6 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 6 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 6 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 407 день повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією.

  • Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 7 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

  • Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, завдяки мужності кожного воїна, було відбито більш як 20 атак загарбників. Найінтенсивніші бойові дії тривають за населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.
  • Як заявили в Міноборони України, Бахмут залишається головним епіцентром бойових дій, і росіяни не полишають спроб захопити місто. Для досягнення цілі вони задіяли найбільш підготовлених найманців «Вагнера» та професійних десантників. Ледь не щодня ворог публікує «переможні» інфовкиди про свої успіхи, однак наші захисники продовжують боротьбу й відбивають навалу окупантів.
  • Засновник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин визнав, що ЗСУ не відступають з Бахмута, і ні про який наступ росіян на цьому напрямку зараз не йдеться. Буквально кілька днів тому Пригожин заявляв, що місто «юридично захоплене» росіянами.

Очільник найманців також зазначив, що українські захисники організували серйозну оборону всередині міста, біля залізниці й у районі багатоповерхівок західного кварталу міста.

Наразі Пригожин не бачить можливості просування вперед, скільки у найманців залишається низка невирішених питань.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують зазнавати величезних втрат у живій силі, місцеві медичні заклади на тимчасово окупованих територіях повністю завантажені. В одному із населених пунктів Сімферопольського району тимчасово окупованої АР Крим, відзначено наметове містечко для поранених російських загарбників. Станом на 4 квітня цього року, у цьому польовому таборі на реабілітації перебуває близько ста військовослужбовців противника.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили противника, 2 склади пально-мастильних матеріалів та ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 6 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 176 630 (+390) осіб,
  • танків - 3 631 (+2),
  • бойових броньованих машин – 7 013 (+8),
  • артилерійських систем – 2 714 (+7),
  • РСЗВ – 532,
  • засобів ППО – 281 (+1),
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 292 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 287 (+4),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 574 (+1),
  • спеціальної техніки – 302 (+3).

 

  • Британська розвідка вважає, що на російських топ-військових чекають нові звільнення, оскільки вони провалюють досягнення поставлених цілей в Україні.

У відомстві зауважили, що, згідно з повідомленнями російських соцмереж, міністерство оборони рф звільнило генерал-полковника Рустама Мурадова з посади командувача Східного угрупування військ в Україні.

В останні місяці Східна група військ під командуванням Мурадова зазнала надзвичайно важких втрат, особливо в ході наступів на Вугледар.

Ці невдалі операції викликали різку критику з боку різних коментаторів у росії, зокрема, й з боку військовослужбовців самого Мурадова.

«На цей момент він є найвищим російським військовим, якого звільнили у 2023 році, але, швидше за все, їх буде більше, оскільки росія продовжує зазнавати невдач у досягненні своїх цілей на Донбасі»

  • Російський проект розслідувачів «Важные истории» проаналізував дані Пенсійного фонду та реєстру інвалідів рф і з’ясував, що протягом року щонайменше 8 тисяч російських «добровольців», включно з найманцями, могли загинути на війні проти України.

Кількість загиблих вдалося встановити ґрунтуючись на опублікованих у рф відкритих даних про виплати пенсій через втрату годувальника.

При цьому розслідувачі підкреслюють, що реальна кількість загиблих «добровольців» може бути значно більшою, оскільки до статистики потрапили дані тільки про тих людей, які змогли пройти всі бюрократичні інстанції, щоб оформити пенсію.

Крім того, видання проаналізувало дані російського реєстру інвалідів, виявивши, що в липні минулого року вперше за кілька років у рф різко зросла кількість військових інвалідів.

Зокрема, від початку повномасштабної війни до лютого 2023 року військову інвалідність змогли оформити понад три тисячі осіб – і це тільки ті, хто пройшов бюрократичний процес.

А в цей час керівництво рф і командування продовжує розказувати людям про нібито «мінімальні втрати» на війні.

 

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міжнародні резерви України сьогодні становлять $31,9 мільярда, що є рекордом за останні 11 років.

У НБУ наголошують, що вищим обсяг резервів було зафіксовано востаннє ще в листопаді 2011 року.

У березні резерви зросли на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти НБУ та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті.

Банківська система нашої держави залишається стабільною.

  • Одне з підприємств «Укроборонпрому» та Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ S.A) уклали угоду про взаємодію у сфері виробництва танкових снарядів калібру 125 мм.

«Згідно з угодою, передбачено розгортання нових виробничих ліній, розрахованих на виготовлення великої кількості боєприпасів для 125-мм танкових гармат… Над появою снарядів працюватимуть обидві сторони: Україна надасть свої технології та висококваліфікованих фахівців з відповідними компетенціями та досвідом».

  • «Укрзалізниця» успішно завершила тестову поїздку потяга євроколією 1435 мм, який за кілька місяців дасть старт сполученню між Варшавою та Рава-Руською з пересадкою на Львів.

В УЗ нагадали, що сполучення планується відкрити для пасажирів влітку та організувати по Рава-Руській зручний пересадочний хаб між поїздами з Варшави по євроколії 1435 мм та поїздами зі Львова по українській колії1520 мм.

У перспективі розглядатиметься проект подовження європейської колії безпосередньо до Львова.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін у Москві зустрівся з гауляйтерами захоплених територій України й визнав, що ЗСУ завдають серйозних втрат окупаційній армії.

Так російський диктатор заявив, що 5 квітня захисники України випустили 300 снарядів «в одне місце», через що постраждали російські військові.

Крім того, путін дав колаборантам повно обіцянок про майбутній розвиток, плани будівництва, зокрема сказав, що росія побудує на захоплених територіях медустанови, які будуть «набагато кращими», ніж в обласних центрах, які росіяни не змогли взяти під контроль.

Експерти давно кажуть, що путін живе в інформаційній бульбашці й відірваний від реалій життя. Про які медичні установи від рф може бути мова, коли окупанти досі продовжують грабувати українські лікарні на захоплених територіях і вивозити в росію все обладнання й техніку? Зрозуміло, що всі ці заяви розраховані виключно на внутрішнього споживача, адже сама росія не випускає сучасну медичну техніку, а закупки за кордоном неможливі через санкції, тож єдине, чим може зараз забезпечити рф лікарні – це зеленка, йод і бинти.  

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що путін називає «тероризмом» боротьбу українців із загарбниками і закликає до посилення так званих «правоохоронних операцій», щоб створити умови для подальших репресій.

Фактично путін використовував поняття «тероризм» і загрози внутрішній безпеці рф для виправдання репресій на окупованих територіях України.

Також кремлівський диктатор намагався зобразити рф як поважну світову державу на тлі того, що китайські офіційні особи применшують тісні відносини з росією.

  • ФСБ рф уже починає «пресувати» тих росіян, хто повернувся з-за кордону. Наразі повідомляється тільки про виклики нібито «на розмову». Зокрема, в Омській області вже кілька людей повідомили про дзвінки з ФСБ із запрошенням «поговорити». Усі чоловіки під час мобілізації виїжджали із росії. У ФСБ це назвали «звичайним опитуванням».

Експерти ж кажуть про повернення уже в найближчому минулому до тоталітарних методів, які практикувалися спецслужбами СРСР.

  • Рубль увійшов у топ найгірших валют світу. На біржах долар перевищив 80, євро - 88. За темпами падіння рубль наздогнав замбійську квачу та єгипетський фунт. Гіршими за рубль зараз є валюти-банкрути: долар Зімбабве та іранський ріал.
  • У росії все більше загострюються внутрішні суперечності у федеральних суб’єктах. Після нещодавнього інциденту в Чечні, де двоє невідомих чоловіків обстріляли відділок поліції й були знищені кадировцями, стався черговий інцидент зі стріляниною в Інгушетії.

Внаслідок перестрілки загинули троє російських поліцейських, 7-8 поранено. Точної інформації про нападників наразі немає. Місцева влада за звичним сценарієм оголосила їх терористами.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Після переговорів Сі Цзіньпіна й Емманюеля Макрона в Пекіні Китай висловив готовність працювати разом із Францією над досягненням припинення війни в Україні шляхом переговорів.

Як повідомляє агенція Reuters, Макрон і Сі домовилися наполегливо працювати, щоби прискорити закінчення війни й домогтися початку переговорів за повного дотримання міжнародного права.

Також зазначається, що китайський лідер наголосив на неприпустимості застосування ядерної зброї, зокрема й у війні в Україні.

При цьому Макрон додав, що жодна держава за жодних умов не може розміщувати ядерну зброю на чужій території.

Таким чином світові лідери дали чіткі сигнали путіну та його оточенню, які погрожують світові ядерною дубиною та оголосили про плани розміщення ядерного арсеналу на території Білорусі.

  • Голова оборонного відомства Литви Арвідас Анушаускас анонсував новий пакет військової допомоги Україні.

«Вартість нового литовського пакета військової підтримки Україні сягне близько 41 млн євро. Він складатиметься з обладнання, нових надходжень, внесків у міжнародні фонди».

  • Литовський парламент ухвалив резолюцію до літнього саміту НАТО у Вільнюсі, яка включає офіційне запрошення Україні приєднатися до Альянсу.

У документі зазначається, що «необхідно запросити» Україну «вступити в НАТО як державу-члена» вже на саміті НАТО у Вільнюсі, «підписати протоколи про приєднання та розпочати процес ратифікації, тільки-но дозволять умови».

  • Сполучені Штати Америки надали високу оцінку навичкам українських пілотів, які проходили тестування на можливість перенавчання для роботи на багатоцільових винищувачах.

За словами командувача авіації ВПС України, бригадного генерала Сергія Голубцова, два пілоти успішно пройшли тестування у Сполучених Штатах. Оцінка надана досить висока і в кінці звіту вказано, що для українських пілотів програма перенавчання на літак F-16 може бути значно скорочена в порівнянні зі стандартними програмами підготовки пілотів.

  • Болгарія вирішила закрити порти для входу усіх кораблів, сертифікованих російським морським реєстром судноплавства.

«З 8 квітня 2023 року доступ до морських і річкових портів Болгарії заборонений для всіх суден, незалежно від прапора, під яким вони ходять, які сертифіковані російським морським реєстром судноплавства».

Рішення пов'язане з директивою Євросоюзу щодо виконання санкцій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему