5 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 5 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 5 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 406 день розв’язаної росією повномасштабної війни проти нашого народу.

  • Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 21 авіаційного удару, здійснив понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби було відбито більш як 40 атак окупантів. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.
  • Як повідомив міністр оборони Олексій Резніков, головним напрямком атаки росіян залишається схід України, другий ризикований напрямок - запорізький.

«Ризиковані напрямки російські не змінилися, за нашими оцінками, їх залишається три. Якщо не брати до уваги четвертий - те, що вони атакують із неба ракетами і дронами, використовуючи всю Україну як майданчик. Це зрозуміло. Якщо ми говоримо про сухопутний компонент або морський, то, звісно, головним напрямком удару залишається схід України. Найважчі місця - Бахмут, Авдіївка, Вугледар, Лиман, Куп'янськ».

Другий ризикований напрямок - запорізький, де окупанти намагаються «прощупати стійкість української оборони».

Третій, найнижчий наразі ризик, але який завжди був, - з боку Білорусі. Там створення ударного угруповання на сьогодні не спостерігається.

«Імовірність відкритого використання збройних сил Білорусі дуже низька».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російські окупанти посилюють контррозвідувальний та поліцейський режими на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Зокрема, в Каховському районі, починаючи з 23 березня поточного року, тривають рейдові заходи збройних сил російської федерації з перевірки особистих телефонів у місцевого населення на наявність фото- та відеоматеріалів, а також "забороненого" контенту. Під час таких перевірок окупанти проводять обшуки в оселях місцевих жителів. У першу чергу під перевірку підпадають ті, хто здійснює телефонні дзвінки до вільної України.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів.

У той же час, наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів, 2 позиції засобів протиповітряної оборони та 4 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 5 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 176 240 (+550) осіб,
  • танків - 3 629 (+2),
  • бойових броньованих машин – 7 005 (+6),
  • артилерійських систем – 2 707 (+10),
  • РСЗВ – 532 (+4),
  • засобів ППО – 280,
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 283 (+6),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 573 (+11),
  • спеціальної техніки – 299 (+1).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни підтверджують, що ЗСУ провели успішну контратаку біля населеного пункту Авдіївка на Донеччині.

«Українські сили провели контратаку на північний схід від Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 квітня, вказують на те, що українські сили, ймовірно, відбили позиції на північний захід від Новоселівки (17 км на північний схід від Авдіївки) і просунулися впритул до населеного пункту».

  • Як повідомляє канал CNN із посиланням на західних офіційних осіб, ЗСУ завдають глибоких ударів на півдні із систем HIMARS та накопичують боєприпаси для майбутнього наступу.

Союзники вважають, що деякі із глибоких ударів по позиціях росіян на півдні є підготовкою до майбутнього наступу ЗСУ.

«Протягом усієї кампанії ми постійно бачили, що українці дуже вправні у націлюванні цих точних систем HIMARS на конкретні російські цілі».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підтвердив, що ситуація в Бахмуті на Донеччині – найскладніша. Ворог не контролює все місто, а рішення про відхід Сил оборони може бути ухвалено при загрозі великих втрат особового складу.

«Там дуже-дуже складна історія і щоденно: то є достатньо артилерійських снарядів, то дефіцит. Це відбувається щоденно. То є успіх у якихось блоках Бахмута і ми йдемо вперед, або його немає і ми знов відходимо на позиції. Але. Ми знаходимось у Бахмуті і ворог не контролює Бахмут – це ситуація на сьогодні».

«Безумовно, якщо буде момент ще гарячіших подій і небезпека, що ми можемо втратити особовий склад через оточення, будуть відповідні правильні рішення генерала на місці».

При цьому глава держави наголосив: чим швидше доїжджає до України відповідна амуніція від міжнародних партнерів, тим швидше Сили оборони будуть виборювати ситуацію не тільки в Бахмуті, а й по всій лінії зіткнення.

  • Переважна більшість українців висловлюють позитивне ставлення до Європейського Союзу та НАТО серед різних міжнародних організацій. Про це свідчить соцопитування Центру Разумкова.

Згідно з опитуванням, українці висловлюють найпозитивніше ставлення до Європейського Союзу (89%) та НАТО (79%).

За ними йдуть такі організації, як ООН (70%), Міжнародний валютний фонд (64,5%) та Міжнародний комітет Червоного хреста (63%), ОБСЄ – 58%, МАГАТЕ (48%).

До СНД переважає протилежне ставлення – 65% опитаних оцінюють організацію негативно.

  • «Українська бронетехніка» відновила серійне виробництво мінометних пострілів калібру 60-мм та вже поставила Збройним силам України понад 100 тисяч одиниць боєприпасів.
  • Від початку повномасштабного вторгнення Росії окупанти завдали понад 150 ударів по підприємствах «Укроборонпрому», але держконцерн, незважаючи на обстріли, нарощує виробництво – зокрема й за рахунок релокації та кооперації з приватними компаніями.

На робочі вакансії компаній концерну відгукнулося понад 12 тисяч українців. Тільки в рамках переміщення підприємств, створення додаткових виробництв, кооперації з приватними компаніями набрали понад 6 тисяч нових співробітників.

Зараз держконцерн залучив близько 100 компаній, які раніше не виробляли нічого для ЗСУ.

«Укроборонпром» реалізує програму виробництва і ремонту техніки в безпечних місцях, ремонтуючи не тільки стару радянську, а й трофейну, і отриману від партнерів техніку.

  • За дев'ять місяців існування «Армія дронів» у межах проєкту UNITED24 законтрактувала 3200 комплексів БПЛА на понад 4 млрд грн.

В Україні повністю трансформували доктрину використання БПЛА. Понад 7 тисяч військових пройшли навчання на операторів безпілотників. Потужні БПЛА є конкурентною перевагою над росіянами на фронті.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські чиновники шукають способи заткнути дірки бюджеті, плануючи тривалу війну проти України.

Британська розвідка зазначає, що один із таких способів – випуск частини суверенного боргу росії в іноземній валюті. Цей крок майже напевно свідчить, що рф розраховує на зовнішню фінансову підтримку з боку іноземних держав, які вона вважає «дружніми».  

Останніми місяцями російські банки були основними суб'єктами, що купували російський державний борг. Однак вони навряд чи зможуть повністю фінансувати очікуваний майбутній дефіцит бюджету.

  • Звичайно ж, залатати діру в бюджеті путінський режим намагається і за рахунок підприємців. Влада рф виставила бізнесу рекордні податкові претензії.

Податкові інспектори провели 10 тисяч перевірок нарахували майже 700 млрд рублів податкових недоїмок – в 1,8 раза більше, ніж роком раніше.

  • Удари «в спину рф» продовжуються: посол Китаю в ЄС назвав заяву про «безмежну дружбу» між росією та Китаєм «не більш ніж риторичним прийомом».

За словами Фу Цуна, Китай не підтримує війну, не надає рф військову допомогу і не визнає Крим та ін. анексовані території.

Крім того, як стало відомо, Китай відмовився завозити в рф готівкову валюту, тож юанів у росії не буде, на що так сподівалася путінська влада. Доларів і євро також уже не вистачає. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув у межах офіційного візиту до Польщі.

Глава польської держави Анджей Дуда разом з дружиною Агатою привітали подружжя Зеленських у президентському палаці.

Згідно з планом візиту, лідери двох країн проведуть переговори у президентському палаці. Основні теми зустрічі – військова допомога Україні, післявоєнна відбудова та шлях України до ЄС і НАТО, а також історичні питання.

Президент Польщі Анджей Дуда нагородив Президента України Володимира Зеленського орденом Білого Орла - найвищою відзнакою країни.

Орден вручено «за заслуги у поглибленні відносин між Польщею та Україною, діяльність у сфері безпеки, непохитність у відстоюванні прав людини».

  • Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна вже передала чотири винищувачі ЗСУ в останні місяці. Ще чотири передають зараз.

Він також додав, що у Польщі ще залишаються МіГи, які пройшли модернізацію і зараз адаптовані до стандартів НАТО, передусім з точки зору зв'язку, питань, пов'язаних з можливістю виконувати, наприклад, місію повітряного патрулювання в рамках НАТО.

«Я вважаю, що в майбутньому ми зможемо передати весь наш парк літаків МіГ-29, який залишився, якщо це буде необхідно».

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що погодив з польським прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким новий пакет військової допомоги для України. Йдеться про бронетранспортери, системи ППО, міномети, винищувачі МіГи тощо.

«Погоджено новий, дуже потрібний саме зараз нашим воїнам, оборонний пакет, який захищає свободу і незалежність не тільки України, Польщі, Європи, всього світу. Дуже важливо, щоб ті, хто зараз в окопах на сході, там, де гаряче, на півдні України, знали, що тут, у Варшаві, ми домовились про те, що дасть Україні і кожному й кожній з наших воїнів більше сили».

«Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР Rosomak, самохідних мінометів Rak, систем ППО, зокрема дуже ефективних Piorun, МіГів та іншого озброєння, якого ми так потребуємо».

Володимир Зеленський зазначив, що йдеться не лише про підтримку, а й про співпрацю, що «також для нас пріоритет», зокрема у форматі закупівель.

  • Чехія планує надати військову допомогу Україні на суму в майже 33 млн доларів.

Зазначається, що це майно з армійських складів. Воно не потрібне армії Чехії та може бути відправлене в Україну без шкоди для власної обороноздатності.

  • Представництво Великої Британії в ООН заблокувало трансляцію неформального засідання Ради Безпеки ООН з приводу примусового вивезення українських дітей до рф.

росія запланувала на цьому засіданні виступ російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Представництво Великої Британії в ООН заявило, що «якщо Марія Львова-Бєлова хоче розповісти про свої дії, вона може це зробити в Гаазі».

  • Наступне, одинадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України відбудеться на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков. Він додав, що пріоритетом української делегації залишаться системи протиповітряної оборони. Також порушуватимуть питання надання Україні броньованої техніки й снарядів для важкої артилерії 155-го калібру та засобів радіоелектронної боротьби.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський, збройні сили україни
В тему