17 Квітня 2023
Новини

В Україні лікарі вживили протез прямо в кістку

В Україні лікарі вживили протез прямо в кістку

Вперше в історії України лікарі вживили протез прямо в кістку.

Пацієнтом став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ Ігор Крупнов, - повідомляє національний реабілітаційний центр «Незламні», у якому і зробили операцію.

Медики пояснюють, що вживлення протеза в кістку називається остеоінтеграційним протезуванням. Воно має дві переваги: чутливість і функціональність. Українським лікарям навчитися робити такі операції допомагає австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс, який вже зробив близько 1,5 тисячі операцій.

«Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість, за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м’якість, або якщо наступають на кабель чи палець дружини, то відчувають це», — пояснив медик.

Операція з остеоінтеграції необхідна людям, які втратили обидві кінцівки. Використовувати класичні протези їм складно й часто боляче. А ось після остеоінтеграційного протезування можна робити перші кроки вже на другий день після операції, а повноцінно ходити — через 6 тижнів.

Під час цього візиту Аль Мудеріса остеоінтегруючі операції зробили вже трьом українцям.

56-річний Крупнов підірвався на міні восени 2022 року, коли він в авто їхав на завдання разом з побратимами. Тоді захисник втратив обидві ноги, а до тями прийшов лише за кілька днів після поранення.

Крупнов вирішив стати першим пацієнтом, оскільки хотів не лише ходити, але й бігати на великі дистанції. Він у 2016 році подолав марафон, а до поранення мріяв на своє 60-річчя пробігти напівмарафон. Тепер ветеран хоче на протезах здолати дистанцію у 10 кілометрів.

Після операції він вже почувається добре та навіть зробив перші кроки. Лікарі результатами операції теж задоволені.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі, війна з Росією
В тему