21 Квітня 2023
Новини

В Україні від початку війни купують більше снодійних і заспокійливих

В Україні від початку війни купують більше снодійних і заспокійливих

Кількість продажів препаратів для психічного здоров'я, зокрема заспокійливих та снодійних, в Україні зросла від початку повномасштабної війни.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в етері телемарафону "Єдині новини" 21 квітня, - пише УП.

"Ми бачимо зростання кількості продажів препаратів, які стосуються проблем з психічним здоров'ям. Люди часто купляють заспокійливі, снодійні – і це зростає з початку війни. 

Ми бачимо місяць до місяця зростання продажів цих препаратів, і тут ми також звертаємось до всіх людей – не спішіть купувати ці препарати. Зазвичай треба проконсультуватися з сімейним лікарем в першу чергу, з психологом", – зазначив він.

Існує низка методик, які дозволять покращити психічне здоров'я без застосування ліків. Однак медикаментозне лікування має застосовуватись виключно за рекомендацією лікаря-психотерапевта або психіатра, наголошує очільник МОЗ.

Зауважимо, що більшість ліків для психічного здоров'я продаються за рецептом. Раніше ми пояснювали, як дізнатися, чи потрібно брати рецепт на той чи інший препарат.

Українці почали більше звертатись до психологів – але стигма навколо цієї теми все одно існує.

"Ми бачимо зростання, але ще не те, яке б задовольнило нас…У нас ще з радянських часів сформована стигма навколо звернення до психіатра, психолога. І це було в суспільстві. Людину, яка мала проблема з психічним здоров’ям, ізолювали", – сказав Ляшко.

Міністр наголошує, що звернення до фахівців із ментального здоров’я має стати нормальним явищем, особливо під час війни та звірств росіян.

"Звернутись до психолога, до сімейного лікаря з консультацією по психологічну підтримку – це є норма і це повинно бути в кожного. Якщо ми відчуваємо, що щось не так, як було у звичному житті – не соромтесь звернутись, не шукайте симптоми в інтернеті, не йдіть в аптеку шукати "щось від нервів", а просто проконсультуйтесь", – каже Ляшко.

Також міністр зауважив, що повномасштабне вторгнення принесло нові виклики для системи охорони здоров’я.

Зокрема, під час війни серед цивільних зросла кількість мінно-вибухових травм, травм унаслідок обвалів, травматичних ампутацій. При цьому значно збільшилась кількість ампутацій верхніх кінцівок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ліки, українці, Україна, війна з Росією
В тему

Останні матеріали