24 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 24 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 24 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 425 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

  • Протягом доби противник завдав 6 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та критичній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - відбито понад 30 ворожих атак. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав військові частини, які тримають весь бахмутський фронт.

«Бахмутський напрямок. Наша оборона триває. Проїхав всією лінією зіткнення, був у частинах, які тримають весь бахмутський фронт. Тут ми працюємо разом з командирами та воїнами над плануванням операцій, штурмових дій та оборони, контролюємо ситуацію безпосередньо на місцях... Ми б‘ємо ворога, часто несподівано для нього, і продовжуємо утримувати стратегічні рубежі».

«Росіяни несуть великі втрати, ми знищуємо їхній кадровий та наступальний потенціал».

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Al Arabiya заявив, що Україна не може відмовитися від утримання Бахмута, оскільки його захоплення може відкрити росії плацдарм для наступу на Краматорськ і Слов'янськ.

«Ми не можемо відмовитися від Бахмута, тому що це [допоможе] розширити фронт бойових дій і дасть російським військам і «Вагнеру» шанс захопити більше наших земель».

Володимир Зеленський наполягає на тому, що Україна не відмовиться від цього міста. Він закликав усіх відвідати місто, щоб зрозуміти, що може статися і які загрози існують.

Також глава держави висловив упевненість у здатності України відбити російське вторгнення, заявивши, що наша держава готується до контрнаступу.

«Я не можу описати ситуацію як хорошу, але ми боремося. Ми сильніші, ніж були рік тому».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів у власних цілях. Зокрема, у Голубівці, що на Луганщині, російські окупанти використовують одну із шкіл як медичний пункт для надання меддопомоги своїм військовослужбовцям.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили зенітно-ракетний комплекс та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 24 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 187 080 (+660) осіб,
  • танків - 3 683 (+8),
  • бойових броньованих машин – 7 139 (+8),
  • артилерійських систем – 2 849 (+12),
  • РСЗВ – 539,
  • засобів ППО – 289,
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 413 (+11),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 753 (+23),
  • спеціальної техніки – 339.

 

  • Інститут вивчення війни вважає, що усі цілі повітряно-десантні війська росії вже задіяні в наступальних або оборонних операціях в Україні, а для наступу рф необхідно перекинути значні резерви. Війська окупантів виснажені та дезорганізовані.

«Загальний виснажений стан військ і, очевидно, дезорганізована і фрагментарна структура розгортання на деяких напрямках, ймовірно, створюватимуть значні перешкоди для перспектив Росії в обороні критичних ділянок фронту».

Аналітики інституту припустили, що Україна зможе провести скоординовану багатобригадну механізовану наступальну операцію з повним використанням 9 бригад.

  • Керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що росія уже протягом місяця накопичує далекобійні ракети, щоб у подальшому зірвати український контрнаступ.

«До осені, якщо вони не витрачатимуть жодної ракети, вони матимуть певну кількість ракет – меншу, ніж та, з якою вони входили в ці ракетні атаки, - але досить значну. Але цього не станеться, тому що вони планують використовувати ці ракети зараз».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас прибула до України та зустрілася з Президентом Володимиром Зеленським у Житомирі

Лідери обох держав підписали Спільну декларацію щодо підтримки української формули миру, створення трибуналу проти росії, підтримку членства України в ЄС і НАТО, а також координації дій для гарантій безпеки до членства в альянсі.

Глави Української держави та естонського уряду обговорили широкий спектр питань співробітництва у сфері зміцнення безпеки, шляхи подальшого посилення тиску на російського агресора, координацію взаємодії у відбудові України, а також наближення України до вступу в ЄС і НАТО.

Під час брифінгу Президент України наголосив, що допомога, яку надає Естонія для відбудови України, має стати прикладом для інших партнерів нашої держави.

«Наші переговори, як завжди, змістовні. Ми встигли обговорити увесь спектр питань, які мають значення саме зараз, і в першу чергу, наші можливості на передовій. Важливо, аби всі наші партнери були зараз максимально рішучими, максимально швидкими в постачанні обіцяної допомоги, а особливо зброї, щоб ми могли максимально прискорити завершення цієї війни, звільнити нашу землю та відновити повну силу міжнародного права».

  • У межах робочої поїздки Президента України Володимира Зеленського на Житомирщину відбулася координаційна нарада з питань безпекової, соціально-економічної та суспільно-політичної ситуації в регіоні.

Зокрема голова ДПСУ Сергій Дейнеко доповів про комплексні заходи щодо зміцнення держкордону в межах Житомирської області, облаштування фортифікаційних та оборонних споруд.

На нараді також заслухали інформацію про стан готовності підрозділів територіальної оборони.

  • У Міністерстві закордонних справ України відреагували на слова віцеспікерки парламенту Угорщини про те, що Україні начебто треба дозвіл Росії, щоб вступити в НАТО.

Наші дипломати наголошують, що Україна має суверенне право вільно обирати засоби безпеки. І це право неодноразово підтверджувалося на рівні всіх держав-членів НАТО, зокрема і Угорщини.

Також МЗС України вважає небезпечною ситуацію, коли окремі угорські політики намагаються ставити безпеку євроатлантичного простору в залежність від забаганок Москви.

Наразі немає жодних об’єктивних причин, які перешкоджали би вступу України в НАТО, при цьому наше членство лише посилить Альянс та унеможливить повторення російської агресії в Європі в майбутньому.

  • Україна продовжує розвивати сферу цифрових послуг і робити життя громадян максимально комфортним.

Так, у застосунку «Дія» стало можливим отримати витяг про несудимість - послуга доступна для всіх користувачів, які досягли 14 років.

  • Наша держава починає будувати систему захисту критичної інфраструктури відповідно до найкращих світових практик та чинних вимог європейського законодавства.

У цій сфері Україна плідно співпрацює з Американською агенцією з кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури (CISA), яка має провідний досвід у питаннях захисту об'єктів критичної інфраструктури (ОКІ). Держспецзв'язку та CISA уклали меморандум про співпрацю, уже були проведені навчання відповідно до методики CISA.

Держспецзв'язку, як уповноважений орган у сфері захисту критичної інфраструктури України, зараз напрацьовує необхідну нормативно-правову базу.

  • Британська розвідка наголошує, що примусова роздача російських паспортів українцям, які опинилися в окупації, є спробою «прив’язувати» ці території до рф і демонструвати буцімто успіх вторгнення.

Розвідка зазначає, що окупаційна влада примушує українців, які залишилися, отримувати російські паспорти. При цьому мирним жителям погрожують депортацією в разі відмови. 

«росія використовує свої паспорти як інструмент "русифікації" окупованих територій – так само, як на Донеччині та Луганщині до повномасштабного вторгнення у 2022 році. росія, скоріш за все, намагається інтегрувати окуповані території України у бюрократичну систему рф, аби подавати вторгнення як успіх, особливо з наближенням президентських виборів 2024 року».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Експерти наголошують, що в рф зупиняються танкобудівні та вагонобудівні заводи. На складах закінчилися підшипники для механізмів з підвищеною вантажопідйомністю. Раніше підшипники закуповували у США і Швеції, а зараз через санкції постачання припинилося.

Аналітики кажуть, що найближчим часом без підшипників не зможуть літати лайнери та ракети й зупиняться великі насоси.

  • Кремль вимагає від учених терміново створити технології на заміну західним, а чиновникам ставить завдання з нуля відродити цілі галузі — від авіабудування до автопрому, — однак ні наука, ні промисловість рф не мають бази, щоб проводити дослідження та розробляти ноу-хау.

В уряді рф визнали, що в росії де-факто немає інфраструктури для проведення дослідно-конструкторських робіт.

Наразі інфраструктура для дослідно-конструкторських робіт практично відсутня, а з розвалу СРСР втрачено дві третини наукових кадрів. Сьогодні росія має мінімальну кількість вчених за всю сучасну історію країни й залишається карликом на світовому ринку винаходів та ноу-хау.

  • Путінський режим підвищить податок на доходи фізичних осіб для росіян, які виїхали за кордон на тлі війни та мобілізації.

З 1 січня 2024 року російські компанії зобов'яжуть стягувати ПДФО у розмірі 30% із виплат співробітникам або фрілансерам після втрати ними податкового резидентства росії.

  • Представники російських пропагандистських медіа не отримали від США візи для супроводу міністра закордонних справ рф Сєргєя Лаврова у поїздці до Нью-Йорка.

Російська влада бурхливо відреагувала на це, а сам Лавров заявив, що росія «не забуде і не пробачить». Також російська сторона вирішила погрожувати американським журналістам, які працюють у рф.

  • Сам Лавров сьогодні головує на засіданні Ради Безпеки ООН і вже встиг посперечатися з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, а також намагався виправдовувати російську агресію.

Зокрема Гутерріш відкрив зустріч і сказав, що вторгнення росії в Україну «спричиняє масові страждання і руйнування для країни та її народу», тому необхідно терміново вжити ефективних заходів у відповідь.

Лавров у відповідь заявив, що ООН «переживає глибоку кризу» і традиційно звинуватив США в маніпулюванні міжнародним правом.

Крім того, Лавров фактично озвучив ще одну версію повномасштабного вторгнення в Україну, заявивши, що рф нібито воює проти расизму в Україні.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словаччини заявили, що підтримують надання Україні гарантій безпеки ще до вступу країни в НАТО.

Зокрема Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Едуард Гегер наголосили, що зараз не зарано планувати повоєнні гарантії безпеки, а в Україні не буде інвестицій та стійкого відновлення, якщо країна не зможе себе захистити.

Посадовці вважають, що у липні під час саміту у Вільнюсі Альянсу доведеться відповісти на важкі, але необхідні питання щодо відносин з Україною та майбутньої стратегії щодо росії.

  • ЄС зробив крок до встановлення договірних відносин з Україною з метою визнання та виконання судових рішень Євросоюзу та України у цивільних і комерційних справах.

«Сьогодні Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах», – повідомила пресслужба Ради ЄС.

Так звана Конвенція про виконання судових рішень, укладена у 2019 році, є міжнародним договором, який Україна ратифікувала у 2022 році.

  • Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що західні союзники мають знайти конкретні механізми, що допоможуть інтегрувати Україну в НАТО після її перемоги у війні.

«Замість того, щоб повторювати заїжджені фрази про відкриті двері НАТО, нам потрібно знайти конкретніші механізми для швидкої інтеграції України в простір НАТО після закінчення війни».

Науседа також заявив, що деякі країни Заходу до всього іншого мають відмовитись від думки про те, що майбутнє членство України в НАТО є якимось тягарем для Альянсу.

Президент Литви переконаний, що вступ України в НАТО тільки посилить Альянс, оскільки українська армія пройшла «хрещення на полі бою» і має такий досвід, якого не має жодна з європейських армій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему