12 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 12 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 12 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 413 доба боротьби українського народу проти повномасштабної агресії рф.

  • Протягом доби противник завдав 19 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та інфраструктурі населених пунктів. Є поранені серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

  • Не зважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Там протягом доби було відбито 34 атаки ворога.
  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російські окупанти продовжують використовувати навчальні заклади тимчасово захоплених територій у власних цілях, облаштовують в них свої військові об’єкти, прикриваючись «живим щитом» - школярами та викладацьким складом.

Так, у місто Скадовськ Херсонської області, впродовж останніх днів, прибули підрозділи російських окупаційних військ із числа мобілізованих. Особовий склад розміщують у будівлях освітніх закладів. При цьому окупанти примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням занять дітьми.

Водночас у тимчасово захопленому рф Скадовську назріває гуманітарна криза через збільшення дефіциту ліків. Російська окупаційна так звана «влада» значно обмежила постачання усіх видів ліків в аптеки.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 1 ворожий БпЛА типу «Орлан – 10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів противника, а також 1 радіолокаційну станцію противника.

 

Станом на ранок 12 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 180 050 (+730) осіб,
  • танків - 3646 (+2) од,
  • бойових броньованих машин - 7043 (+5) од,
  • артилерійських систем – 2770 (+5) од,
  • РСЗВ – 535 (+0) од,
  • засобів ППО - 282 (+0) од,
  • літаків – 307 (+0) од,
  • гелікоптерів – 293 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2334 (+2),
  • крилатих ракет - 911 (+0),
  • кораблів/катерів - 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5630 (+10) од,
  • спеціальної техніки - 319 (+3).

 

  • За інформацією Центру національного спротиву, російські окупанти готують план евакуації працівників «Росатому» із Запорізької атомної електростанції в Енергодарі.

Колаборантів та завезених росіянами працівників «Росатому» попередили, що незабаром може початись примусова евакуація. Тому вони мають надати списки їхніх родичів і бути готовими виїхати за потреби.

  • У Національній академії медичних наук повідомили, що близько 82% поранених і хворих українських військових після лікування повертаються у стрій.

Такий високий показник забезпечується завдяки об'єднанню зусиль військової та цивільної охорони здоров'я, єдиному медичному простору.

Також зазначається, що близько 80% поранених військовослужбовців упродовж так званої «золотої години» отримують належну допомогу.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський, відреагував на відео нелюдської страти українського воїна й заявив, що кожен світовий лідер повинен відреагувати на цю жорстокість.

«Є те, що нікому у світі неможливо ігнорувати: як легко ці звірі вбивають. Це відео страти українського полоненого світ повинен бачити. Це відео Росії, якою вона є. Що це за істоти. Для них немає людей. Син, брат, чоловік, чиясь дитина».

На переконання глави держави, на цьому відео зафіксована «звичка знищувати життя», яку рф намагається зробити новою нормою.

«Це не випадковість. Це не епізод. Так було раніше. Так було в Бучі. Тисячі разів. Кожен повинен реагувати. Кожен лідер. Не чекати, що це забудеться, що мине час… Ніхто не зрозуміє, якщо лідери не зреагують. Зараз треба діяти! І нам в Україні - максимально зосередитися на фронті. Максимально допомагати».

Володимир Зеленський запевнив, що Україна не забуде злочинів росіян і не пробачить їх, а законна відповідальність буде за все.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що росія – терористична держава, якій не місце в ООН.

«У мережі поширюється жахливе відео, як російські війська обезголовлюють українського військовополоненого. Це абсурд, що Росія, яка гірша за ІДІЛ, головує в Радбезі ООН. Російських терористів потрібно вигнати з України та ООН».

Омбудсмен України Дмитро Лубінець звернувся з листами до Верховного комісара ООН із прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, з вимогою притягнути росіян до відповідальності за воєнні злочини в Україні. 

«Вимагаю, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого було окремо розглянуто на майданчику Комітету ООН з прав людини».

Він зазначив, що також розіслав відео, де ймовірно страчують українського військового, усім колегам-омбудсменам світу з проханням, щоб вони у своїх країнах продовжували лобіювати питання підтримки України. А також для того, щоб парламенти їхніх країн визнавали росію країною-терористкою, а російську агресію - геноцидом українського народу.

«Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде - дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання», - заявив голова СБУ Василь Малюк.

Деякі експерти заявляють, що поява цього відео не випадкова й росія продовжує кампанію, спрямовану на зрив українського контрнаступу. Одним з елементів великої дезінформаційної кампанії є публікація фейкових планів українського наступу.

Самі військові в соцмережах, коментуючи поширене відео заявляють, що цими «зливами» росіяни досягають прямо протилежного ефекту: українців неможливо залякати, і тепер для нас прийнятний єдиний варіант закінчення цієї війни – повна перемога над державою-агресором, країною-терористом.

  • НАЕК «Енергоатом» підписала із канадською компанією Cameco угоду, яка є останнім необхідним етапом для реалізації програми використання українського урану при виробництві ядерного палива для АЕС України.

Документ регламентує фізичне постачання УОК з України до Канади та пов?язані із цим умови. 

Це знакова подія для української ядерної галузі, вона гарантує її стабільність і як наслідок - стабільне забезпечення електроенергією громадян.

  • У «Гвардії наступу» з’явиться нова дев’ята бригада – «Хартія».

МВС уже отримало десятки тисяч заяв від добровольців, які готові долучитися до "Гвардії наступу". Саме тому було вирішено продовжити набір та створити нову бригаду у складі Нацгвардії.

  • Сьогодні відбулося перше спільне міжкомітетське засідання українських парламентаріїв із депутатами Європейського парламенту.

За словами Голови ВРУ Руслана Стефанчука, відтепер кожен комітет українського парламенту стає фактично євроінтеграційним, а кожна законодавча ініціатива розглядатиметься через призму її відповідності європейським нормам.

«Це має стати новою архітектурою українського парламентаризму».

Надалі відбуватимуться регулярні зустрічі, спільні заходи, робочі контакти між парламентаріями, постійна взаємодія.

  • Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило, що протягом останніх 8 місяців вдалося вивезти з небезпечних регіонів України понад 60 тисяч мирних жителів, серед них понад 7 тисяч дітей.

Для централізованого переміщення громадян у безпечні регіони України завчасно проводиться підготовка і планується проведення усіх заходів. Президент, Уряд, місцева влада, міжнародні організації та волонтери докладають максимум зусиль, щоб наші співгромадяни були у безпеці.

  • Засновник Virgin Group та Virgin Unite Річард Бренсон приєднався до команди амбасадорів фандрейзингової платформи UNITED24.

Він висловив захоплення сміливістю українців:

«Я справді чекаю з нетерпінням на той день, коли повернусь в Україну, щоб відсвяткувати повернення Україною законних кордонів і настання миру».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росію знову сколихнула тема мобілізації. Поштовхом для цього стало блискавично швидке ухвалення Держдумою і Радою Федерацій поправки про електронні повістки та репресивні заходи щодо відмовників.

Тепер уникнути мобілізації на території рф буде дуже складно. Закон, зокрема, передбачає:

  • введення електронних повісток для всіх військовозобов'язаних,
  • повістка вважається отриманою з моменту поміщення в особистий кабінет,
  • якщо повістку ігнорувати, то громадянину забороняється виїзд, отримання кредитів, блокуються права водія та інші обмеження.

Таким чином російська держава ще більше перетворює своїх громадян на кріпаків, яких збирається в якості гарматного м’яса кинути на фронт.

Після ухвалення цього закону окремі російські блогери повідомили про черги в аеропортах на виліт із росії. 

  • Росстат підтвердив, що рф 2022 році втратила близько 1,3 млн працівників молодших 35 років.

Фактично це підтвердження того, що від розв’язаної путінським режимом війни втекли мільйони, адже озвучена статистика не враховує дітей і людей похилого віку.

Кількість робочої сили до 35 років упала до мінімуму за весь час доступної статистики

При цьому сам путін скаржиться на відсутність робочих рук, зовсім ігноруючи питання, чому молодь тікає із росії.

  • У Держдумі запропонували ввести новий податок для росіян і стягувати з них 1-2 тисячі рублів для того, щоби розв’язати «дуже серйозні проблеми в армії».

При цьому депутати не уточнюють, завдяки кому виникли ці проблеми й куди поділися десятки мільярдів доларів, які протягом останніх років путінських режим виділяв на армію.

Зараз російське командування відправляє на фронт танки й гармати, які були на зберігання по 50-60 років.

  • Російську омбудсменку Тетяну Москалькову виключили з Європейської мережі національних інституцій з прав людини (ENNHRI).

Таким чином уперше за історію існування об’єднання склалася ситуація, коли виключають одного із членів.

Підставою для проведення голосування стало те, що омбудсмен рф здійснювала свою діяльність у неприйнятний спосіб і всупереч цілям, визначеним статутом ENNHRI.

  • росія досі пишається тим, що вона є космічною державою, хоча протягом останніх років усе більше стає зрозуміло, що рф просто використовує потенціал срср, який уже закінчується. Підтвердження тому - постійні аварії на російських модулях, позаштатні ситуації. До того ж частка росії у світових космічних пусках звалилася до історичного мінімуму.

За підсумками минулого року рф провела тільки 22 пуски проти 85 у США. Так мало ракет, порівняно з конкурентами, росія не запускала жодного разу з часів Юрія Гагаріна.

  • Федеральна митна служба рф уже третю добу не може повноцінно працювати через масовану кібератаку. документи, які оприлюднили в мережі.

У деяких пунктах інспектори бояться навіть вмикати комп'ютери, щоб не поширився вірус. 

Зазначає, що поки ніхто з хакерів не взяв на себе відповідальність за організацію атаки. У росії не виключають, що атаку влаштувала українські спецслужби.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канада оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, до якого зокрема увійдуть штурмові гвинтівки та кулемети.

Як заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, в Україну відправлять 21 тисячу штурмових гвинтівок, 38 кулеметів і 2,4 мільйона патронів.

Крім того, будуть запроваджені санкції проти 14 росіян і 34 російських організацій, зокрема тих, які пов’язані з ПВК «Вагнер».

Також запроваджуються економічні обмеження проти дев’яти організацій, пов’язаних із білоруським фінансовим сектором, щоб продовжити тиск на «російських посередників у Білорусі».

  • У США повідомили, що наступна зустріч Контактної групи з оборони України відбудеться на військово-повітряній базі "Рамштайн" 21 квітня.

Міністр оборони США Ллойд Остін планує очолити особисту зустріч Контактної групи з оборони України.

  • Іспанія планує відправити шість Leopard 2A4 в Україну найближчими днями, доставка завершиться до кінця квітня.

Крім танків, Іспанія поставить нашим захисникам ще 20 бронетранспортерів.

  • Міністерство фінансів США оголосило про черговий пакет санкцій у зв’язку з повномасштабною агресією рф проти України, який загалом охоплює понад 80 фізичних та юридичних осіб.
  • Зокрема обмеження торкнулися структур, пов’язаних із російським олігархом та одним із найбагатших людей росії Алішером Усмановим, проти якого обмеження були запроваджені ще в березні 2022 року.

Окремо до санкційного переліку внесено 27 фізичних та юридичних осіб, що працюють в оборонному секторі російської економіки та підтримують війну росії проти України, а також додаткові компанії, пов'язані з державною корпорацією «Росатом».

  • Агентство США з міжнародного розвитку повідомило, що за час повномасштабної війни передало Україні 2900 генераторів.

Загальна вартість переданої допомоги для підготовки країни до зими – генераторів, коштів на оплату ремонтним бригадам, одягу та інших гуманітарних товарів – складає близько 400 млн доларів.

США також напряму виділяли кошти на ремонт енергосистеми України після російських обстрілів.

  • Велика Британія запровадила санкції проти родичів російських олігархів Керімова, Скоча і Євтушенкова, а також дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко.

Про це поінформувала пресслужба офісу застосування фінансових санкцій Казначейства Сполученого Королівства.

Також економічні обмеження торкнулися чотирьох компаній, які пов'язані з олігархом Алішером Усмановим.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков на спільному з іспанською колегою брифінгу заявив, що наша держава потребує систем протиповітряної оборони, артилерії 155-го і 105-го калібру та снарядів до неї та мінометах 120-мм.

«Також, звісно, нас цікавить досвід, експертиза іспанського флоту, особливо в напрямку амфібійних операцій».

Міністр уточнив, що Україна зацікавлена в нових сучасних літаках, оскільки вони є складовою протиповітряної оборони.

«Пріоритети – F-16, на другому місці – виробництво шведської компанії Saab. Я переконаний, що літакова коаліція теж народиться. Це питання часу, грошей, прагматичного і політичного рішення. Важливо зруйнувати домінацію російської авіації в повітрі».

Міністр заявив, що не має сумнівів у перемозі України в цій війні, але треба думати наперед про безпеку в Чорному та Азовському морях. Для обговорення співпраці флоту з Резніковим із візитом до Іспанії прибув командувач Військово-морського флоту України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему