13 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 13 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 13 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Український народ уже 414 днів відбиває повномасштабну агресію з боку росії.

  • Попри колосальні втрати рф продовжує ведення загарбницької війни. Окупанти ігнорують Міжнародне гуманітарне право, завдають ударів, здійснюють обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по мирних населених пунктах. Протягом доби противник завдав 11 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, є постраждалі серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник поки що не відмовляється від своїх планів з окупації нашої території. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом доби, завдяки злагодженості дій підрозділів сил оборони та стійкості наших воїнів, було відбито близько 20 атак противника.

  • Українське командування інформує, що в районі Бахмута росія за останні два тижні втратила убитими й пораненими майже 4 500 «вагнерівців» і військовослужбовців регулярної армії.

«На сьогодні найважчим залишається бахмутський напрямок, де противник продовжує наступальні дії в центральній частині міста Бахмут, а також у напрямку на Богданівку та Іванківське з метою оточити місто з півночі та півдня. З метою посилення наступального потенціалу в район Бахмута з авдіївського напрямку переміщено частину сил і засобів ворога. Щодня в районі Бахмута ворог здійснює від 40 до 50 спроб наступальних штурмових дій. Противник здійснює понад 500 обстрілів із використанням усього спектра наявного озброєння».

Українські воїни міцно стоять на своїх позиціях і методично знищують техніку та живу силу противника.

«Досвід і мужність наших захисників, уміле використання ними наданого партнерами озброєння призвело до скорочення військового потенціалу рф. А це майже напевно змусить агресора вкотре переглянути стратегічні цілі війни, зокрема й щодо поетапного захоплення всього Лівобережжя України в поточному році».  

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, в окремих населених пунктах Троїцького району Луганської області, російські окупанти посилюють контррозвідувальний режим через побоювання витоку інформації щодо дислокації їхніх підрозділів. Збільшилась кількість патрулів. Під час обходу помешкань, у людей відбираються мобільні телефони. Введено заборону щодо залишення населених пунктів.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 3 удари по районах зосередження особового складу і техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 13 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 180590 (+540) осіб,
  • танків - 3646,
  • бойових броньованих машин - 7053 (+10),
  • артилерійських систем – 2777 (+7),
  • РСЗВ – 535,
  • засобів ППО - 283 (+1),
  • літаків – 307,
  • гелікоптерів – 293,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2339 (+5),
  • крилатих ракет - 911,
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5637 (+7),
  • спеціальної техніки - 320 (+1).

 

  • За даними Генштабу ЗСУ, росія планує розпочати серійне виробництво стратегічних крилатих ракет повітряного базування типу Х-50, щоб активізувати удари по Україні восени.

Водночас із лютого 2022 року рф витратила щонайменше 50% свого запасу зенітних ракет дальнього радіусу дії, використавши щонайменше 8 тисяч таких ракет, головним чином класу «земля-земля».

На теперішньому рівні виробництва, росія не зможе відновити свій резерв в середньостроковій перспективі.

  • Головне управління розвідки Міноборони вважає, що російські еліти розуміють, що рф не зможе перемогти у своїй війні проти України, але все ще сподіваються на «нічию».

«На успіх там уже давно ніхто не сподівається, окрім, можливо, кількох зовсім хворих людей. Є розуміння фатальної безнадійності. Сподіваються у кращому випадку на якусь патову ситуацію чи нічию, коли вдасться зберегти свої власні інтереси. Але те, що це стратегічна поразка для російського військово-політичного керівництва, бізнес-еліти – це вже давно зрозуміло».

Водночас розвідники переконані, що впливові люди в росії поки що не готові до опору путінському режиму.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський своїм указом встановив 13 квітня як День працівників оборонно-промислового комплексу.

«Сьогодні в нас визначний день. 13 квітня 2022 року українська ракета допомогла навести лад в українській акваторії Чорного моря. Завдяки нашому «Нептуну» ворожий флагман (крейсер «Москва») відправився саме туди, де йому й місце, як і всім іншим російським військовим кораблям».

Президент нагадав, що нині є багато успішних прикладів застосування вітчизняної зброї, техніки й снарядів – усього того, що виробляється в Україні або спільно з нашою державою.

  • Медичні сили ЗСУ повідомили, що в кількох містах - у Львові, Вінниці, Одесі та Києв - запускається пілотний проект електронної реєстрації на Військово-лікарську комісію. Поки що мова не йде про електронну чергу запису, однак робоча група продовжує напрацьовувати законодавчі зміни для реформування ВЛК.

Головне завдання проекту – прибрати черги. Із впровадженням цієї ініціативи військовослужбовці не будуть стояти в чергах, а точно знатимуть, на котру годину потраплять до визначеного спеціаліста.

  • СБУ та Офіс генпрокурора заявили про арешт майна підсанкційного проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва країні-агресору.

До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин, де видобувають промислові обсяги блакитного палива. Загальна сума арештованого майна становить більше ніж 3,5 млрд грн.

У СБУ також додали, що провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи та проживання фігурантів.

Під час обшуків виявлено документи, печатки компаній-нерезидентів та прокремлівську релігійну літературу.

Українська влада доводить, що за злочин агресії обов’язково відповідатимуть не лише олігархи країни-агресора, а й ті люди, які допомагали рф втілювати їхні плани, роками фінансували проросійські проекти і просували в Україні ідеї «русского міра».

  • Компанія Нафтогаз здобула важливу перемогу - Арбітражний трибунал у Гаазі зобов’язав рф виплатити 5 млрд доларів компенсації за збитки та втрачене майно НАК у Криму, захоплене після 2014 року.

Ідеться про відшкодування за активи, спрямовані на розробку газових родовищ та розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури, яка стала однією з головних мішеней агресора під час окупації українського півострова дев’ять років тому.

Тепер росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом.

Сума компенсації за цим рішенням є найбільшою сумою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію росією активів у Криму.

Також рф зобов’язали відшкодувати «Нафтогазу» витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням.

  • До списку 100 найвпливовіших людей планети у 2023 році за версією американського журналу Time увійшла перша леді України Олена Зеленська.

Також у цій категорії присутні президент США Джо Байден, канцлер ФРН Олаф Шольц і ще одна українка - нобелівська лауреатка, правозахисниця Олександра Матвійчук.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Кремлі явно роблять ставку на участь путіна у виборах президента рф наступного року. Звичайно ж, ключовим у цій кампанії мало стати взяття Києва за 5 днів, однак український народ зламав ці плани.

Тож тепер Кремль просто піарить путіна як великого завойовника та розказує, що «ключова ціль» російського диктатора – це покращення життя громадян рф.

Однак реальність дуже сильно відрізняється від телевізійної картинки – за фактом за більш як два десятиліття путін при владі нічого не зробив для росіян, а останній рік взагалі став катастрофою.

Втрати рф убитими в Україні стрімко наближаються до позначки 200 тисяч, майже вся сучасна військова техніка знищена, тому росія витягує зі складів гармати й танки, яким по 50-60 років. рф перебуває під найбільшими санкціями за всю історію, економіка стрімко падає, від мобілізації за кордон утекло майже півтора мільйона найбільш працездатного населення.

Парадоксально, що при цьому найнижчі прошарки російського суспільства досі віддані путіну та його банді, підтримують будь-які ідеї Кремля, хоча неозброєним оком видно, що путінський режим веде країну у прірву.

  • У росії продовжує розкручуватись спіраль демографічної катастрофи. Усе це відбувається на фоні масової мобілізації, еміграції та скорочення народжуваності.

Згідно з прогнозами експертів Інституту демографії ім. А.Г.Вишневського, за негативним сценарієм, без припливу мігрантів, чисельність постійного населення рф до кінця XXI століття скоротиться на 80 млн осіб.

За оцінками демографів, внаслідок природних втрат та еміграції країна щорічно втрачатиме від 390 тисяч (у «середньому» сценарії) до 1,1 млн осіб (у «низькому сценарії»).

  • Російські дипломати користуються все меншою довірою у державах цивілізованого світу, які небезпідставно підозрюють росіян у шпигунстві, а не дипломатичній роботі.

Черговий дипломатичний скандал розгорівся у Норвегії, яка оголосила персонами нон ґрата 15 співробітників посольства росії в Осло, вони виявилися офіцерами розвідки.

«15 офіцерів розвідки займалися діяльністю, яка не сумісна з їхнім дипломатичним статусом. Наразі росія становить найбільшу розвідувальну загрозу для Норвегії. Ми дуже серйозно ставимося до цього і зараз вживаємо заходів щодо протидії діяльності російської розвідки в нашій країні».

У квітні 2022 року Норвегія вже висилала з країни трьох офіцерів російської розвідки. Загалом протягом 2022 року з усіх країн Європи вислали понад 400 імовірних російських шпигунів.

  • Родичі російських мобілізованих масово скаржаться на зникнення військовослужбовців на території України та на знущання з боку ПВК «Вагнер».

Нещодавно стало відомо про зникнення понад 100 російських мобілізованих на Луганщині після відмови підписати контракти з ПВК. Спочатку їм погрожував колишній так званий «президент Південної Осетії» генерал-лейтенант Анатолій Бібілов, а потім - озброєні найманці «Вагнерп» закрили мобілізованих на вагонобудівному заводі у Стаханові. Пізніше цього росіян вивезли на полігон у Луганській області. З того часу вони не виходять на зв'язок.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада ЄС затвердила виділення 1 млрд євро, щоб компенсувати державам-членам Євросоюзу витрати на боєприпаси, які вони передають Україні.

Це рішення втілює першу частину угоди Ради ЄС від 20 березня 2023 року про тривекторний підхід для прискорення постачання та спільних закупівель артилерійських боєприпасів.

  • Видання Der Spiegel пише, що Німеччина дозволила Польщі передати Україні радянські винищувачі МіГ-29.

Ідеться про літаки зі старих запасів Німецької Демократичної Республіки. Їх Польща поки не віддавала Україні.

Скільки саме літаків Варшаві дозволили надіслати ЗСУ не уточнюється.

  • Європейський Союз запровадив санкції проти приватної військової компанії «Вагнер», яка бере активну участь у рф проти України.

У документі зазначається, що найманці цієї ПВК очолили напади на українські міста Соледар і Бахмут у січні 2023 року, беруть активну участь в агресивній війні росії проти України. Таким чином, група Вагнера несе відповідальність за матеріальну підтримку дій, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

Крім цього, до списку санкцій потрапила компанія РІА ФАН, яка належить власнику ПВК Пригожину.

  • Японський уряд спрямує Україні 3,5 мільярда доларів прямої бюджетної підтримки впродовж 2023 року. Це підтвердив міністр фінансів Японії Сунічі Судзукі.

Кошти планують спрямувати на пріоритетні видатки, зокрема соціальні та гуманітарні.

  • В уряді Швейцарії повідомили про намір надати Україні ще як мінімум $1,7 млрд в рамках загальної стратегії міжнародного співробітництва.

Допомога надійде протягом наступних шести років, заявили посадовці та підкреслили намір довгострокової допомоги Україні.

  • Україна отримає від Світового банку додаткові 200 мільйонів доларів на відновлення енергетики. Кошти підуть на відбудову електромережі та систем теплопостачання в Києві, Харкові, Миколаєві, Сумах та містах Чернігівської області.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що українська влада та Світовий банк також уже готують до реалізації проект страхування воєнних ризиків для іноземних інвестицій: «Це ключовий інструмент, щоб залучити ці інвестиції вже зараз, не чекаючи завершення війни».

  • Литва відправила групу військових інструкторів до Німеччини для підготовки солдатів ЗСУ.

Разом з німецькими та бельгійськими інструкторами солдати балтійської країни ЄС і НАТО візьмуть участь у навчальній програмі Бундесверу, яка триватиме до 15 травня.

  • Глава Міністерства фінансів США Джанет Єллен заявила про плани Вашингтона забезпечити Україну до вересня нинішнього року додатковою фінансовою підтримкою, а також іншими формами допомоги.

«Ми маємо поточні плани щодо надання додаткової допомоги (Україні) до вересня – усе це гранти, а також забезпечити підтримку енергетичної безпеки на ранньому етапі відновлення».

Міністр також наголосила, що підтримка України – це спільна справа.

  • Сили територіальної оборони отримали завдяки ініціативі Світового конгресу українців (СКУ) Unite With Ukraine британські броньовані машини.

Українці в усьому світі об’єдналися проти російської навали, яка хоче знищити нашу незалежність. На пожертви людей та організацій Конгрес придбав двадцять п’ять броньованих машин: дванадцять Spartan FV103, сім 432 APC, два 434 APC, один Spartan SPA8, один Spartan SPA017 та два FV104 Samaritan.

  • Велика Британія готова надати Україні додаткові 500 млн доларів кредитних гарантій, довівши загальну суму допомоги цього року до $1 млрд.

Британські кредитні гарантії були важливими для підписання ширшого чотирирічного пакету підтримки України від МВФ на суму 15,6 мільярдів доларів США.

  • На весняній пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, яка проходитиме у Страсбурзі 24-28 квітня, відбудуться термінові дебати, що стосуватимуться, зокрема, примусового вивезення українських дітей до рф.

Повідомляється, що на дебатах буде присутня перша леді України Олена Зеленська.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему