25 Квітня 2023
Новини

Порушення «зернової угоди»: росія звинувачує Україну

Порушення «зернової угоди»: росія звинувачує Україну
У порушенні «зернової угоди» Міноборони росії звинуватило Україну, бо українські безпілотники нібито атакували флот в окупованому Севастополі.

Про це йдеться у заяві Міноборони рф, - пише hromadske. У російському міністерстві заявляють, що 23 березня та 24 квітня Україна нібито здійснила атаки пункту базування російського флоту в окупованому Севастополі та «цивільної інфраструктури Криму» безекіпажними катерами.

Також відомство заявило, що буцімто проведений аналіз маршруту руху безпілотників «показав, що всі вони були запущені з акваторії порту Одеси»,  визначеного для реалізації «чорноморської ініціативи».

Крім того, росіяни вважають, що розгортання безпілотників начебто здійснили в районі гуманітарного коридору.

Міноборони рф назвало «терористичними» інциденти з вибухами, які, за версією відомства, пов’язані з нібито українськими безпілотниками. Там додали, що «атаки ставлять під загрозу» чергове продовження «зернової угоди» після 18 травня. Зазначимо, що українська сторона про свою причетність до зазначених інцидентів не коментувала.

Про атаки надводними дронами

У тимчасово окупованому Севастополі 29 жовтня 2022 року сталися вибухи. Через це зазнав ушкоджень щонайменше один російський тральщик. Окупанти кажуть, що українці нібито залучили 9 безпілотників та 7 автономних морських безпілотників. 

Через це росія заявляла, що призупиняє участь у «зерновій угоді». рф звинувачувала в атаці Україну та Велику Британію, чиї спеціалісти нібито керували підготовкою «теракту». У Лондоні такі заяви відкинули та назвали неправдою «епічного масштабу».

У березні 2023 року окупаційна влада знову повідомляла про атаку дронами по бухті Севастополя. А після вибухів Telegram-канали почали повідомляти, що декілька кримських радіостанцій зламали, оскільки там пролунали попередження про можливу загрозу. А у ніч проти 24 квітня ставленик росіян, «губернатор» окупованого Севастополя Михайло Развожаєв, заявив про атаку надводними безпілотниками на російський флот.

росія саботує «зернову угоду»

росіяни ще з листопада 2022 року під різними приводами саботують і затягують час проведення інспекцій у межах «зернової ініціативи», за якою експортують зерно з України. 17 квітня Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що в Чорному морі стояли заблоковані 50 суден.

Мінінфраструктури України пояснило, що російська сторона у спільному координаційному центрі у Стамбулі в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують власний план інспекцій, обираючи судна з черги на свій розсуд. Це повністю суперечить умовам «зернової ініціативи».

За даними Мінінфраструктури, саботування інспекцій росією вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15–18 млн тонн. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, економіка, крим
В тему

Останні матеріали