20 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 20 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 20 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 421 день повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави з метою знищення українського народу.

  • Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів та здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках - відбито понад 40 атак противника. Найзапекліші бої ведуться за місто Бахмут.
  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, в окремих населених пунктах Херсонської області російські окупанти посилили контррозвідувальний режим через побоювання витоку інформації щодо дислокації їх підрозділів. Збільшилась кількість патрулів, почастішали перевірки цивільних. Водночас, під час таких перевірок, окупанти проводять опитування громадян та пропонують їм службу у збройних силах рф.
  • Авіація Сил оборони України за добу завдала 1 удару по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління противника.

 

Станом на ранок 20 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 184420 (+670) осіб,
  • танків - 3667 (+2),
  • бойових броньованих машин - 7120 (+10),
  • артилерійських систем – 2825 (+6),
  • РСЗВ – 539 (+1),
  • засобів ППО - 285,
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 293,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2386 (+10),
  • крилатих ракет - 911,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5707 (+15),
  • спеціальної техніки - 332 (+2).

 

  • Головного управління розвідки Міноборони України вважає, що російські окупанти, проваливши розпіарений так званий «зимовий наступ», переходять до стратегічної оборони.

«Тактичні операції противник може проводити і намагатися реалізувати. Однак, в цілому, росіяни переходять до стратегічної оборони… Немає в росіян сьогодні сил повторювати ті спроби, які ми бачили після 24 лютого минулого року. Але це не означає, що ворог розбитий або не несе небезпеки для України. Є велика кількість живої сили, мобілізаційний потенціал, значна кількість техніки (навіть застарілої). Але найбільш боєздатна частина російської армії знищена в Україні. Знищив її Володимир Путін, пославши її у м’ясорубку».

Розвідники зазначають, що росіяни можуть проводити окремі операції на півдні України. Водночас «маніакальною ціллю» окупантів лишається Донеччина.

  • Британська розвідка зазначає, що поїздка путіна на окуповані території України показала, що початкова організація російських сил в Україні змінилась, ймовірно, через великі втрати.

Такий висновок зробили на підставі поширення російською пропагандою інформації про Дніпровську групу військ. На початку вторгнення російські війська були організовані в групи військ, кожна з яких була приписана до свого військового округу в рф. Існування очевидно нової Дніпровської групи свідчить про те, що первісна організація сил зазнала змін, ймовірно, через великі втрати.

Тим часом у Білому домі вважають, що візит путіна на окуповану територію України означає, що він усвідомлює не найкращий стан справ росії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні з неанонсованим візитом до Києва прибув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Після зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським генсек НАТО  заявив про підтримку євроатлантичних прагнень України та про багаторічну ініціативу, яка має допомогти країні перейти до стандартів Альянсу.

«Говоритиму чітко: законне місце України – в євроатлантичній сім?ї, законне місце України – в НАТО. З часом наша підтримка допоможе вам це реалізувати. Сьогодні разом із Президентом ми обговорили багаторічну ініціативу з допомоги. Це допоможе вам перейти від радянських озброєння і доктрин до стандартів НАТО та забезпечить повну взаємосумісність наших армій».

Столтенберг також зазначив, що зараз НАТО надає Україні нагальну підтримку, включно з постачанням медичного обладнання, мобільних супутникових систем та понтонних мостів. Усе це змінює ситуацію на полі бою.

Також генсек НАТО привітав запропонований Зеленським мирний план і наголосив на потребі посилювати ЗСУ.

«Україна продовжує проходити важке випробування жахливою неспровокованою війною з боку ревізіоністів. Вона торкнулася кожного міста і продовжує впливати на весь світ. Але Україна не сама, НАТО з вами, наші партнери і союзники з вами. Ми будемо допомагати вам боротися проти агресії. Україна переможе».

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що візит генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга до Києва є свідченням того, що Альянс готовий до нової глави у відносинах з Україною.

Глава держави повідомив, що під час розмови зі Столтенбергом вони обговорили чотири основні питання.

  • засідання «Рамштайн», яке відбудеться 21 квітня, і рішення, яких Україна очікує від партнерів – передусім, збройної підтримки;
  • допомога Україні «подолати стриманість партнерів у постачанні далекобійної зброї, сучасної авіації , артилерії, бронетехніки»;
  • Вільнюський саміт НАТО, який може стати історичним;
  • гарантії безпеки для України й українців на шляху до НАТО.
  • СБУ заарештувала активи підсанкційного олігарха Вадима Новинського загальною сумою понад 144 мільйони гривень.

Арешт накладено на 18 мільйонів кубометрів газу, який компанії проросійського олігарха Вадима Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз» і намагались відчужити на користь третіх осіб для уникнення санкцій РНБО.

  • За час дії Чорноморської зернової ініціативи з України 903 суднами було вивезено 28,3 млн тонн зерна.

Наразі Україна разом із партнерами обговорює кроки, які необхідно зробити для безперебійного та безперервного продовження ініціативи, адже росія всіма способами намагається блокувати зерновий коридор.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Дефіцит російського бюджету станом на сьогодні досяг рівня 4,77 трлн рублів, що в 1,6 рази вище за прогнозований річний дефіцит бюджету.

При цьому, незважаючи на значне зниження доходів від податків на нафту та газ, уряд рф продовжує активно збільшувати витрати бюджету.

Більшість витрат, закономірно, іде на підтримку армії та війну з Україною. На фінансування армії та силових структур у бюджеті-2023 закладено рекордні 10 трлн рублів – це третина всіх бюджетних видатків.

Уряд зараз намагається всіма силами залатати діри й відтягнути неминуче – крах усієї російської економіки, який є причиною імперських амбіцій путіна та його оточення.

  • 14 квітня Шойгу оголосив раптову перевірку Тихоокеанського флоту. Через три дні путін і Шойгу заявили про потужність флоту та його здатність вирішувати будь-які завдання. А вже сьогодні командувач Тихоокеанського флоту адмірал Авакянц відправлений у відставку.

Російська влада продовжує годувати населення відбірною брехнею і більшості росіян це подобається, адже за фактом пропаганда настільки потужна, що народ не здатний згадати, що було буквально 2-3 дні тому.

  • Путінський режим усе більше закручує гайки своїм громадянам. Наступ на права і свободи людей іде на всіх фронтах, особливо це відчувається в судовій системі, яка допомагає репресивній машині набирати оберти для знищення неугодних та інакомислячих.

За інформацією аналітиків, у 2022 році в росії на 300 судових вироків припадав тільки 1 виправдувальний, тобто 0,33%. Це новий мінімум.

Зазначається, що шанси бути виправданими у суді в росія у 8 разів нижчі, ніж виграти у рулетку (1 до 36).

Фактично ці дані свідчать про те, що влада перетворилася на повноцінне організоване злочинне угруповання, яке просто знищує всіх неугодних.  

  • Росія офіційно надала бойовикам так званих «ЛНР» і «ДНР», які воювали проти України з 2014 року, статус ветеранів війни.

Таким чином рф остаточно поставила хрест на пропагандистських казках про «повсталих шахтарів і трактористів», які боролися проти української влади. На законодавчому рівні у рф тепер визнано, що російсько-українська війна почалася у 2014, а не у 2022 році, як намагалися це подати росіяни всьому світові.

  • Росія для внутрішнього користування досі створює наративи про велич російської армії та силу російської зброї, але за фактом ситуація в російській армії зараз жалюгідна.

Як пишуть російські ЗМІ, через брак коштів командування готується вивести зі складу ВМФ важкий атомний ракетний крейсер і флагман Північного флоту Росії «Петр Великий». Його пустять на метал.

Списання корабля обговорюють через дуже високу ціну його модернізації, що вже підтверджено на прикладі ремонту важкого атомного крейсера «Адмірал Нахімов».

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що в рф ФСБ проводить чистку апарату внутрішньої безпеки, щоб усунути «неугодних» Кремлю чиновників.

Це відбувається нібито через «витік даних російських спецслужб на прохання громадян України».

Повідомлення про рейди ФСБ і МВС у відділеннях поліції Москви відбуваються на тлі серії арештів і звільнень високопоставлених членів керівництва Росгвардії.

Аналітики зазначають: Кремль може підштовхувати до таких арештів і розслідувань, щоб проінспектувати апарат внутрішньої безпеки з метою усунення чиновників, які вийшли з-під контролю Кремля, і подальшої консолідації контролю над органами внутрішньої безпеки.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Білий дім оголосив про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на суму 325 мільйонів доларів.

Зокрема йдеться про передачу додаткових боєприпасів для систем HIMARS, 155-мм і 105-мм артилерійських снарядів, протитанкових керованих ракет TOW, протитанкових комплексів AT-4, протитанкових мін та підривних боєприпасів для знешкодження перешкод.

Крім того, допомога містить понад 9 млн боєприпасів для стрілецької зброї, чотири автомобілі матеріально-технічного забезпечення, високоточні авіаційні боєприпаси, випробувальне та діагностичне обладнання для технічного обслуговування та ремонту автомобілів, обладнання для охорони портів та гаваней та запасні частини та інше польове обладнання.

«США продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками і партнерами над наданням Україні можливостей для задоволення її нагальних потреб на полі бою і довгострокових потреб у безпековій допомозі», – наголосили в Пентагоні.

  • Сенат Франції ухвалив резолюцію, в якій засудив депортацію українських дітей росією. Також сенат закликав Євросоюз зібрати відповідні докази цих злочинів.

Також французькі парламентарії пропонують запровадити санкції щодо людей, які причетні до цих злочинів. У резолюції засуджується депортація українських дітей росією та дії самої рф, яка в адміністративний спосіб масово натуралізує, змінює імена та походження дітей, викрадених з України.

  • Австрія в рамках програми ОБСЄ підтримує гуманітарне розмінування в Україні.

В Уряді Австрії заявили, що країна вже робить свій внесок у гуманітарне розмінування в Україні, однак розглядає й інші варіанти допомогти Україні з розмінуванням.

Крім того, особлива увага австрійської підтримки зосереджена на будівництві та відновленні медичної інфраструктури України.

  • Швейцарія оголосила про запровадження санкцій проти приватної військової компанії Вагнера.

Під санкції також потрапило російське інформаційне агентство РІА «ФАН», яке належить власнику групи Вагнера Євгенію Пригожину.

  • Данія разом з Нідерландами додатково передасть Україні 14 танків Leopard 2 німецького виробництва. Зазначається, що танки будуть доставлені на початку 2024 року.

Водночас Данія підтвердила наміри до кінця 2023 року передати Україні щонайменше 80 танків Leopard 1.

  • Конгрес США може надати Міністерству юстиції країни повноваження спрямовувати в Україну доходи, отримані від порушень експортного контролю.

Про це заявив керівник підрозділу Міністерства юстиції США, який відповідає за конфіскацію активів, пов’язаних з порушенням санкцій, Ендрю Адамс.

Відомство наразі має повноваження лише передавати в Україну доходи від активів, конфіскованих унаслідок ухилення від санкцій.

Зауваження Адамса прозвучали після того, як заступник генерального прокурора Ліза Монако звернулася з аналогічним зверненням до юридичного комітету Сенату.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему