0 0000
Новини

«Бійки, крики, димова шашка»: як Рада голосувала за реінтеграцію Донбасу

«Бійки, крики, димова шашка»: як Рада голосувала за реінтеграцію Донбасу

Депутати Верховної Ради з криками і бійками, але все ж змогли прийняти законопроект № 7163 про реінтеграцію окупованих територій Донбасу.

5 жовтня голосування за законопроект було зірвано парламентарями від “Самопомічі” та “Батьківщини”, які заблокували президію.

Вранці, 6 жовтня, у парламент прийшли представники провладної коаліції і зайняли місця в президії, щоб не дати депутатам-опонентам заблокувати роботу.

Також під парламентом з'явилися співробітники Національної гвардії, щоб запобігати будь-яким провокаціям. Вони оточили раду по периметру.

Об 11 годині парламент проголосував за президентський законопроект “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях”. Рішення підтримали 235 парламентарів.

Відразу після цього під парламентом почалися сутички націоналістів і правоохоронних органів, в ході яких кілька представників націоналістичних організацій були затримані.

Під час розгляду законопроекту, представник “Свободи” Юрій Левченко почав кидатися на Андрія Парубія в той момент, коли в зал прийшов секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

Пізніше Левченко кинув у парламенті димову шашку, яку оперативно виніс із залу депутат від "Народного фронту" Андрій Тетерук. Левченко зізнався, що це він кинув шашку, і готовий взагалі спалити парламент, оскільки депутати порушують Конституцію країни. Нардеп Володимир Ар'єв заявив, що кинута шашка була бойовою, тому могла спричинити багато поганих наслідків, оскільки на балконі парламенту були діти, які прийшли на екскурсію.

Крім того, депутати проголосували за законопроект про продовження "особливого статусу" Донбасу на один рік. У прийнятому законопроекті вказується, що особливий порядок місцевого самоврядування буде діяти тільки після повного виконання умов, які визначені у статті 10 закону. 10 частина закону передбачає повне виведення важкого озброєння та іноземних збройних сил з окупованих територій.

О 12:00 спікер Верховної Ради Андрій Парубій зробив перерву в роботі парламенту з технічних причин.

Закон
У прийнятому за основу законопроекті пропонується визнати Росію країною-агресором, а непідконтрольні Україні території – тимчасово окупованими. Документ передбачає створення Об'єднаного оперативного штабу Збройних Сил України, до повноважень якого входитиме контроль над силами і засобами ЗС та інших військових утворень, МВС, Національної поліції та усіх силових структур, які залучені в роботу щодо стримування російської агресії проти України в Донецькій і Луганській областях.

Реакція

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко стверджує, що законопроект про реінтеграцію окупованих територій Донбасу відкриває перед українськими дипломатами нові можливості для продовження санкцій відносно Російської Федерації, яка є агресором.

Депутат від партії “Самопоміч” Олена Сотник вважає, що ухвалений законопроект про реінтеграцію окупованих територій фактично легалізує російські війська на Донбасі і зобов'язує Україну на законодавчому рівні виконати Мінські угоди.

Політичний експерт Дмитро Васильєв заявив, що прийняті у Верховній Раді законопроекти встановлюють нормальні відносини між Києвом та міжнародними партнерами. Другий законопроект, який подовжує “особливий статус” Донбасу, є одним з пунктів Мінських угод, таким чином Україна знову показала, що вона готова виконувати взяті на себе умови перед міжнародним співтовариством, в той час коли Росія відмовляється це робити. Васильєв зазначив, що такими діями Україна допомагає тим силам на Заході, які захищають її інтереси і намагаються домогтися надання зброї для стримування російських окупантів. Крім того,у Міжнародного валютного фонду не буде ніяких факторів, які б стримували від інвестицій в Україну.

Спецпредставник Сполучених Штатів Америки з питань України Курт Волкер заявив, що прийнятий законопроект про продовження “особливого статусу” Донецької та Луганської областей покликаний  показувати прагнення Києва робити “жорсткі кроки для світу”. Він також висловив упевненість, що так само буде чинити і Російська Федерація.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему