14 Квітня 2023
Новини

Витік засекречених документів Пентагону: заарештували підозрюваного

Витік засекречених документів Пентагону: заарештували підозрюваного
У США підозрюваного у справі про витік засекречених документів заарештувало Федеральне бюро розслідувань (ФБР).

Йдеться про нацгвардійця США Джека Тейшейра. Про це пише hromadske з посиланням на The New York Times.

«Близько шести агентів ФБР із рушницями у четвер проникли на територію 21-річного військовослужбовця національної військово-повітряної гвардії, який, на думку слідства, пов’язаний із витоком секретних документів розвідки США», — пише видання.

AP з посиланням на свої джерела зазначає, що затриманого взяли під варту федеральні агенти. У ФБР повідомили про арешт та зазначили, що співробітники бюро провели «санкціоновану правоохоронну діяльність» у будинку в Норт-Дайтоні.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд підтвердив, що Тейшейра заарештували «без інцидентів» і його притягнуть до відповідальності у федеральному окружному суді в Массачусетсі 13 квітня.

Тейшейра заарештували у зв’язку з «несанкціонованим видаленням, утриманням і передачею секретної інформації про національну оборону», сказав Гарланд в оточенні високопоставлених чиновників Департаменту юстиції та ФБР у Вашингтоні.

Раніше ЗМІ писали, що адміністратором групи Thug Shaker Central у Discord, де нібито вперше поширили «злиті» документи західної розвідки, називають 21-річного члена розвідувального крила повітряних сил Нацгвардії штату Массачусетс, якого звати Джек Тейшейра.

Раніше журналісти з'ясували, що за масштабним витоком секретних даних США міг стояти користувач Discord під нікнеймом OG, який заявляв, що працює на військовій базі.

The New York Times поспілкувалася з чотирма учасниками групи Thug Shaker Central, один із яких сказав, що знає людину, яка злила інформацію, щонайменше три роки, зустрічався з ним особисто та назвав його OG. Друзі описали його як старшого за інших членів групи та «беззаперечного лідера». Один із них сказав, що OG мав доступ до розвідувальних документів завдяки своїй роботі.

Нагадаємо, видання The New York Times заявило, що у Twitter і Telegram «злили» засекречені військові документи про плани США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом. Із того часу низка світових видань публікувала повідомлення з інших партій секретних документів, які нібито розкривають секрети американської безпеки щодо України, Близького Сходу, Китаю тощо.

Сполучені Штати намагаються заспокоїти союзників після витоку секретних документів, а глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США «перевернуть кожен камінь», щоб знайти джерело витоку.

За даними ЗМІ, «злиті» документи з'явилися ще понад місяць тому на популярній серед геймерів платформі Discord.

У Сполучених Штатах не виключають, що «злиті» засекречені документи західної розвідки могли бути підроблені. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що навіть правдива секретна інформація зі «зливу» більше не актуальна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, сша
В тему