19 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 19 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 19 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 420 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • російська федерація продовжує ігнорувати Міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 37 авіаційних ударів, зокрема, застосував 12 БпЛА типу «Шахед-136». 10 з них були знищені нашими захисниками.

Окрім того, ворог здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Ворог ціною великих втрат, продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, відбито понад 40 атак ворога. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.
  • Як повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, бахмутський напрямок лишається епіцентром російського наступу.

Окупанти концентрують у Бахмуті найбільшу кількість своїх сил та хочуть повністю взяти місто під свій контроль.

«Проте Сили оборони стримують натиск противника у динамічних боях, завдаючи йому суттєвих втрат. Минулої ночі, окрім живої сили та техніки окупанта, підрозділам ППО також вдалося знищити 2 БПЛА агресора: «Орлан» і ZALA».

  • У Міноборони наголошують, що Бахмут для росіян уже став найдорожчою операцією, бо саме там вони зазнають найбільше втрат як техніки, так і живої сили.

«Вони туди кидають і зброю, і техніку. Для них це дуже важливо. Здається, що це вже навіть не тільки з військової точки зору, а й з політичної, бо вони й пропаганду всю свою кинули на Бахмут… Через те, що вони не можуть вести з нами вуличні бої, бо вони в них програють, вони вдалися до своєї перевіреної сирійської тактики та фактично стирають з лиця землі будівлі».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, у населеному пункті Кабичівка Луганської області отримано розпорядження російської окупаційної так званої «влади» щодо розгортання на території сільського будинку культури військового шпиталю для окупантів на 40 ліжкомісць. До новоствореного медичного закладу загарбників до кінця тижня планується прибуття російських військових лікарів.
  • Противник продовжує використовувати цивільне населення тимчасово захоплених територій у власних цілях, прикриваючись «живим щитом». Так, у місті Скадовськ Херсонської області, станом на 18 квітня, російські окупанти почали змушувати всіх колаборантів та тих хто співпрацює з ними підписати зобов’язання щодо заборони виїзду за межі району.
  • Авіація Сил оборони України за добу завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 2 склади боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 19 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 183 750 (+620) осіб,
  • танків - 3 665 (+4),
  • бойових броньованих машин - 7 110 (+12),
  • артилерійських систем – 2 819 (+9),
  • РСЗВ – 538,
  • засоби ППО - 285,
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 293,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2376 (+23),
  • крилаті ракети - 911,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 692 (+16),
  • спеціальна техніка - 330.

 

  • Британська розвідка наголошує, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну російська держава систематично використовує інформаційні операції як основний елемент своєї стратегії у війні.

Зокрема, рф культивує численні канали та підставних осіб для поширення дезінформації: навмисного створення та поширення неправдивої або зманіпульованої інформації.

Одним із компонентів російської дезінформації є «відмивання наративів», за допомогою якого росія просуває інформацію від підставних осіб або неперевірених джерел у соціальних мережах, яка потім проникає в більш мейнстрімні або державні ЗМІ.

Це має на меті затуманити джерело інформації, щоб російській державі було легше дистанціюватися від повідомлення.  

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували поїздку путіна нібито на окуповані території Луганської та Херсонської областей і вказали, що нею він переслідував кілька цілей.

Російський диктатор продовжував зображати себе військовим лідером в очікуванні запланованого українського контрнаступу.

Інститут вказує на те, що Президент України Володимир Зеленський відвідав лінію фронту в Авдіївці 18 квітня, і не виключено, що Кремль навмисно оприлюднив кадри візиту путіна, щоб затьмарити в інформаційному просторі візит Зеленського.

На думку експертів, візит путіна, ймовірно, також мав на меті публічно визначити потенційних цапів-відбувайлів напередодні запланованих українських контрнаступів.

Крім того, йдеться в огляді, демонстративні зустрічі путіна з керівниками його армії, ймовірно, підтверджують чергові зміни у військовому командуванні і, можливо, у найближчому оточенні Кремля.

  • Генерал армії Микола Маломуж розповів, що сьогодні особовий склад елітних військ армії рф на 70-80% знищений ЗСУ.

«Ми дуже послабили основні професійні сили та засоби армії рф. Я не можу сказати, що знищили, але послабили точно. ЗСУ знищують від 500 до 1100 окупантів щоденно. А протягом двох місяців це вже знищення до 6 бригад. Однак бригад спеціального призначення. Фактично, ми говоримо про елітні підрозділи армії рф. Їх практично сьогодні вже немає».

«Особовий склад елітних військ армії рф на 70-80% знищений. Однак противника ніколи не потрібно недооцінювати. Росіяни ще мають сили та засоби. Тому ми враховуємо не тільки пріоритетні напрямки, які для себе визначили росіяни. Ми будемо залучати всі засоби по всіх напрямках, щоб звільнити всю нашу територію».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні в рамках робочої поїздки побував на Волині, на кордоні України з Польщею та Білоруссю.

Також сьогодні глава держави побував у прикордонній ділянці, де сходяться кордони трьох країн: України, Польщі та Білорусі. Він ознайомився із облаштування державного рубежу.

Зараз на цих ділянках відбувається нарощування інженерних загороджень, фортифікаційних споруд і налаштування систем віддаленого відеоспостереження, для забезпечення надійного захисту українського кордону.

Володимир Зеленський оглянув пункт спостереження і дворівневу систему ровів на кордоні та систему виявлення БПЛА.

Учора Президент побував у Донецькій та Полтавській областях. Зокрема, він був у Авдіївці, що постійно обстрілюється росіянами.

  • До України прибули системи протиповітряної оборони Patriot від США, Нідерландів і Німеччини.

Як зазначили в Міноборони, ці системи ППО дозволять захиститися від ударів російських крилатих ракет і БпЛА, суттєво підсилять протиповітряну оборону України.

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що зенітно-ракетний комплекс Patriot зможе збивати російські цілі на відстані до 150 км. Один з останніх варіантів ЗРК, а саме, Patriot PAC-3, також зможе збивати балістичні ракети, такі як Іскандер-М, на відстані до 40 км.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що нині для України пріоритетом є побудова багаторівневої системи ППО/ПРО у найкоротший термін.

«Системи Patriot формують спроможність, якої раніше не було – уражати балістичні цілі. Чергова установка IRIS-T, за яку ми дякуємо німецьким партнерам - підвищує можливості боротьби з крилатими ракетами. IRIS’и, як і NASAMS’и, чудово себе зарекомендували. МіГи від польських та словацьких друзів посилять захист і від російських ракет, і від іранських дронів».

Він додав, що «все це – свіжі надходження, які вже у лавах Сил оборони" і що «далі буде».

  • МЗС України ухвалило рішення викликати посла України в Республіці Білорусь Ігоря Кизима для консультацій.

МЗС України засудив зустріч самопроголошеного президента країни Лукашенка з Пушиліним, назвавши це «спробою легітимізації» представника російської окупаційної адміністрації в Донецьку.

«Вважаємо зустріч з представником російської окупаційної адміністрації, який переховується від українського слідства за скоєння тяжких злочинів та знаходиться під українськими і міжнародними санкціями, черговим і кричущим недружнім актом з боку Республіки Білорусь, спрямованим на підтримку держави-агресора рф».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії лавиноподібного розмаху набирає система доносів громадян одне на одного. У ЗМІ постійно публікують інформацію про судові рішення щодо окремих громадян, яких запідозрили навіть у найменших симпатіях до України.

Так, суд у Москві оштрафував 70-річну Ольгу Слегіну за бесіду в їдальні санаторію, жінка перекинулася кількома фразами про Україну та зробила комплімент Президенту України Володимиру Зеленському. У підсумку з пенсіонерки стягнули 40 тисяч рублів.

  • Російські регіони опинилися на межі бюджетної кризи: кожен третій суб'єкт зіткнувся з недобором податків. При цьому п'ять регіонів мають повноцінний бюджетний крах: доходи впали на 30-50%.

По регіональних бюджетах ударили санкції проти найбільших російських компаній, які відрізали від зовнішніх ринків металургів, вугледобувників та деревообробну галузь. З огляду на те, що перспектив збільшення зборів інших податків не проглядається, у 2023 році «бюджети переважної більшості регіонів виявляться незбалансованими».

  • Зіткнувшись із обвальним падінням податкових соборів на тлі санкцій та війни з Україною, російські губернатори урізали фінансування поліклінік та лікарень.

Витрати на охорону здоров'я в регіонах за підсумками 2022 скоротилися на 3,9%.

При тому, що сукупні витрати регіональної влади зросли на 16,2%, медицина стала єдиною соціальною статтею, за якою фінансування було урізане не лише у реальному вираженні (з урахуванням інфляції), а й номінально.

  • путін побоявся поїхати на запуск АЕС у Туреччину після ордера суду в Гаазі. Російський диктатор обмежиться сеансом відеозв’язку.

При цьому раніше повідомлялося, що візит путніа вже готують, однак після видачі ордера на арешт ситуація змінилася.

При цьому російські пропагандисти продовжують переконувати росіян, що путін особисто напередодні «безстрашно злітав» у прифронтові райони України.

Зрештою, багато хто навіть із російських блогерів та воєнкомів ставить під сумнів цей факт або ж говорить про двійника російського диктатора.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Японія стала першою країною, яка виділяє кошти в розмірі 23 мільйони доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну.

Уряд Японії робить внесок у фонд Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (MIGA), що належить до групи Світового банку. Це дозволить Україні значно легше повернути приватні іноземні інвестиції.

  • Міністерство розвитку Німеччини (BMZ) інвестує в Україну додаткові кошти у розмірі 111 мільйонів євро.

Кошти будуть спрямовані на житло для внутрішньо переміщених осіб та у підтримку українських муніципалітетів, наприклад, у ремонт та оснащення дитячих садків, шкіл та лікарень.

  • Уряд Кувейту виділив $1 млн на закупівлю електрогенераторів для України. Вони будуть доставлені вже найближчим часом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба здійснив візит до Кувейту, під час якого дипломати обговорили допомогу для України.

Також арабська країна розглядає можливості долучитися до повоєнного відновлення України, зокрема через Кувейтський фонд арабського економічного розвитку. Насамперед ідеться про будівництво нових лікарень, шкіл та дитячих садочків.

  • Міжнародна енергетична компанія Ignitis Group ухвалила рішення про спрямування 10%, або 12 млн євро, надприбутків на підтримку енергосектора України.

Ignitis Group – це державний енергетичний холдинг, розташований у Вільнюсі, Литва. Його дочірні компанії займаються виробництвом та розподілом електроенергії та тепла, торгівлею та розподілом природного газу, а також допоміжними послугами.

  • У ЄС планують відкриття міжнародного Центру з розслідування злочину агресії рф проти України до кінця червня.

«Боротьба проти безкарності не може покладатися лише на Міжнародний кримінальний суд. Обговорення щодо створення механізму з покарання злочину агресії активно просувається вперед. Міжнародний Центр з розслідування злочину агресії рф у Гаазі, який буде підтриманий Євроюстом, є важливим першим кроком до притягнення (винних) до відповідальності за злочин агресії. Ми сподіваємося відрити цей центр до кінця червня», - сказала міністр із європейських справ головуючої в ЄС Швеції Джессіка Росвалл.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західні союзники не відмовляться від підтримки України у війні проти рф попри погрози Кремля застосувати ядерну зброю.

За словами Столтенберга, росія прагне підірвати основи міжнародної системи безпеки, ігноруючи, порушуючи або відмовляючись від значної частини мережі міжнародних угод з контролю над озброєннями, які утримують світ у безпеці.

«Це безвідповідальні дії, спрямовані на те, щоб утримати союзників по НАТО від підтримки України. Але вони не спрацюють. Тому що поки ми серйозно ставимося до російських погроз, нас не залякати».

Генсек нагадав, що росія призупинила свою участь у новому Договорі про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, не дотримується Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності і посилює провокаційну ядерну риторику, погрожуючи розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі.

«Росія є найбезпосереднішою загрозою нашій безпеці».

  • У Південній Кореї вперше заявили про можливість надання Україні озброєння.

Напередодні візиту до США президент країни Юн Сок Єль сказав, що його уряд вивчає засоби захисту та відновлення України, так само, як Південна Корея отримувала міжнародну допомогу після Корейської війни 1950-53 років.

«Якщо виникне ситуація, з якою міжнародна спільнота не зможе змиритися, наприклад, великомасштабний напад на мирних жителів, різанина або серйозне порушення законів війни, нам буде важко наполягати лише на гуманітарній чи фінансовій підтримці».

  • Представники України та Туреччини у ході зустрічі дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що заходять до українських портів у межах зернової ініціативи.

З 10 квітня росія припинила реєструвати новий флот на вхід до Чорного моря та відмовилась працювати за планами українських портів. Такі дії рф зробили неможливим складання інспекційних планів та фактично зупинило вхід нових суден в рамках «зернової ініціативи».

Фактично рф порушила офіційні процедури Спільного координаційного центру та умови зернової угоди зокрема.

Хоча інспекції суден будуть поновлені, Україна продовжить робочі консультації з ООН та Туреччиною щодо шляхів забезпечення повноцінного виконання зернової угоди з дотримання зобов’язань всіх сторін.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему