіна.

В огляді вказують на те, що згідно із зібраними даними, російські ультранаціоналісти продовжують виступати за повернення Кремля до сталінських репресій.

Такі настрої свідчать про те, що крайні націоналісти очікують від путіна посилення репресій і повної відданості війні.

ПротеКремль продовжує уникати відкритих репресивних заходів, ймовірно, через побоювання за стабільність путінського режиму. Наприклад, уряд рф відкликав законопроект, який передбачав збільшення податків з 13 до 30 відсотків для росіян, які втекли з країни.

  • З 24 лютого 2022 року росія поширила понад 5 тисяч повідомлень з неправдивим посилом у медіа Німеччини, Італії, Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини.

Як повідомляє проектVoxCheck, команда незалежних фактчекерів зафіксувала ці кейси з неправдивими наративами.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Вашингтоні представили двопартійний проект резолюції нижньої Палати представників США "Щодо позиції Палати представників стосовно умов перемоги України".

У документі зазначається, що Палата представників США:

  1. підтверджує, що політика Сполучених Штатів полягає в тому, щоб Україна перемогла вторгнення (росії) і відновила свої міжнародно визнані кордони 1991 року;
  2. вважає, що мир після перемоги України має бути забезпечений шляхом інтеграції України до НАТО та інших євроатлантичних інституцій, що відповідає довгостроковій політиці США;
  3. заявляє, що Сполучені Штати повинні працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб гарантувати
  • виплату рф репарацій Україні;
  • допомогу світової спільноти у відновлені України;
  • притягнення керівництва рф до відповідальності за цю загарбницьку війну;
  • відновити справедливість для жертв злочинів, скоєних рф під час її вторгнення.
  • Експортно-кредитне агентство Італії SACE готове відновлювати роботу з Україною і, крім раніше анонсованих 500 мільйонів, виділить додатково 1 мільярд євро на підтримку торговельно-фінансових операцій.

Також італійська фінансова установа розвитку SIMEST підтримає інвестиції італійських компаній у відновлення України через інструменти експортних кредитів, пільгове кредитування і прямі інвестиції.

  • Чеський уряд вніс до національного списку санкцій главу РПЦ Кирила (Володимира Гундяєва).

«Гундяєв у списку санкцій саме тому, що не можна зловживати вірою для виправдання звірств, вчинених російськими солдатами в Україні. У зв'язку з частими громадськими виступами цієї людини вся інформація доступна у відкритих джерелах. У пакеті доказів понад сотню сторінок», - сказав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі.

Він також прокоментував слова Лаврова щодо президента Чехії й назвав російського дипломата клоуном.

«Висловлювання клоуна Лаврова про нашого президента Павела просто смішні. росія – терористична держава, і її керівництво має постати перед міжнародним трибуналом».

  • Україна отримала другий транш коштів з Європейського фонду добровільної аеронавігаційної солідарності, створеного під егідою Європейської організації з безпеки аеронавігації.

Складовою другого траншу став початок процесу професійної підготовки та підтримання кваліфікації/компетенції операційного (диспетчерського) персоналу "Украероруху" на базі тренувальних центрів наших зарубіжних партнерів.

  • Журналісти мовників кількох країн Північної Європи з’ясували, що величезна кількість співробітників російських дипломатичних місій у регіоні, ймовірно, є шпигунами під прикриттям.

Над проектом працювали фінське видання Yle, норвезьке NRK, шведське SVT, данське DR у співпраці із заснованим Михаїлом Ходорковським центром «Досьє».

Журналісти встановили кілька десятків осіб, які вочевидь є співробітниками Служби зовнішньої розвідки, ГРУ або ФСБ, але працювали як нібито персонал дипмісій. Джерела у розвідслужбах розповіли, що зазвичай їм доручають другорядні посади, тоді як ключові особи у дипмісіях вкрай рідко можуть бути шпигунами під прикриттям.

  • У Польщі в травніпочне роботу центр технічного обслуговування основних бойових танків Leopard 2, поставлених до України.

Як зазначив глава Міноборони Польщі Маріуш Блащак, влада обрала завод Bumar-?ab?dy у Глівіце, де вже 20 років обслуговують, ремонтують, а також модернізують танки Leopard.

Також на цьому заводі ремонтувалий модернізували польські танки Т-72, які Варшава вже передала Києву.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали